Ο Τύπος στον Κόσμο

Η προώθηση μιας λύσης στην εμπορική διένεξη Ε.Ε - Κίνας που συζήτησαν Μέρκελ και ο νέος πρωθυπουργός Λι Κεκιάνγκ είναι ένα από τα βασικά θέματα του διεθνούς οικονομικού Τύπου. Ενδιαφέρον υπάρχει επίσης για την εξάπλωση του συριακού εμφύλιου στον Λίβανο. Η συριακή κρίση θα απασχολήσει σήμερα το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ε.Ε.


Για Μέρκελ - Κεκιάνγκ

"Προειδοποιητικά μηνύματα του νέου Κινέζου πρωθυπουργού για την εμπορική διένεξη με την Ε.Ε" λένε

οι Financial Times. Oι έρευνες για τα προϊόντα που κατασκευάζονται στην Κίνα θα έχουν επιπτώσεις, προειδοποιεί ο Λι Κεκιάνγκ.

Παράλληλα, η Wall Street Journal (WSJ) αναφέρει πως "Η Μέρκελ εξετάζει σοβαρά τη διένεξη Ε.Ε - Κίνας". Υπέρ του διαλόγου για την επίλυση των εμπορικών διενέξεων ανάμεσα στην Κίνα και την Ευρώπη, τάχθηκαν η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και ο κινέζος πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ, απορρίπτοντας την ιδέα μιας αντιπαράθεσης ή μέτρων προστατευτισμού. Αναφερόμενη στη διένεξη ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Κίνα όσον αφορά στα φωτοβολταϊκά ή τους εξοπλισμούς των τηλεπικοινωνιών, η κ. Μέρκελ δήλωσε, σε κοινή συνέντευξη Τύπου, πως η Γερμανία και η Κίνα απορρίπτουν τον προστατευτισμό. Δεσμεύτηκε πως «θα κάνει τα πάντα ώστε να βρεθεί μια λύση μέσω διαλόγου και να μην πέσουμε σε ένα είδος αντιπαράθεσης που θα καταλήξει στην επιβολή αμοιβαίων δασμών».

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της κινεζικής κυβέρνησης, που πραγματοποιεί την πρώτη επίσημη επίσκεψή του στη Γερμανία, επανέλαβε τη διαφωνία του με την απόφαση της Ε.Ε. για δασμολόγηση των ηλιακών πάνελ που εισάγονται από την Κίνα προκειμένου να προστατεύσει τις ευρωπαϊκές εταιρείες του τομέα που απειλούνται με εξαφάνιση. «Δεν είμαστε σύμφωνοι με αυτή την απόφαση και την απορρίπτουμε σταθερά», είπε. Εκτίμησε πως ένα τέτοιο μέτρο «δεν θα θέσει σε κίνδυνο μόνο τις θέσεις εργασίας στην Κίνα, αλλά και την ανάπτυξη του κλάδου αυτού στην Ευρώπη και θα βλάψει τα συμφέροντα των ευρωπαϊκών εταιρειών και των ευρωπαίων καταναλωτών». «Είναι γι΄ αυτό που ελπίζουμε πως θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε με κοινές προσπάθειες και με το διάλογο την εμπορική διαφορά ανάμεσα στην Κίνα και την ΕΕ», πρόσθεσε.

«Θέλουμε να καταπολεμήσουμε μαζί τον προστατευτισμό», είπε, υπογραμμίζοντας ότι η επιβολή ενός δασμού στα κινέζικα ηλιακά πάνελ «θα έστελνε το κακό σήμα, το σήμα πως ο προστατευτισμός επιστρέφει». Από την πλευρά της, η Deutsche Welle στο θέμα με τίτλο "Ο ηγέτης της Κίνας, Λι επισκέπτεται το Βερολίνο" αναφέρει πως η Καγκελάριος βρέθηκε υπό πίεση από τις ευρωπαϊκές εταιρείες φωτοβολταϊκών που απειλούνται με εξαφάνιση. Ο κ. Λι αντέδρασε έντονα στην πρόθεση της Ε.Ε να επιβάλλει δασμούς έως και 47% τόσο σε εξοπλισμούς τηλεπικοινωνιών όσο και στα ηλιακά πάνελ από την Κίνα. Η συζήτηση αυτή δεν επέτρεψε στους δύο ηγέτες να επεκταθούν και σε άλλα θέματα. Η Γερμανία και η Κίνα είναι ισχυροί εμπορικοί εταίροι με το εμπορικό ισοζύγιο να φθάνει τα 144 δισ ευρώ το 2012. Οι γερμανικές μηχανές και αυτοκίνητα πωλούνται μαζικά στη δεύτερη οικονομία του κόσμου. Οι δύο ηγέτες υπέγραψαν σειρά διμερών συμφωνιών για την ενίσχυση των εμπορικών τους σχέσεων. Την ίδια ώρα, η Die Welt αναφέρει πως "Ο Κινέζος πρωθυπουργός δεσμεύθηκε να υπερασπιστεί ένα ισχυρό ευρώ". Η κ. Μέρκελ θέλει να δώσει λύση στη διαμάχη Ε.Ε - Κίνας.


Σταδιακή αλλαγή πλεύσης από τη συνταγή της μονομερούς λιτότητας, βλέπει στο Βερολίνο η γερμανική πολιτική επιθεώρηση Der Spiegel. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο υπουργός Οικονομικών Β.Σόιμπλε έστειλε επιστολη προς τον συνάδελφό του, υπουργό Οικονομίας Φ.Ρέσλερ, στην οποία ζητεί την ανάληψη κοινής δράσης ώστε οι χώρες που βρίσκονται σε κρίση να υποστηριχθούν και διμερώς σε θέματα ανάπτυξης μέσω της κρατικής γερμανικής τράπεζας επενδύσεων Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι στο Βερολίνο διαπιστώνεται «μεταστροφή», καθώς «η ομοσπονδιακή κυβέρνηση απομακρύνεται από την πολιτική λιτότητας στη νότια Ευρώπη και με νέα δισεκατομμύρια για τις υπό κρίση χώρες η καγκελάριος και ο υπουργός Οικονομικών θέλουν να τονώσουν την ανάπτυξη». Γίνεται ακόμη λόγος για σταδιακή αλλαγή πλεύσης, ακόμη και για έναν «διαφορετικό» Σόιμπλε, ο οποίος εμφανίστηκε στην πρόσφατη συνάντηση με τον πορτογάλο ομόλογό του «να παίζει τον ρόλο του πολιτικού που τάσσεται υπέρ της ανάπτυξης».


Την ίδια ώρα, για τις πολιτικές λιτότητας συνεχίζουν να διασταυρώνουν τα ξίφη τους ακαδημαϊκοί. Η σύγκρουση μεταξύ του Πολ Κρούγκμαν και των Ραίνχαρτ και Ρογκόφ συνεχίζονται όσον αφορά τη μελέτη των δευτέρων για τις πολιτικές λιτότητας., αναφέρει η WSJ. Να σημειωθεί πως οι Ράινχαρτ και Ρογκόφ παραδέχθηκαν πρόσφατα σφάλματα στη μελέτη τους και δέχθηκαν πυρά από συναδέλφους τους μεταξύ των οποίων και ο Πολ Κρούγκμαν. Η μελέτη του 2010 έχει εφαρμοσθεί σε πολλές περιπτώσεις και από το ΔΝΤ. Όπως αναφέρει η WSJ τις τελευταίες πέντε μέρες οι ακαδημαϊκοί πετούν ο ένας το γάντι στον άλλο για τη λιτότητα και τον κίνδυνο από τα υψηλά χρέη.


Στην Ιταλία

Βήμα για την ανάπτυξη, μέτρα καταπολέμησης της ανεργίας στους νέους ζητα από την Ε.Ε η Ιταλία αναφέρει η Corriere de la Sera. Την ανάγκη άμεσης παρέμβασης της Ε.Ε για την αντιμετώπιση της ανεργίας υπογραμμίζει ο ιταλός πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα σε επιστολή του προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Στην επιστολή ο κ. Λέτα τονίζει ότι «το να έχει κανείς υγιή δημοσιονομική κατάσταση είναι οπωσδήποτε χρήσιμο». Προειδοποιεί, ωστόσο, ότι «αν η Ε.Ε δεν είναι σε θέση να παρέμβει για να λύσει το πρόβλημα της ανεργίας, θα ενισχύσει αρνητικές διαθέσεις, όπως αντιευρωπαϊκά κινήματα».

Ωστόσο, την ίδια στιγμή η Ε.Ε προειδοποιεί τη Ρώμη για το τεράστιο έλλειμμα ζητώντας της να κλείσει τη διαδικασία που θα οδηγήσει στη μείωση του.


Στην Πορτογαλία

Αυξάνονται διαρκώς οι διαμαρτυρίες των ανέργων - Για "επανάσταση των ανέργων" κάνει λόγο η ισπανική Εl Pais. Παράλληλα, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαμαρτυρήθηκαν στη Λισαβόνα, ενάντια στο μνημόνιο και την πολιτική της κυβέρνησης Κοέλιο. Οι διαδηλωτές ζήτησαν από τον πρόεδρο της χώρας Καβάκο Σίλβα να διαλύσει τη Βουλή και να προκηρύξει εκλογές. Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση, το αίτημα αυτό υποστηρίζει το 57% των Πορτογάλων.


