Ο Γκέιτς τον «έφαγε» από τη Microsoft – αυτός έφτιαξε το μεγαλύτερο αεροσκάφος στον κόσμο

Ο νεαρός Πολ Αλεν βρήκε στις αρχές της δεκαετίας του ’70 στο πρόσωπο του κατά τρία χρόνια μικρότερου από εκείνον Μπιλ Γκέιτς τον άνθρωπο που μπορούσε να μοιραστεί την αγάπη του για τον πολλά υποσχόμενο -αλλά ακόμη στα σπάργανα- τομέα των προσωπικών υπολογιστών. Στα μέσα της δεκαετίας του ’70 ίδρυσαν την Microsoft, η οποία σύντομα άρχισε να συγκεντρώνει την προσοχή της βιομηχανίας των υπολογιστών με τα λειτουργικά συστήματα που δημιουργούσαν οι δύο ταλαντούχοι φίλοι. Η δημιουργία των «Windows» έφερε την επανάσταση

που ο Αλεν και ο Γκέιτς οραματίζονταν και έβαλαν τους υπολογιστές σε κάθε σπίτι.

Ομως η τεράστια επιτυχία αλλά και οι ακόμη μεγαλύτερες προοπτικές που ανοίγονταν για την εταιρεία οδήγησαν τον Γκέιτς σε μια απόφαση που παραμένει ίσως το πιο μελανό σημείο της πολύκροτης επιχειρηματικής (και όχι μόνο) πορείας. Οταν έγινε γνωστό ότι ο Αλεν αντιμετωπίζει ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας, ο Γκέιτς θεώρησε ότι ο φίλος και συνεταίρος του όχι μόνο δεν θα μπορούσε να βοηθήσει την εταιρεία αλλά πιθανώς να προκαλούνταν προβλήματα στην λειτουργία της εξαιτίας της κατάστασης του Αλεν. Ετσι σε συνεργασία με ένα τότε υψηλόβαθμο στέλεχος της Microsoft και μετέπειτα δεξί του χέρι, τον Στιβ Μπάλμερ, ο Γκέιτς προσπάθησε να εκπαραθυρώσει από την εταιρεία τον Αλεν.

Φωτογραφία από τις πρώτες ημέρες της Microsoft. Αριστερά ο Γκέιτς, δεξιά ο Αλεν (φωτό: Ron Wurzer/Getty Images/Ideal Images)

Γκέιτς και Μπάλμερ οργάνωσαν το σχέδιο απομάκρυνσης του Αλεν, χωρίς ο ίδιος να καταλάβει κάτι, με μια διαδικασία που θα τον οδηγούσε αρχικά εκτός διοίκησης της εταιρείας και παράλληλα θα τον υποχρέωνε να πουλήσει τις μετοχές του σε εξευτελιστική τιμή. Για κακή τους τύχη, ο Αλεν βρέθηκε τυχαία κάποια στιγμή πίσω από την πόρτα ενός γραφείου που γινόταν μια σχετική συζήτηση, ανάμεσα στον Γκέιτς και τον Μπάλμερ. Μετά το αρχικό σοκ από αυτά που άκουσε και την προδοσία του καλού του φίλου, ο Αλεν αποφάσισε να του κάνει την χάρη και να του αδειάσει την γωνιά αλλά με το αζημίωτο φυσικά. Αποχώρησε από την διοίκηση της εταιρείας αλλά κράτησε όλες τις μετοχές του, η τιμή των οποίων λίγο διάστημα μετά εκτοξεύτηκαν.

Ετσι ο Αλεν είχε γίνει δισεκατομμυριούχος και η περιουσία του, χωρίς αυτός να κάνει τίποτε, αυξανόταν με γεωμετρική πρόοδο. Παράλληλα, η κατάσταση της υγείας του βελτιώθηκε και σταθεροποιήθηκε και κάποια στιγμή ο Αλεν άρχισε να ρευστοποιεί τις μετοχές του και με τα τεράστια ποσά που αποκόμιζε άρχισε να δημιουργεί τις δικές του εταιρείες οι οποίες δραστηριοποιούνταν σε διάφορους τομείς της σύγχρονης τεχνολογίας αλλά και να συμμετέχει επενδυτικά σε διάφορα νέα επιχειρηματικά και επιστημονικά πρότζεκτ. Πολλά από αυτά αποδείχτηκαν εξαιρετικά επικερδή και η περιουσία του συνέχισε να αυξάνεται.

O Πολ Αλεν φωτογραφίζεται ευτυχισμένος μέσα στο υπόστεγο που κατασκευάζεται το Stratolaunch. Πού να φανταζόταν ο Μπιλ Γκέιτς πού θα έφτανε ο παλιός συνεταίρος του, το οποίον «πριόνισε» κατά το κοινώς λεγόμενο…

Σήμερα βρίσκεται στην 42η θέση των πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο. Ανάμεσα σε εκείνα που κέντρισαν το ενδιαφέρον του Αλεν ήταν η ανάπτυξη διαστημικής τεχνολογίας και ειδικότερα τεχνολογίας που θα επέτρεπε στην ιδιωτική πρωτοβουλία να αναπτύξει διαστημική εμπορική και τουριστική δραστηριότητα. Στο πλαίσιο αυτό πριν από μερικά χρόνια ο Αλεν αποφάσισε να συνεργαστεί με τον διάσημο σχεδιαστή αεροσκαφών και μηχανικό Πολ Ράταν που είναι γνωστός για τις επαναστατικές ιδέες που παρουσιάζει σε κάθε του δημιουργία.

To μεγαλύτερο «πετούμενο» στην Ιστορία

Ο Άλεν δημιούργησε το 2011 την εταιρεία αεροσκαφών Stratolaunch Systems και κεντρικό πρότζεκτ ήταν η κατασκευή ενός γιγάντιου αεροπλάνου, του μεγαλύτερου που έχει κατασκευάσει ποτέ ο άνθρωπος. Στόχος ήταν το σκάφος αυτό να πετά όχι μόνο εντός του πλανήτη μας αλλά και έξω από αυτόν είτε εκτοξεύοντας, είτε μεταφέροντας διαστημικούς δορυφόρους και φορτία στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Οταν πετάξει το Stratolaunch θα είναι το μεγαλύτερο ανθρώπινο δημιούργημα που θα έχει βρεθεί στον αέρα

Η κατασκευή του Stratolaunch όπως ονομάστηκε το σκάφος αυτό κρατήθηκε σε μεγάλο ποσοστό μυστική δημιουργώντας ένα μυστήριο γύρω από αυτό. Κάποια στιγμή όμως έπρεπε να γίνουν και κάποιες δοκιμές και ένα τέτοιο σκάφος δεν ήταν εύκολο να… κρυφτεί.
Ετσι στην έρημο Μοχάβε που είναι το στρατηγείο της Stratolaunch Systems έκανε πριν από λίγο καιρό την εμφάνιση του το πραγματικά εντυπωσιακό από κάθε άποψη σκάφος που ζυγίζει 590 τόνους, διαθέτει έξι κινητήρες, 28 τροχούς και ένα άνοιγμα των πτερυγίων 117 μέτρα!

Το αεροσκάφος μοιάζει με ένα καταμαράν του ουρανού, επειδή υπάρχουν δύο άτρακτοι τοποθετημένες κάτω από μια τεράστια επιφάνεια μεταφοράς. Το τριμελές πλήρωμα αργότερα θα έχει θέσεις καθίσματος μόνο στη δεξιά άτρακτο για να μπορεί να ελέγχει το αεροσκάφος. Το μοντέλο βασίζεται σε δύο αεροσκάφη τύπου Boeing 747. Οι δοκιμές ήταν μέχρι στιγμής πετυχημένες αλλά όσες τουλάχιστον γνωρίζουμε δεν περιείχαν πτήσεις παρά μόνο κίνηση του σκάφους επί του εδάφους.

Το επιβλητικό Stratolaunch βγήκε από τα υπόστεγα στα οποία… κρυβόταν τα τελευταία χρόνια και έχουν ξεκινήσει οι δοκιμές του

Πριν από λίγες μέρες η Stratolaunch Systems ανακοίνωσε ότι το 2020 θα ξεκινήσουν επισήμως οι πτήσεις του σκάφους συγκεντρώνοντας, όπως είναι ευνόητο, τα φώτα της δημοσιότητας. Το περιοδικό Wired κατάφερε να έχει αποκλειστικό ρεπορτάζ για το πώς εξελίσσεται η κατασκευή του σκάφους ενώ άλλα δημοσιεύματα θέτουν διάφορα ερωτήματα σχετικά όχι μόνο με το αν θα μπορέσει τελικά να πετάξει το τεράστιο σκάφος αλλά αν υπάρχει λόγος ύπαρξής του και αν θα χρησιμέψει σε κάτι.

Η «Ξύλινη Χήνα» του μεγιστάνα Χάουαρντ Χιουζ

Η προσπάθεια του Αλεν φέρνει στο μυαλό την περίφημη «Ξύλινη Χήνα», ένα γιγάντιο αεροπλάνο που ήθελε να κατασκευάσει ο αμερικανός μεγιστάνας και πρωτοπόρος της αεροναυπηγικής Χάουαρντ Χιουζ. Το τεράστιο αεροπλάνο είχε σχεδιαστεί αρχικά για να μεταφέρει μεγάλο αριθμό στρατιωτών στα μέτωπα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Εξαιτίας της έλλειψης πρώτων υλών, ο Χιουζ αποφάσισε να κατασκευάσει το σκελετό του ιπτάμενου γίγαντα από ξύλο. Ομως η κατασκευή του σκάφους καθυστέρησε πολύ και ολοκληρώθηκε δύο χρόνια μετά τη λήξη του πολέμου. Τον Νοέμβριο του 1947 το αεροπλάνο ήταν έτοιμο και ο ίδιος ο Χιουζ βρέθηκε στο πιλοτήριο για να πετάξει ο ίδιος το θαύμα του. Η «Χήνα» σηκώθηκε στον αέρα, πάνω από τα νερά του Ατλαντικού, στη Φλόριντα και πέταξε για μερικά μίλια. Έπειτα προσθαλασσώθηκε. Ο Χιουζ τα είχε καταφέρει, αλλά μόνο εν μέρει, καθώς η «Χήνα» του δεν επρόκειτο να πετάξει ξανά αλλά ούτε και να παραχθεί εμπορικά.

Αρκετά ρεπορτάζ αναφέρουν ότι το Stratolaunch θα μπορούσε να αξιοποιηθεί από την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ που επιδιώκει ταχεία πρόσβαση στο Διάστημα στο μέλλον. Ο αμερικανικός στρατός θέλει να εξοπλιστεί για μια ενδεχόμενη διαστημική σύγκρουση, στην οποία οι δορυφόροι καταστρέφονται και πρέπει να αντικατασταθούν όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Εδώ θα μπορούσε το αεροπλάνο Stratolaunch να πετύχει πολύτιμες υπηρεσίες.

The post Ο Γκέιτς τον «έφαγε» από τη Microsoft – αυτός έφτιαξε το μεγαλύτερο αεροσκάφος στον κόσμο appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα