Ο Τύπος στον κόσμο

Η προσπάθεια επιστροφής στην ηρεμία στο Φέργκιουσον των ΗΠΑ μετά από δύο ημέρες λεηλασιών και συγκρούσεων μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας μετά την αθώωση του αστυνομικού, που σκότωσε τον 18χρονο Μάικλ Μπράουν είναι ένα από τα θέμα του διεθνούς Τύπου καθώς επίσης και ένα βίντεο, που δείχνει την εν ψυχρώ δολοφονία ενός 12χρονου στο Κλίβελαντ από αστυνομικό. Στο επίκεντρο του ευρωπαϊκού Τύπου η παραίτηση της υπουργού Υγείας στην Ισπανία σε μια ακόμα υπόθεση
διαφθοράς που “κοστίζει” στην κυβέρνηση Ραχόϊ.

Για Φέργκιουσον: “To Φέργκιουσον αναζητά τρόπους να επιστρέψει η ηρεμία” αναφέρει η DW. “Φέργκιουσον: Ο κυβερνήτης απορρίπτει επανάληψη της δίκης με νέο σώμα ενόρκων” αναφέρει η DW. “Πιο ήρεμη η νύχτα στο Φέργκιουσον καθώς βαριά οπλισμένη η αστυνομία εμπόδισε την επανάληψη βίαιων γεγονότων” αναφέρει ο Guardian. “Aστυνομικοί με στρατιωτική στολή προφύλαξαν περιουσίες από λεηλασίες χθες το βράδυ με τον επικεφαλής της αστυνομίας να δηλώνει πως ήταν μια πιο ήσυχη βραδιά η χθεσινή”. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του BBC ο κυβερνήτης του Μιζούρι έχει ήδη απορρίψει αρκετές εκκλήσεις για νέα δίκη προκειμένου να καταλήξει με ποινή εναντίον του λευκού αστυνομικού που σκότωσε τον μαύρο έφηβο. Η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά από δύο ημέρες ταραχών στο Σαιντ Λούις και 12 άλλες πόλεις που πυροδότησε η απόφαση του σώματος ενόρκων να μην εκδιωχθεί ποινικά ο Ντάρεν Γούιλσον για τη δολοφονία του 18χρονου Μάικλ Μπράουν. Χθες, παρά τις έντονες χιονοπτώσεις πραγματοποιήθηκαν νέες διαδηλώσεις, ενώ στους δρόμους παραμένουν κάποιοι στο Φέργκιουσον. Η οικογένεια του Μπράουν δηλώνει συντετριμμένη από την απόφαση, η οποία προκάλεσε μεγάλες συζητήσεις για τις σχέσεις μεταξύ αστυνομίας και των μαύρων κοινοτήτων.

Για βίντεο με 12χρονο στο Κλίβελαντ: “Βίντεο δείχνει τον αστυνομικό να σκοτώνει τον 12χρονο στο Κλίβελαντ” αναφέρει ο Guardian. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ η αστυνομία του Κλίβελαντ δημοσίευσε βίντεο, που τραβήχτηκε από κάμερες ασφαλείας και δείχνει το μόλις 1,5 δευτερόλεπτο που χρειάστηκε ο αστυνομικός για να πυροβολήσει θανάσιμα τον 12χρονο Ταμίρ Ράις στο Κλίβελαντ, ο οποίος κρατούσε ψεύτικο όπλο και θεωρήθηκε “απειλή”. Το περιστατικό έρχεται να προστεθεί στο πολύ τεταμένο κλίμα στις ΗΠΑ μετά την εξέλιξη στην υπόθεση του Φέργκιουσον. “Ο αστυνομικός στο Κλίβελαντ χρειάστηκε μόνο 2 δευτερόλεπτα για να σκοτώσει το αγόρι” αναφέρουν οι NYTimes.

Για Ελλάδα: “Η Ελλάδα πιθανόν να μείνει στο μνημόνιο” αναφέρει η WSJ. Οι διεθνείς δανειστές της Ελλάδας επεξεργάζονται σχέδιο επέκτασης του δανειακού προγράμματος της χώρας τουλάχιστον για έξι μήνες, σύμφωνα με δηλώσεις δύο αξιωματούχων της Ευρωζώνης μετά τη νέα αποτυχία των διαπραγματεύσεων σχετικά με τις προβλέψεις του προϋπολογισμού, που κράτησαν δύο μέρες. Η τρόικα των δανειστών, η Ε.Ε, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ σκέφτονται σοβαρά το ενδεχόμενο επέκτασης του προγράμματος της Ελλάδας, σύμφωνα με αξιωματούχο της Ευρωζώνης. Το ΔΝΤ και η Γερμανία που συχνά έχουν τις ίδιες απόψεις σε ό,τι αφορά το ελληνικό δανειακό πρόγραμμα, στηρίζουν αυτή την ιδέα, σύμφωνα με δεύτερο αξιωματούχο. Οι συνομιλίες στη γαλλική πρωτεύουσα, οι οποίες ξεκίνησαν την Τρίτη το μεσημέρι και συνέχισαν αδιάκοπτα για σχεδόν 24 ώρες είχαν στόχο να δοθεί ένα τέλος στην τελευταία αξιολόγηση του προγράμματος λιτότητας και μεταρρυθμίσεων. Οι διαπραγματεύσεις γίνονται την ώρα που η Ελλάδα φθάνει στο τέλος της προθεσμίας που έχει δοθεί για μια συμφωνία χρηματοδότησης από τους πιστωτές της. Οι αγορές πάντως ήδη είχαν στείλει αρνητικά μηνύματα για το ενδεχόμενο να βγει η Ελλάδα από το δανειακό πρόγραμμα. Επιπρόσθετα, οι ελληνικές τράπεζες ενδεχομένως να μην έχουν πια τη δυνατότητα δανεισμού από την ΕΚΤ, εάν η Ελλάδα δεν είναι υπό διεθνή παρακολούθηση. Η πρόθεση της Ελλάδας να βγει από τον έλεγχο της τρόικας έχει επίσης προβληματίσει τους επενδυτές. (...) Και οι δύο πλευρές τόνισαν ότι υπάρχει μια πρόοδος στις συνομιλίες αλλά οι βασικές διαφορές παραμένουν κυρίως σε ό,τι αφορά τους στόχους του προϋπολογισμού για το 2015. “Τα χρονικά περιθώρια στενεύουν. Η αξιολόγηση δεν είναι η συνηθισμένη γιατί είναι η τελευταία” τόνισε Έλληνας αξιωματούχος, που πήρε μέρος στις διαπραγματεύσεις. Για να λάβει επέκταση του προγράμματος, η ελληνική κυβέρνηση έχει περιθώριο έως το τέλος της άλλης εβδομάδας, τόνισε ένας αξιωματούχος της Ευρωζώνης. Αυτό θα δώσει χρόνο στα κοινοβούλια των κρατών – μελών για να το εγκρίνουν πριν τα Χριστούγεννα, ενώ αυτή η διαδικασία μπορεί να λάβει μεγαλύτερο χρόνο σε χώρες όπως η Γερμανία και η Φινλανδία. Η διορία της επόμενης εβδομάδας αφορά και στο αίτημα για νέα πιστωτική γραμμή εάν έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση στην ώρα της, πρόσθεσε ο αξιωματούχος. Τον ίδιο τίτλο για το ρεπορτάζ επέλεξε και το διεθνές πρακτορείο MarketWatch “Οι πιστωτές της Ελλάδας πιθανόν να επεκτείνουν το δανειακό πρόγραμμα”. “Η Ελλάδα λέει πως δεν υπάρχει συμφωνία με την τρόικα για την αξιολόγηση του προγράμματος” ήταν ο τίτλος του σχετικού τηλεγραφήματος του Reuters.

Για Γιούνκερ – ταμείο: “Ο Γιούνκερ υπερασπίζεται το ταμείο των 315 δισ ευρώ” αναφέρουν οι FT. “Yπέρ μιας συμμαχίας προθύμων επενδυτών” είναι ο σχετικός τίτλος της DW. “Το όραμά μου είναι να δω τα μικρά παιδιά, στη Θεσσαλονίκη για παράδειγμα, να μπαίνουν σε καινούργια σχολεία, όπου όλες οι αίθουσες είναι εξοπλισμένες με υπολογιστές”. Με αυτήν την εικόνα περιέγραψε ο Γιούνκερ την πρότασή του- από κοινού με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ)- για το επενδυτικό πακέτο των 315 δισεκατομμυρίων ευρώ, δίνοντας παράλληλα μία πρώτη ιδέα για τους τομείς που θα ήθελε να χρηματοδοτηθούν: εκπαίδευση, καινοτομία, ψηφιακή οικονομία. Προτεραιότητες αποτελούν επίσης η ενέργεια και οι μεταφορές. Το ζήτημα είναι ότι η «συσκευασία δώρου» με τα 315 δισεκατομμύρια περιέχει στην πραγματικότητα μόνο 21 δισεκατομμύρια, κυρίως από κοινοτικά προγράμματα που δεν απορροφήθηκαν, καθώς και από πόρους της ΕΤΕπ. Τα υπόλοιπα χρήματα αναμένεται να προέλθουν με μόχλευση από τον ιδιωτικό τομέα ή από μεγαλύτερες εθνικές συνεισφορές των κρατών-μελών. Στο σημείο αυτό θα συνεισφέρει τεχνογνωσία και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Το δέλεαρ για να συνεισφέρει ο ιδιωτικός τομέας είναι μεγάλο: η Κομισιόν υπόσχεται να απορροφήσει μέρος του αρχικού επενδυτικού ρίσκου σε περιπτωση ζημίας. Το δέλεαρ για να συνεισφέρουν τα κράτη-μέλη είναι ακόμα μεγαλύτερο: οι δημόσιες δαπάνες για το επενδυτικό ταμείο δεν θα προσμετρώνται στον υπολογισμό του ελλείμματος στα πλαίσια του Συμφώνου Σταθερότητας. Μία μικρή κερκόπορτα στην ορθοδοξία της αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας- η οποία ωστόσο συνοδεύεται από τη διαβεβαίωση ότι το νέο Ταμείο δεν θα χρηματοδοτηθεί από νέο δανεισμό.

Για πλοίο – μετανάστες: “Το ελληνικό πολεμικό ναυτικό σώζει ακυβέρνητο πλοίο με μετανάστες” αναφέρουν οι NYTimes, ενώ η DW σημειώνει “Η Κρήτη υποδέχεται 700 μετανάστες που ταξίδευαν προς την Ευρώπη”. Ένα από τα μεγαλύτερα πλοία που μετέφερε πρόσφυγες τους τελευταίους μήνες κατευθύνεται προς την Κρήτη. Το πλοίο Baris, που μεταφέρει 700 πρόσφυγες που κατάγονται πιθανότατα από τη Συρία και το Αφγανιστάν, σώθηκε από το ελληνικό πολεμικό ναυτικό.

Για Ισπανίδα υπουργό – παραίτηση: Μεγάλο θέμα στον διεθνή Τύπο είναι η νέα παραίτηση υπουργού της κυβέρνησης Ραχόϊ, λόγω εμπλοκής της σε σκάνδαλο, που προκαλεί ένα ακόμα πλήγμα για τον ισπανό πρωθυπουργό. “Παραιτείται η Ισπανίδα υπουργός Υγείας” αναφέρουν οι FT. “Παραιτείται η υπουργός Υγείας εν μέσω έρευνας για σκάνδαλο διαφθοράς” είναι ο τίτλος της WSJ. Την παραίτησή της υπέβαλε η υπουργός Υγείας της Ισπανίας Άνα Μάτο, υπό το βάρος σκανδάλου διαφθοράς. Κατηγορείται ότι εμπλέκεται εμμέσως στην υπόθεση Γκέρτελ, που αφορά μίζες για δημόσιες συμβάσεις. Ένας από τους βασικούς κατηγορούμενους είναι ο πρώην σύζυγο της Μάτο και δήμαρχος του Αλκορκόν, προαστίου της Μαδρίτης, Χεσούς Σεπουλβέδα. Σύμφωνα με το πόρισμα του ανακριτή Πάμπλο Ρουθ, η Μάτο επωφελήθηκε προσωπικά μέσω ακριβών δώρων και ταξιδιών από τις μίζες που λάμβανε ο πρώην σύζυγός της, Η ίδια υποστηρίζει ότι η προανάκριση απέδειξε ότι η ίδια δεν γνώριζε απολύτως τίποτα για την υπόθεση, αν και δικαστικές πηγές αναφέρουν ότι τελικά θα καθίσει στο εδώλιο. Στο σκάνδαλο Γκέρτελ εμπλέκονται υψηλόβαθμα στελέχη του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος. Προφυλακισμένος για την υπόθεση είναι ο πρώην ταμίας του κόμματος Λουίς Μπάρθενας, ο οποίος εκτιμάται ότι επί δεκαετίες έλεγχε τη ροή μαύρου πολιτικού χρήματος Η Μάτο είχε δεχθεί πρόσφατα σφοδρή κριτική για τους χειρισμούς της στην κρίση του Έμπολα στην Ισπανία.

Για Γερμανία – ν/σ γυναίκες: Μεγάλο θέμα στον διεθνή και γερμανικό Τύπο είναι ο νόμος που θα καταθέσει η γερμανική κυβέρνηση συνασπισμού για την αύξηση του αριθμού των γυναικών στα Δ.Σ μεγάλων εταιρειών. Ο κυβερνητικός συνασπισμός έδωσε το “πράσινο φως” για τον νόμο της “ροζ ποσόστωσης”. Βάσει του νόμου, στο 30% των θέσεων στα ΔΣ είτε θα πρέπει να εκλέγονται γυναίκες είτε οι θέσεις αυτές θα πρέπει να μένουν κενές. Σύμφωνα με την DW το νομοσχέδιο είχε προκαλέσει έντονες συγκρούσεις μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλιστών καθώς ήταν έμπνευσης του υπουργού Δικαιοσύνης Χάικο Μαας και της υπουργού Οικογενειακών Υποθέσεων Μανουέλα Σλέσβιχ και οι δύο του SPD, ωστόσο πήρε την έγκριση της κυβέρνησης και θα κυρωθεί και από το Υπουργικό Συμβούλιο στις 11 Δεκεμβρίου. Η ψήφισή του στη Βουλή αναμένεται στη συνέχεια. Το μέτρο θα ισχύσει από το 2016 και θα αφορά λίγο παραπάνω από εκατό εταιρείες κολοσσούς στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης. Άλλες 3500 μεσαίου μεγέθους θα καλούνται επίσης να υλοποιήσουν μέτρα για μεγαλύτερη παρουσία γυναικών σε υψηλές θέσεις, είτε στα ΔΣ ή στα αμέσως χαμηλότερα κλιμάκια διοίκησης.

Για Μέρκελ – Ουκρανία: “Η Μέρκελ συνεχίζει να έχει σκληρή στάση στο θέμα της Ουκρανίας” αναφέρουν οι NYTimes. Mιλώντας στο κοινοβούλιο την Τετάρτη η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει στρατιωτική λύση στην κρίση με τη Ρωσία, αλλά και πως δεν πρόκειται να αρθούν οι κυρώσεις βάσει των σημερινών συνθηκών. Την ίδια ώρα “Ανώτατος αξιωματούχος του ΝΑΤΟ προειδοποιεί ότι η Ρωσία ενδέχεται να εισβάλλει στην Ουκρανία” αναφέρει η DW. O στρατηγός Φίλιπ Μπριτλοβ προειδοποίησε ότι η Ρωσία έχει ακόμα έναν μεγάλο αριθμό στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία, την ώρα που η Μόσχα τοποθέτησε 14 στρατιωτικά αεροπλάνα στην Κριμαία.

Για Έμπολα: “Οι πρώτες δοκιμές του εμβολίου κατά του Έμπολα είναι ενθαρρυντικές” αναφέρουν οι FT. Οι ελπίδες αυξάνονται για ένα φάρμακο, που θα χορηγείται στις ομάδες ιατρικού προσωπικού. “Οι πρώτες δοκιμές του εμβολίου στον άνθρωπο δείχνουν ότι είναι ασφαλές” αναφέρει και η WSJ. Oι ερευνητές Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας ανέφεραν ότι ένα εμβόλιο κατά του ιού Έμπολα φαίνεται πως είναι ασφαλές κατά τις πρώτες δοκιμές και πως η χορήγηση του πρώτου εμβολίου στη Δυτική Αφρική στις αρχές του 2015 είναι πλέον πολύ πιθανή.

Για παίκτη κρίκετ: Βασικό θέμα στα διεθνή δίκτυα αυτή την ώρα είναι ο θάνατος του παίκτη του κρίκετ Φιλ Χιουζ. “Ο Αυστραλός παίκτης του κρίκετ πέθανε από χτύπημα στο κεφάλι από μπαλάκι” αναφέρει η DW και το BBC. Κατέληξε, μετά από κώμα δύο ημερών, ο 25χρονος αθλητής του κρίκετ Φιλ Χιουζ που είχε χτυπηθεί από μπαλάκι στο κεφάλι -ενώ φορούσε κράνος- κατά τη διάρκεια αγώνα στην Αυστραλία. Ο θάνατός του βύθισε στη θλίψη την Αυστραλία, πυροδοτώντας συζήτηση για τα μέτρα ασφαλείας γύρω από το πολύ δημοφιλές άθλημα στη χώρα.

Για αδελφή του Κιμ Γιονγκ Ουν: “Ανώτατη θέση δόθηκε στην αδελφή του Κιμ στη Β. Κορέα” αναφέρει ο Guardian και το BBC. Tα κρατικά μέσα της Β. Κορέας αναφέρονται πλέον στη μικρότερη αδελφή του Κιμ Γιονγκ Ουν ως ανώτατης αξιωματούχου. Είναι πλέον αντιπρόεδρος της Κεντρικής Επιτροπής

Επιμέλεια Αλεξάνδρα Βουδούρη
Keywords
τυπος, ηπα, διαδηλωσεις, guardian, bbc, νέα, nytimes, ελλαδα, wsj, τροικα, ΕΚΤ, ΔΝΤ, τραπεζες, Χριστούγεννα, reuters, θεσσαλονικη, σχολεια, κρητη, spd, βουλη, μερκελ, λύση, ρωσία, νατο, θλίψη, εθνικη τραπεζα, κινηση στους δρομους, χρηματιστηριο, μνημονιο, μετρο, Καθεδρικός του Αγίου Βασιλείου, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, μεταναστευση στην αυστραλια, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, μνημονιο 2, εκλογες ηπα, μνημονιο 3, αξιολογηση, βιντεο, χωρες, ρωσία, θλίψη, αστυνομια, αυστραλια, αφρικη, αφγανισταν, γερμανια, ηπα, θανατος, θεμα, ισπανια, οικονομια, ουκρανια, προγραμμα, ωρα, bbc, guardian, nytimes, reuters, wsj, αυξηση, αλεξανδρα, βραδια, βραδυ, γινονται, δευτερο, δυνατοτητα, δηλωσεις, δικη, δειχνει, δοθει, δωσει, δικτυα, δυτικη, διορια, δοθηκε, ευρω, υπαρχει, εκπαιδευση, ενεργεια, εμβολιο, εξελιξη, εξι, ερχεται, ιδεα, ιδια, ιδιο, υποθεση, ηρεμια, εικονα, καμερες, κυβερνηση, κλιμα, λύση, μαυρο, μηνυματα, μηνες, μιζες, μιζουρι, μοσχα, μοχλευση, ναυτικο, νατο, νυχτα, οικογενεια, οραμα, ορθοδοξια, παιδια, πεθανε, πλοια, πλοιο, ροη, πολεμικο ναυτικο, προγραμματα, συζητηση, συζυγο, συνεχεια, συρια, σωμα, σχεδιο, τριτη, τιτλος, φινλανδια, χρονικα, χτυπημα στο κεφαλι, ψευτικο, ψηφιακη, ωρες, αγορες, χωρα, μεινει, ομαδες, πακετο, πηγες, σκοτωνει, spd, τραπεζα, θεσεις, υγειας
Τυχαία Θέματα