Μπορίσοβ για σχηματισμό κυβέρνησης

Ο πρώην πρωθυπουργός της Βουλγαρίας και επικεφαλής του GERB, του κόμματος που κατέκτησε την πρώτη θέση στις πρόσφατες, πρόωρες βουλευτικές εκλογές στη χώρα, Μπόικο Μπορίσοφ, δήλωσε σήμερα ότι θα λάβει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, αύριο, από τον Βούλγαρο πρόεδρο Ρόσεν Πλέβνελιεφ, θα ανακοινώσει αμέσως προφορικά την πρότασή του για τη σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου και στη συνέχεια θα επιστρέψει την εντολή.

Από το βήμα του κοινοβουλίου, ο κ. Μπορίσοφ ανήγγειλε, σήμερα, ότι δεν προτίθεται να καταθέσει πρόταση για

ένα κυβερνητικό σχήμα στο Κοινοβούλιο για να μην χαθεί χρόνος στη διαδικασία σχηματισμού κυβέρνησης που, όπως τόνισε, είναι απαραίτητη για τη σταθεροποίηση της χώρας.

"Θα γλιτώσουμε τουλάχιστον μισή ώρα έτσι. Δεν πρόκειται να καταθέσω την πρότασή μου στη Βουλή καθώς ο νέος τριμερής συνασπισμός είναι πλέον πασιφανής - θα απορριφθεί η πρότασή μας κι αυτό σημαίνει χάσιμο χρόνου" ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπορίσοφ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων της Σόφιας "Novinite".

Τα κόμματα που κατάφεραν να λάβουν το "εισιτήριο" για τη νέα βουλγαρική Βουλή, στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της 12ης Μαΐου - εκτός του GERB - είναι το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα, το Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών και το εθνικιστικό Ατάκα.

Το GERB συγκέντρωσε το 30,503% των ψήφων, το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα το 26,614%, το Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών το 11,293% και το Ατάκα το 7,302%. Σύμφωνα δε με την τελική καταμέτρηση, το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα και το Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών συγκεντρώνουν από κοινού 120 έδρες στη βουλγαρική Βουλή των συνολικά 240 εδρών. Το GERB εξέλεξε 97 βουλευτές και το Ατάκα με τις 23 έδρες αναμένεται να διαδραματίσει ρόλο ρυθμιστή.

Ήδη, ωστόσο, οι Σοσιαλιστές και τα άλλα δύο κόμματα της Βουλής έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στην προοπτική συνεργασίας με τους νικητές, δηλαδή το GERB, το οποίο ωστόσο θα λάβει πρώτο την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, κατά τις επιταγές του Συντάγματος της χώρας.

Η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης θα "αλλάζει χέρια" έως ότου καταστεί δυνατή η συγκρότηση κυβέρνησης. Αν παρ' όλα αυτά, δεν συμβεί κάτι τέτοιο, ο Πρόεδρος θα ορίσει προσωρινή κυβέρνηση και με ένα ενιαίο Διάταγμα θα προβεί σε διάλυση του Κοινοβουλίου και προκήρυξη νέων εκλογών, που θα πρέπει να διεξαχθούν μέσα σε διάστημα δύο μηνών.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα