Ο Αν. Παπαδόπουλος στον ΑΘΗΝΑ984

Ο εκπρόσωπος τύπου της Δημοκρατικής Αριστεράς, Ανδρέας Παπαδόπουλος, μίλησε στις 22/5 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για το νομοσχέδιο Ρουπακιώτη:

«Εμείς αυτό που ξέρουμε είναι ότι, με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, ακολουθείται η προβλεπόμενη διαδικασία. Πρώτα δόθηκε στα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση, τώρα είναι στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή, ακολούθως θα πάει για διαβούλευση και θα έρθει τις επόμενες ημέρες προς
ψήφιση στη Βουλή. Δεν έχουμε καμία ενημέρωση ότι "παγώνει", ότι πάει στις ελληνικές καλένδες ή οτιδήποτε... Εμείς λέμε ότι πρέπει να προχωρήσει το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο. Είναι εντελώς διαφορετικό να ακούσουμε σοβαρούς ανθρώπους που έχουν ενστάσεις, που σχετίζονται με την ελευθερία του λόγου ή ότι μπορεί να πλήττεται η ελευθερία του λόγου... Αυτό που λέμε από τη δική μας πλευρά είναι άλλο αυτό και είναι εντελώς διαφορετικό να ποινικοποιηθεί ο ρατσιστικός λόγος. Κατ' ουσίαν είναι μία κοινοτική επιταγή. Αυτονόητα πράγματα που ισχύουν στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες και στις ΗΠΑ, πρέπει να ισχύσουν και εδώ. Δεν μιλάμε για φίμωση του λόγου, μιλάμε όμως για αυστηροποίηση όσων έχουν μισαλλόδοξο και ρατσιστικό λόγο. Ο ρατσισμός είναι ποινικοποιημένη πράξη σε όλες τις προηγμένες δημοκρατίες, το ίδιο λέμε ότι πρέπει να γίνει και εδώ».

Δημοσιογράφος: Ακούω μία επιχειρηματολογία η οποία αναπτύσσεται, μου την διατύπωσε και χθες ο κ. Μιχελάκης στον σταθμό μας. Ποιος είναι ο ορισμός του μίσους και ποιος θα το ορίζει; Πώς δηλαδή, ανοίγουν κεφάλαια αυτές οι διατάξεις οι οποίες προβλέπονται για το πώς ορίζεται το μίσος και πως μία σειρά ζητήματα μπορεί να βρεθούν να επιλύονται στα δικαστήρια;

Αν. Παπαδόπουλος: «Όντως υπάρχουν ζητήματα. Εγώ το καταλαβαίνω, είναι πολύ σοβαρό θέμα. Δεν είναι εύκολο να συζητείται ούτε με κραυγές ούτε με όρους του παρελθόντος. Πράγματι χρειάζεται σοβαρή συζήτηση, να βάλουμε στο διάλογο ανθρώπους που γνωρίζουν πολύ καλά τα θέματα αυτά. Αλλά, νομίζω πως ό,τι ισχύει σε άλλες χώρες, να το φέρουμε στα καθ' ημάς και θα λύνονται τα προβλήματα. Όχι στα δικαστήρια, αλλά τουλάχιστον να ξέρει αυτός που είναι έτοιμος να εκτοξεύσει τον ρατσιστικό, μισαλλόδοξο λόγο του ότι θα έχει προβλήματα, νομίζω ότι θα το σκέφτεται διπλά και τριπλά πριν το κάνει...».

Δημοσιογράφος: Συμπερασματικά αντιλαμβάνομαι ότι η Δημοκρατική Αριστερά εκτιμά ότι ενδεχομένως χρήζει περαιτέρω διευκρινήσεων ή βελτιώσεων το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.

Αν. Παπαδόπουλος: «Οποιοδήποτε νομοσχέδιο, το έχει πει και ο κ. Ρουπακιώτης. Έχει γίνει μία πολύ καλή δουλειά και από τον ίδιο και από τον κ. Καραγκούνη, γι αυτό ούτως ή άλλως πάει και για διαβούλευση, πάει και στην βουλή. Εγώ θα είμαι ο τελευταίος που θα πω ότι είναι το τέλειο νομοσχέδιο. Σίγουρα πρέπει να λάβουμε υπόψη κάποιες ενστάσεις, κάποιες επιφυλάξεις. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η φιλοσοφία του νόμου. Να αυστηροποιηθεί οτιδήποτε σχετίζεται με το ρατσιστικό λόγο. Να αυστηροποιηθούν οι ποινές».

Δημοσιογράφος: Η εκτίμησή σας είναι ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης είναι πρόθυμος και εκείνος να βάλει νερό στο κρασί του -το λέω εκλαϊκευμένα- σε ορισμένα ζητήματα που μπορεί να θίγουν ευαισθησίες άλλων κοινοβουλευτικών ομάδων, όπως της Νέας Δημοκατίας, επί παραδείγματι;

Αν. Παπαδόπουλος: «Εγώ είναι βέβαιος ότι ο πρώτος που έχει τέτοιου είδους ευαισθησίες και λόγω και της ιδιότητάς του και της διαδρομής του είναι ο ίδιος ο κ. Ρουπακιώτης. Φαντάζομαι εάν υπάρχουν, σας λέω, ενστάσεις να το δούμε, να το συζητήσουμε, βεβαίως. Το μείζον είναι η φιλοσοφία του νόμου».

Δημοσιογράφος: Υπάρχει χρονοδιάγραμμα από τη Δημοκρατική Αριστερά, προκειμένου να ψηφιστεί;

Αν. Παπαδόπουλος: «Αν δεν κάνω λάθος, όλες οι διαδικασίες που αρχικώς σας περιέγραψα είναι περίπου ένα εικοσαήμερο...».

Δημοσιογράφος: Υπάρχουν ζητήματα τα οποία εκτιμάτε ότι μπορεί να επιλυθούν σε μία νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών;

Αν. Παπαδόπουλος: «Ενδεχομένως, αν προκύψουν ακόμα μεγαλύτερες διαφωνίες ή πει κάποιος ότι δεν έρχεται το νομοσχέδιο, ενδεχομένως να τεθεί και σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών. Θεωρώ ότι δεν χρειάζεται, είναι ένα θέμα το οποίο μπορεί να λυθεί με τις προβλεπόμενες διαδικασίες...».

Δημοσιογράφος: Πιστεύετε ότι θα μπορούσε να κινδυνεύσει η συνοχή της κυβέρνησης, εξ' αιτίας αυτού του νομοσχεδίου;

Αν. Παπαδόπουλος: «Δεν θα κινδυνεύσει η συνοχή της κυβέρνησης, αλλά θα είναι κακή εικόνα σε σχέση με τα μηνύματα που εκπέμπονται αναφορικά με τα ζητήματα της δημοκρατίας. Θεωρούμε ότι τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου, η Νέα Δημοκρατία, το ΠαΣοΚ, ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α., η Δημοκρατική Αριστερά, πρέπει να στείλουν ένα σαφές κοινό μήνυμα απέναντι σε οτιδήποτε σχετίζεται με το ρατσισμό... Θεωρώ ότι είναι πολύ θετική η στάση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α στο νομοσχέδιο για τον ρατσισμό. Έχω ακούσει πάρα πολλά στελέχη, τον κ. Παπαδημούλη, τον κ. Τσίπρα και άλλα στελέχη του ΣΥ.ΡΙΖ.Α, να λένε ότι πρέπει να προχωρήσει αυτό το νομοσχέδιο. Ευελπιστώ ότι την ίδια στάση θα κρατήσουν και όταν έρθει προς ψήφιση στη Βουλή... Εμάς μας ενδιαφέρει να περάσει η φιλοσοφία αυτού του νομοσχεδίου, τώρα με ποιών τις ψήφους θα περάσει, είναι άλλο θέμα. Αλλά, νομίζω ότι πρέπει να περάσει αυτό το νομοσχέδιο. Το θέμα είναι να σταλεί ένα μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση, ότι ο ρατσισμός είναι ποινικοποιημένη ενέργεια, επιμένουμε πάρα πολύ σε αυτό, σας λέω ότι καταλαβαίνω τις ενστάσεις κάποιων ανθρώπων που θέτουν ζητήματα ελευθερίας του λόγου, είναι άλλο αυτό και άλλο η αυστηροποίηση των ποινών για τις ρατσιστικές πράξεις».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα