Δεν αφαιρείται το Νομπέλ Ειρήνης από την Αούνγκ Σαν Σου Κι

Απέκλεισε η νορβηγική επιτροπή το ενδεχόμενο να αφαιρέσει το Νομπέλ Ειρήνης από την Αούνγκ Σαν Σου Κι η οποία μπήκε στο στόχαστρο μιας έκθεσης-φωτιά του ΟΗΕ για τη Μιανμάρ, εξηγώντας ότι οι κανονισμοί δεν το επιτρέπουν.

JUST IN: Myanmar's Aung San Suu Kyi cannot be stripped of

Nobel Peace Prize: Nobel Committee pic.twitter.com/FKh1Moq2Lw

Reuters World (@ReutersWorld) August 29, 2018

Στην έκθεση που κατηγορεί τον στρατό της Μιανμάρ για «γενοκτονία», οι ερευνητές του ΟΗΕ εκφράζουν την απογοήτευσή τους επειδή η Αούνγκ Σαν Σου Κι, η ντε φάκτο ηγέτιδα της κυβέρνησης της χώρας, δεν χρησιμοποίησε το «ηθικό κύρος της» για να αποτρέψει τις βιαιότητες σε βάρος των μουσουλμάνων Ροχίνγκια.

«Δεν τίθεται θέμα για την επιτροπή να αφαιρέσει ένα βραβείο Νομπέλ Ειρήνης», είπε ο γραμματέας της, Όλαφ Νιέλσταντ. «Οι κανονισμοί του Νομπέλ Ειρήνης δεν το επιτρέπουν», εξήγησε.

Η Αούνγκ Σαν Σου Κι τιμήθηκε με το βραβείο το 1991, ενώ βρισκόταν σε κατ’ οίκον περιορισμό στη χώρα της και δεν μπόρεσε να πάει στο Όσλο για να εκφωνήσει την ομιλία αποδοχής του Νομπέλ, παρά μόλις 21 χρόνια αργότερα.

Όπως είχε ανακοινώσει και πέρυσι, η επιτροπή επανέλαβε «τη βαθύτατη ανησυχία της για την κατάσταση στη Μιανμάρ» και κάλεσε «όλες τις πλευρές να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να βάλουν τέλος στις διακρίσεις και τις διώξεις μειονοτήτων».

Morten Morland on Aung San Suu Kyi being blasted over Rohingya 'genocide': UN report calls for war crimes charges for Myanmar's military chiefs and blames Nobel Prize winner for failing to stop them – political cartoon gallery in Putney https://t.co/dePcTdnXF6 pic.twitter.com/MEInbx6cPp

— Political Cartoon (@Cartoon4sale) August 27, 2018

Το 2017, περισσότεροι από 700.000 μουσουλμάνοι Ροχίνγκια κατέφυγαν στο γειτονικό Μπαγκλαντές, μετά την επιχείρηση του στρατού της Μιανμάρ σε αντίποινα για τις επιθέσεις ανταρτών σε μεθοριακά φυλάκια. Η καταστολή αυτή χαρακτηρίστηκε «εθνοκάθαρση» από τον ΟΗΕ, μια κατηγορία που απορρίφθηκε από τις αρχές της χώρας.

The post Δεν αφαιρείται το Νομπέλ Ειρήνης από την Αούνγκ Σαν Σου Κι appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα