Η ινδική παράδοση στην Στέγη

Τη μουσική παράδοση της Ινδίας παρουσιάζει αύριο στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών ο Σουμπχανκάρ Μπανερζί, ένας από τους σημαντικότερους δεξιοτέχνες τους είδους της νεώτερης γενιάς.

Η εκδήλωση γίνεται μια ημέρα πριν από την προγραμματισμένη βραδιά ινδικών ντουέτων στην Τέχνη.

Ο Σουμπχανκάρ Μπανερζί θα μιλήσει για τη μουσική παράδοση της χώρας τους. Στην αυριανή εκδήλωση που θα ξεκινήσει στις 6 το απόγευμα στην Αίθουσα Χορού, η είσοδος είναι ελεύθερη χωρίς δελτία εισόδου και η ομιλία θα γίνει στα αγγλικά. Ωστόσο, λόγω του περιορισμένου αριθμού θέσεων θα τηρηθεί σειρά

προτεραιότητας.

Για την εκδήλωση της επόμενης ημέρας (Παρασκευή 24 Μαΐου στις 9 το βράδυ στη Μικρή Σκηνή της Στέγης) με τίτλο «Δεξιοτεχνικά Ντουέτα Κλασικής Ινδικής Μουσικής», το εισιτήριο ανέρχεται στα 18 ευρώ (μειωμένο 10).

Η κλασική μουσική της Ινδίας λειτουργεί σε ένα δικό της χρονικό σύμπαν, πιο κοντά σε μια μακρόσυρτη τελετουργία παρά σε μια Δυτική συναυλία. Η Στέγη προτείνει μια βραδιά με τρία jugalbandi, δηλαδή ντουέτα δεξιοτεχνών ίσης αξίας. Η φόρμα αυτή επιτρέπει την ανάπτυξη ενός μουσικού διαλόγου υψηλού επιπέδου μεταξύ οργάνων της ίδιας ή άλλης οικογένειας ή μεταξύ μουσικών διαφόρων παραδόσεων (π.χ. της Καρνάτακα ή του Ινδουστάν).

Το sarengi είναι το κυριότερο τοξωτό έγχορδο της ινδουστανικής παράδοσης, φημισμένο για το ηχόχρωμα του που προσεγγίζει την ανθρώπινη φωνή, και ένα από τα αρχαιότερα ινδικά έγχορδα. Τα άλλα δύο όργανα, με τα οποία θα κλείσει δυναμικά η βραδιά σε ένα ντουέτο κρουστών, είναι τα γνωστά σε όλους μας tablas και το sreekhol, πήλινο κρουστό που παίζεται και από τις δύο πλευρές του.

Σε όλα τα μέρη παίζει tablas ο Σουμπχανκάρ Μπανερζί, ο οποίος επιμελήθηκε και το πρόγραμμα της συναυλίας. Ο Γκόπαλ Μπουρμάν θεωρείται ο κορυφαίος ερμηνευτής sreekhol στην Ινδία. Τόσο ο ίδιος όσο και ο Μπανερζί φέρουν τον τιμητικό τίτλο του pandit, δηλαδή του δασκάλου. Ο Μουράτ Αλί Χαν φέρει τον αντίστοιχο τίτλο ustad (για τους μουσουλμάνους).

Μεταξύ των ντουέτων θα υπάρχουν διαλείμματα κατά τα οποία θα προσφέρονται ινδικά εδέσματα σε προσιτές τιμές.

Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, Λεωφόρος Συγγρού 107-109

Keywords
Τυχαία Θέματα