Στη Γαλλία

Την ώρα που απονέμονταν ο Χρυσός Φοίνικας στη "Ζωή της Αντέλ" του Γαλλο-Τυνήσιου σκηνοθέτη Αμντελαντίφ Κεσίς ... με θέμα τον λεσβιακό έρωτα ανάμεσα σε δύο γυναίκες... στο Παρίσι, δεκάδες χιλιάδες συγκεντρώθηκαν κατά του γάμου των ομοφυλόφιλων παρά το γεγονός ότι έχει ήδη γίνει εδώ και μια εβδομάδα νόμος του κράτους. "Τελευταία επίδειξη δύναμης του κινήματος κατά του γάμου ομοφυλόφιλων" αναφέρει η Monde. Οι διαδηλωτές κινήθηκαν μεταξύ 150.000 και 1 εκ σύμφωνα με τους διοργανωτές.


Για Ελλάδα

Ενδιαφέρον είναι το σημερινό δημοσίευμα των New York Times με θέμα την ανολοκλήρωτη διαδικασία του κτηματολόγιου. Μάλιστα, η αμερικανική εφημερίδα λέει χαρακτηριστικά στον τίτλο της; Σε ποιον να ανήκει αυτός ο πύργος; (με μια αντίστοιχη φωτο) Στην Ελλάδα, κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει. Χωρίς εθνικό κτηματολόγιο στην Ελλάδα, τα φορολογικά έσοδα δεν μπορούν να αυξηθούν με ένα σύστημα, που βασίζεται απλώς σε λογιστικά βιβλία.


Για τη Συρία

Η φωτιά του συριακού εμφυλίου εξαπλώνεται στον Λίβανο με τη σεκταριστική βία να κλιμακώνεται επικίνδυνα. Ρουκέτες έπληξαν χθες για πρώτη φορά συνοικίες της νότιας Βηρυτού που ελέγχονται από την Χεζμπολάχ , όπως αναφέρει η WSJ, πιθανότατα ως αντίποινα στην υποστήριξη που παρέχει η οργάνωση στον πρόεδρο της Συρίας Άσαντ, όπως παραδέχθηκε το Σάββατο για πρώτη φορά ο Χασάν Νασράλα. Aυτό αναφέρει και η Deutsche Welle δηλαδή πως "Η Χεζμπολάχ συνεχίζει να στηρίζει τον Άσαντ".


Παράλληλα, στο Λονδίνο προβληματισμό προκαλεί η αποκάλυψη πως ο 28χρονος συλληφθείς για το φόνο του 25χρονου Λι Ρίγκμπι, Μάικλ Αντεμπολάτζο, είχε τεθεί υπό κράτηση το 2010 στην Κένυα, καθώς φέρεται να ετοιμαζόταν να πολεμήσει στις τάξεις της προσκείμενης στην Αλ Κάιντα οργάνωσης Αλ-Σαμπάμπ, όπως αναφέρουν οι New York Times. Tην ίδια ώρα, ο Guardian αναφέρει πως η υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας, Τερέζα Μέϊ θα αναγγείλει νέα αυστηρότερα μέτρα εναντίον της ριζοσπαστικοποίησης των Βρετανών Μουσουλμάνων. Ένα από αυτά θα αφορά στο "κλείσιμο" των websites τζιχαντιστών.

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη

Keywords
τυπος, new york times, financial times, deutsche welle, die welt, der spiegel, new york, μερκελ, times, wsj, λύση, spiegel, σόιμπλε, τραπεζες, νέα, ΔΝΤ, ζητα, υγιή, μνημονιο, διαδηλωσεις, βουλη, εκλογες, δημοσκοπηση, γαλλια, monde, york, φωτο, ελλαδα, συλληψεις, guardian, μυστικες δημοσκοπησεις, βιβλια, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, υπουργειο εσωτερικων, σταση εργασιας, μετρο, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, μνημονιο 2, εκλογες 2012, βουλευτικές εκλογές 2012, φωτια, αλλαγη ωρας 2012, μνημονιο 3, ιταλια εκλογες, νεος πρωθυπουργος, χωρες, αυτοκινητα, βερολινο, βημα, γερμανια, εμπορικη, ηγετης, θεμα, ιταλια, κινα, κτηματολογιο, λονδινο, οικονομια, πιεση, ρωμη, ωρα, guardian, times, wsj, αλεξανδρα, αποκαλυψη, ασαντ, γεγονος, γινει, γινεται, δωσει, ευρω, ειπε, υπαρχει, εβδομαδα, ερευνες, εσωτερικων, ευρωπη, εφημεριδα, ζητα, υγιή, ιδεα, ιδια, ειδος, μηχανες, θεσεις εργασιας, κενυα, κυβερνηση, λύση, λισαβονα, λογο, μηνυματα, μειωση, ξιφη, παντα, οπωσδηποτε, παρισι, ρολο, σαββατο, συζητηση, σειρα, συνταγη, σόιμπλε, φοινικας, φορα, χεζμπολαχ, ανηκει, der spiegel, deutsche welle, die welt, ενωση, εθνικο, financial times, ηγετες, μελετη, monde, new york times, new york, σημα, spiegel, θεματα, θεσεις, york
Τυχαία Θέματα