Βοσνία: Διώξεις για λαθρεμπόριο ανθρώπων

Οι εισαγγελικές αρχές της Βοσνίας άσκησαν δίωξη σήμερα σε βάρος δώδεκα προσώπων, περιλαμβανομένων δύο Τούρκων υπηκόων, για συμμετοχή σε ένα «διεθνές εγκληματικό δίκτυο» διακίνησης μεταναστών χωρίς χαρτιά, στην μεγάλη πλειονότητά τους Τούρκων, με προορισμό χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο είχε εξαρθρωθεί περί τα τέλη του 2012, ανέφεραν δικαστικές πηγές.

Το δίκτυο αυτό, που είχε δημιουργήσει ένας Τούρκος, ο Σαβάς Ερερέν, ο οποίος ήδη έχει καταδικαστεί στη Βοσνία για λαθραία διακίνηση
ανθρώπων, είχε περάσει από τον Ιούλιο ως τον Δεκέμβριο του 2012 τουλάχιστον 46 Τούρκους μετανάστες στην Σλοβενία και άλλες χώρες της ΕΕ, όπως ανέφερε γραπτή ανακοίνωση της εισαγγελίας.

Οι μετανάστες πλήρωναν στους λαθρέμπορους τουλάχιστον 3.500 ευρώ για να τους περνούν από τα Βαλκάνια και να φθάνουν συνήθως στη Σλοβενία, χώρα-μέλος της ΕΕ από το 2004, και κατόπιν σε πολλές περιπτώσεις σε άλλες χώρες-μέλη της Ένωσης, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Τα μέλη του δικτύου αυτού ήταν κυρίως Βόσνιοι. Ανάμεσα στους κατηγορούμενους συμπεριλαμβάνονται ακόμη ένας υπήκοος της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας κι ένας Κροάτης.

Ο Ερερέν, 38 ετών, είχε ήδη καταδικαστεί το 2008 από τη βοσνιακή δικαιοσύνη σε τρία χρόνια φυλάκιση για λαθρεμπόριο Τούρκων μεταναστών με προορισμό την ΕΕ.

Η Βοσνία είναι μια σημαντική χώρα της λεγόμενης βαλκανικής οδού, που χρησιμοποιείται συχνά από εγκληματικές οργανώσεις για λαθραία διακίνηση ανθρώπων και για λαθρεμπόριο ναρκωτικών και όπλων με προορισμό χώρες-μέλη της ΕΕ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα