Οικονομικά αποτελέσματα ΟΤΕ

Ο ΟΤΕ ανακοινώνει τα οικονομικά αποτελέσματα για το Δ’ τρίμηνο και το έτος του 2011.


Τα αποτελέσματα του τριμήνου επιδεικνύουν αντοχή παρά το αντίξοο περιβάλλον, με τον περιορισμό του κόστους λειτουργίας να συνεχίζεται, με ρυθμό αντίστοιχο της μείωσης εσόδων, καθώς και την απομείωση της αξίας των πάγιων περιουσιακών στοιχείων της RomTelecom.


Οι λειτουργικές χρηματοροές ενισχύθηκαν, μειώθηκε ο καθαρός δανεισμός κατά €418 εκατ. στο έτος,

ενώ ολοκληρώθηκε η πώληση συμμετοχής στην Telekom Serbia κατά το Α’ τρίμηνο 2012, με έσοδα σχεδόν €400 εκατ.


Τα έσοδα του Ομίλου ΟΤΕ μειώθηκαν κατά 6,3% στο Δ’ τρίμηνο του 2011, συμβάλλοντας σε έναν ετήσιο ρυθμό μείωσης εσόδων ύψους 8,1% κατά το 2011. Η επιβράδυνση του ρυθμού μείωσης εσόδων συνεχίστηκε στη σταθερή τηλεφωνία Ελλάδας και Ρουμανίας, ενώ παρέμεινε στα ίδια επίπεδα με το προηγούμενο τρίμηνο στις δραστηριότητες κινητής τηλεφωνίας, σαν αποτέλεσμα της σταδιακής σταθεροποίησης των συνθηκών της αγοράς. Η μείωση κατά 9,6% στα Λοιπά Έσοδα, οφείλεται στη χαμηλότερη δραστηριότητα διεθνούς διασύνδεσης κατά το Δ’ τρίμηνο. Σε ετήσια βάση, τα Λοιπά Έσοδα αυξήθηκαν κατά 3,5%.


Τα συνολικά Λειτουργικά Έξοδα, εξαιρουμένων των αποσβέσεων, της απομείωσης αξίας περιουσιακών στοιχείων, και των χρεώσεων που σχετίζονται με προγράμματα εθελούσιας αποχώρησης, ανήλθαν σε €826,6 εκατ. το Δ’ τρίμηνο του 2011, μειωμένα κατά 6,7% σε σχέση με €886,4 εκατ. το Δ’ τρίμηνο του 2010. Η μείωση αυτή οφείλεται στο χαμηλότερο κόστος του τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, στις χαμηλότερες χρεώσεις από τους εγχώριους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, στα χαμηλότερα έξοδα μισθοδοσίας, καθώς και στις σημαντικές προσπάθειες συγκράτησης του κόστους σε όλες τις δραστηριότητες. Κατά τη διάρκεια του έτους, αποχώρησαν 356 εργαζόμενοι από τη σταθερή τηλεφωνία Ελλάδος, 1.728 από τη σταθερή τηλεφωνία Ρουμανίας και 515 από τις δραστηριότητες κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Τα Λοιπά Λειτουργικά Έξοδα αυξήθηκαν κατά 1,5%, κυρίως λόγω των υψηλότερων προβλέψεων για επισφαλείς απαιτήσεις, καθώς και των αυξημένων εξόδων μάρκετινγκ και διαφήμισης στο τέλος του έτους.


Μετά από 7 τρίμηνα, μείωσης του περιθωρίου προσαρμοσμένης κερδοφορίας EBITDA, σε σχέση με τα συγκρίσιμα τους τρίμηνα της περασμένης χρονιάς, το περιθώριο προσαρμοσμένης κερδοφορίας EBITDA του Ομίλου, αυξήθηκε το Δ’ τρίμηνο του 2011 σε 34,0%, σε σχέση με 33,5% το Δ’ τρίμηνο του 2010, ως αποτέλεσμα της μείωσης στα λειτουργικά έξοδα που ξεπέρασε τη μείωση των εσόδων.


Ο Όμιλος σημείωσε καθαρές ζημίες €77,1 εκατ. το τρίμηνο, σε σχέση με καθαρές ζημίες €91,7 εκατ. το Δ’ τρίμηνο του 2010. Και τα δύο τρίμηνα, τα καθαρά αποτελέσματα επιβαρύνθηκαν από απομειώσεις της αξίας των πάγιων περιουσιακών στοιχείων της RomTelecom (απομείωση το Δ’ τρίμηνο του 2011: €253,2 εκατ., το Δ’ τρίμηνο του 2010: €

Keywords
Τυχαία Θέματα