«Αντέλ» για Χρυσό Φοίνικα

Η «ζωή της Αντέλ» του Αμπντελατίφ Κεσίς που πραγματεύεται ένα διακαές πάθος, ανάμεσα σε δύο νεαρές γυναίκες, κατέκτησε το Χρυσό Φοίνικα στο 66ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών και έγινε η πρώτη ταινία που μιλά ανοιχτά και χωρίς περιστροφές για την ομοφυλοφιλία.

«Είναι μια όμορφη ιστορία, μια όμορφη αγάπη, που μπορεί να αφορά τον καθένα, ανεξαρτήτως της σεξουαλικότητάς του», δήλωσε ο Στίβεν Σπίλμπεργκ, ο Αμερικανός πρόεδρος της κριτικής επιτροπής, που «τόλμησε» να τοποθετήσει στην κορυφή των Καννών μια ταινία με σαφέστατες σκηνές λεσβιακού σεξ.

Ερωτηθείς σχετικά με την επιλογή

της κριτικής επιτροπής να δώσει το πρώτο βραβείο στην συγκεκριμένη ταινία, την ίδια ημέρα που στο Παρίσι, ήταν σε εξέλιξη μια ογκώδης μαζική διαδήλωση, κατά του γάμου των ομοφυλοφίλων, ο Στίβεν Σπίλμπεργκ δήλωσε: «Δεν είναι η πολιτική που μας επηρεάζει αλλά η ταινία». Ωστόσο, ο διάσημος σκηνοθέτης συμπλήρωσε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε ότι η ταινία «Η ζωή της Αντέλ» ήταν «ένα σημαντικό μήνυμα». «Θέλαμε να παρουσιάσουμε κινηματογραφικά βραβεία και όχι το πολιτικό τίμημα », συμπλήρωσε το μέλος της κριτικής επιτροπής του φεστιβάλ κινηματογράφου των Καννών, ο ρουμάνος σκηνοθέτης Κριστιάν Μουνγκίου.

«Θα ήθελα να αφιερώσω αυτό το βραβείο στη νεολαία της Γαλλίας (...), η οποία με δίδαξε πολλά για το πνεύμα της ελευθερίας και της συμβίωσης» είπε ο θριαμβευτής των Κανών Γαλλοτυνήσιος σκηνοθέτης Αμπντελατίφ Κεσίς. «Αλλά και σε μια άλλη νεολαία (.. ). της επανάστασης στην Τυνησία, για την προσδοκία της να ζήσει ελεύθερα, να μιλά ελεύθερα και να αγαπά ελεύθερα », είπε ο Κεσίς λαμβάνοντας το βραβείο του.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, σε δήλωσή του ανέφερε ότι το βραβείο ανταμείβει «το ταλέντο των καλλιτεχνών, την ελευθερία του σκηνοθέτη, την τόλμη του και την εμπιστοσύνη στη νεολαία». Η υπουργός Πολιτισμού της Γαλλίας Ορελί Φιλιπετί, χαιρέτησε την ταινία ως «έναν ύμνο της αγάπης για τη νεολαία της Γαλλίας», σε μια εποχή όταν άλλοι προσπαθούν να τη χωρίζουν.

Το βραβείο σεναρίου του Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών απονεμήθηκε στον Κινέζο Ζία Ζάνγκ- Kε για την ταινία "A touch of sin". Το βραβείο της κριτικής επιτροπής απονεμήθηκε στον Ιάπωνα Χιροκάζου Κόρε-Έντα για την ταινία "Tel pere, tel fils".

Το βραβείο ανδρικής ερμηνείας του Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών κέρδισε ο Αμερικανός Μπρους Ντερν, 76 ετών, για την ταινία "Νεμπράσκα" του σκηνοθέτη Αλεξάντερ Πέιν.

Το βραβείο γυναικείας ερμηνείας κέρδισε η Μπερενίς Μπεζό, 36 ετών, για την ταινία "Το παρελθόν" του Ιρανού Ασγκάρ Φαρχαντί.

Αναμενόμενα τα φετινά βραβεία

Τα φετινά βραβεία ήταν από τις ελάχιστες φορές που ήταν αναμενόμενα και μοιράστηκαν σε όλες σχεδόν τις ηπείρους, όπως τόνισε ο κριτικός κινηματογράφου Νίνος Φένεκ Μικελίδης, μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και την Βάνα Λυκομήτρου.

Όπως επεσήμανε ο κ. Μικελίδης, "Πολλές φορές αυτά που αρέσουν στους κριτικούς δεν αρέσουν και στην κριτική επιτροπή. Φέτος όμως, περίπου συνέπεσαν. Η ταινία του Κεσίς άρεσε σε όλους περισσότερο από κάθε άλλη ταινία, ωστόσο και οι υπόλοιπες ταινίες, όπως αυτή των αδερφών Κοέν, άρεσαν περίπου το ίδιο. Όλοι περίμεναν να πάρει βραβείο η Εξαρχόπουλος για την ερμηνεία της, όμως δεν βραβεύτηκε τελικά, καθώς ο κανονισμός του φεστιβάλ δεν επιτρέπει να δοθούν δύο βραβεία στην ίδια ταινία. Έτσι εφόσον πήρε το βραβείο καλύτερης ταινίας το La Vie d' Adele», δεν πήρε βραβείο η ηθοποιός. Ήταν, πάντως, μια χρονιά με πολλές καλές ταινίες. Αυτό που μου έκανε εντύπωση ήταν το γεγονός ότι με έναν διαφορετικό τρόπο, υπήρχαν ελληνικές συμμετοχές. Μπορεί δηλαδή να μην είχαμε ελληνική ταινία, αλλά είχαμε την ταινία του Αλεξάντερ Πεν, την ελληνικής καταγωγής Εξαρχόπουλος στην ταινία του Κεσίς, αλλά και τον Αλεξάντερ Τεπλά, τον συνθέτη της ταινίας του Πολάνσκι, ο οποίος είναι μισός Έλληνας και η μουσική που έγραψε για την ταινία ήταν πάρα πολύ καλή κι εμπνευσμένη από ελληνικά μοτίβα, ενώ χρησιμοποίησε ελληνικά όργανα".

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα