Εξαγωγές Ελληνικών Υπηρεσιών Υψηλής Τεχνολογίας

"Η μεγάλη κρίση είναι και η μεγάλη ευκαιρία, για να αλλάξουμε", με τη στήριξη και την ενίσχυση των εξαγωγών των Ελληνικών Υπηρεσιών Υψηλής Τεχνολογίας (ICT). Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Ντίνος Ρόβλιας, σε ημερίδα που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Νέων Επιχειρηματιών "YoungLeader", με θέμα High Tech exports - Εξαγωγές Ελληνικών Υπηρεσιών Υψηλής Τεχνολογίας (ICT). Όπως χαρακτηριστικά
ανέφερε, στόχος της κυβέρνησης είναι το 8% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) στο επίπεδο των εξαγωγών του 2010 να φτάσει στο 10%, το 2012, στόχος που ίσως επιτευχθή και στο τέλος του 2011.

Ο κ. Ρόβλιας υπογράμμισε ότι το σχέδιο του υπουργείου βασίζεται σε 5 αλληλοεμπλεκόμενους άξονες, που είναι: η αναθέρμανση της οικονομίας, η προώθηση της νέας και νεανικής επιχειρηματικότητας, η απλοποίηση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, η ανάπτυξη υγιούς ανταγωνιστικότητας και εύρυθμης λειτουργίας της αγοράς, καθώς και η ενίσχυση της εξωστρέφειας. "Οι συγκεκριμένοι παράμετροι εντάσσονται σε ένα δυναμικό κίνημα εξωστρέφειας, που στηρίζεται στο ολοκληρωμένο πλαίσιο πολιτικής, που αναπτύσσει το υπουργείο για τις εξαγωγές. Μιας πολιτικής, που στοχεύει στη βελτίωση της ρευστότητας των εξαγωγικών επιχειρήσεων, στον περιορισμό της γραφειοκρατίας και στην ανατροπή της κακής ψυχολογίας, που διαπνέει, τους τελευταίους μήνες, την αγορά", επεσήμανε ο υφυπουργός. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το υψηλής ποιότητας ανθρώπινο δυναμικό της χώρας μπορεί να αποτελέσει την πρώτη ύλη για τη διάκριση του κλάδου εντός και εκτός συνόρων, σημειώνοντας ότι, αν αυξηθούν οι εξαγωγές, τότε μόνον θα ενισχυθούν οι καλής ποιότητας θέσεις εργασίας.

Στην κατεύθυνση αυτή μπορούν να συμβάλουν καθοριστικά τα προγράμματα εξωστρέφειας του ΕΣΠΑ τόσο για τις νεοσύστατες όσο και για τις υφιστάμενες επιχειρήσεις, καθώς και τα προγράμματα του ΕΣΠΑ για τη νεανική και καινοτομική επιχειρηματικότητα. Επίσης, ο κ. Ρόβλιας ανέφερε ότι στα άμεσα σχέδια εντάσσονται η ένταξη της ενίσχυσης της εξαγωγικής δραστηριότητας στην ψηφιακή στρατηγική (κάτι ανάλογο έχει πραγματοποιηθεί στη Σουηδία, τη Σιγκαπούρη και την Ολλανδία) και η προώθηση της ψηφιακής ενίσχυσης φορέων εξωστρέφειας.

Η δημιουργία κατάλληλων συνθηκών στο επιχειρηματικό περιβάλλον, η αξιοποίηση των διαθέσιμων ευρωπαϊκών κονδυλίων, η γεφύρωση του χάσματος στον τομέα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης ανάμεσα στη χώρα μας και στο σύνολο της Ευρώπης, καθώς και η δημιουργία υποδομών, όπως τα δίκτυα επόμενης γενιάς, είναι κάποιες από τις προϋποθέσεις, που θα καταστήσουν τη χώρα ανταγωνιστική και παραγωγική, σύμφωνα με τον κ. Μανούσο Βολουδάκη, Γραμματέα Νέων Τεχνολογιών, Έρευνας και Καινοτομίας Νέας Δημοκρατίας.

Από την πλευρά του, ο κ. Δημήτρης Παπαϊωάννου, πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ), δήλωσε ότι η υψηλή τεχνολογία δεν είναι κλαδικό ζήτημα, αλλά ζήτημα εθνικής ανάγκης. "Γι΄ αυτό, επιβάλλεται να υπάρξουν νέοι τρόποι οργάνωσης κα
Keywords
Τυχαία Θέματα