Ο Τραμπ κατά του θρυλικού Μπέρνσταϊν του Γουότεργκεϊτ: Eκφυλισμένε ανόητε, γελάνε μαζί σου!

Είναι γνωστή η απέχθεια του προέδρου των ΗΠΑ για την ερευνητική δημοσιογραφία –για τον Ντόναλντ Τραμπ όλα τα ΜΜΕ που τον αντιπολιτεύονται είναι φορείς fake news και την αλήθεια την ξέρει μόνο εκείνος. Αυτή τη φορά όμως ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ ξεπέρασε κάθε προηγούμενο επιτιθέμενος σε έναν από τους θρύλους

της αμερικανικής δημοσιογραφίας, τον Καρλ Μπέρνσταϊν, ο οποίος μαζί με τον Μπομπ Γούνντγορντ είχε αποκαλύψει το σκάνδαλο Γουότεργκεϊτ στη δεκαετία του 1970.

Ο παραλληλισμός και η αιτία όχλησης του προέδρου είναι στοιχεία ξεκάθαρα. Ο Μπέρνσταϊν και ο Γούντγουορντ είχαν με την έρευνά τους αποκαλύψει το σκάνδαλο που οδήγησε στην παραίτηση του Ρίτσαρντ Νίξον το 1974. Τώρα λένε ότι ο Τραμπ ζει το δικό του Γουότεργκεϊτ, μια θέση που τροφοδοτεί τη δημόσια συζήτηση στις ΗΠΑ περί πρόωρου τέλους της θητείας του ρεπουμπλικανού προέδρου.

CNN is being torn apart from within based on their being caught in a major lie and refusing to admit the mistake. Sloppy @carlbernstein, a man who lives in the past and thinks like a degenerate fool, making up story after story, is being laughed at all over the country! Fake News

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) August 29, 2018

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ κατηγόρησε το δημοσιογράφο ότι «εφευρίσκει ιστορίες». «Γελάει ο κόσμος σε όλη τη χώρα με τον Καρλ Μπέρνσταϊν τον αμελή, έναν άνθρωπο που ζει στο παρελθόν και σκέφτεται σαν ένας εκφυλισμένος ανόητος κι εφευρίσκει τη μια ιστορία μετά την άλλη! Ψευδείς ειδήσεις», έγραψε ο Τραμπ –πού αλλού;– στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter.

Ο Καρλ Μπέρνσταϊν είναι μια εμβληματική μορφή της ερευνητικής δημοσιογραφίας. Εργαζόταν για την εφημερίδα Washington Post όπως και ο Γούντγουορντ το 1972, όταν οι δυο τους έφεραν στο φως το σκάνδαλο δολιοφθοράς σε βάρος του Δημοκρατικού Κόμματος.

Η υπόθεση έμεινε στην Ιστορία με την ονομασία του ξενοδοχείου όπου είχε γίνει η διάρρηξη (από ανθρώπους του Λευκού Οίκου όπως αποδείχτηκε) γραφείων των Δημοκρατικών, το «Watergate» της Ουάσιγκτον.

Καρλ Μπέρνσταϊν και Μπομπ Γούντγουορντ (επάνω) και Ντάστιν Χόφμαν και Ρόμπερτ Ρέντφορντ στο «Ολοι οι άνθρωποι του προέδρου» (κάτω) του Αλαν Πάκουλα

Το σκάνδαλο Γουότεργκεϊτ –που μεταξύ άλλων έγινε και οσκαρική ταινία («Ολοι οι άνθρωποι του προέδρου») με τον Ρόμπερντ Ρέντφορντ και τον Ντάστιν Χόφμαν (στο ρόλο του Μπέρνσταϊν)– είχε αναγκάσει τον 37ο πρόεδρο των ΗΠΑ να αποχωρήσει από τον Λευκό Οίκο το 1974, σε μια χωρίς προηγούμενο εξέλιξη για την αμερικανική πολιτική ιστορία.

Τον διαδέχθηκε ο Τζέραλντ Φορντ, ο οποίος έγινε ο μοναδικός πρόεδρος των ΗΠΑ που δεν είχε ψηφιστεί ούτε καν για αντιπρόεδρος (πριν την αποπομπή Νίξον είχε παραιτηθεί και ο αντιπρόεδρος Σπύρο Αγκνιου!).

Ο Μπέρνσταϊν, ο οποίος συνεχίζει να εργάζεται στα 74 του χρόνια, έγινε στόχος των πυρών του αμερικανού προέδρου εξαιτίας ενός πρόσφατου άρθρου στον ιστότοπο του CNN, του οποίου ήταν ένας από τους αρθογράφους.

Το άρθρο αυτό τον περασμένο μήνα ανέφερε ότι ο Μάικλ Κόεν, ο πρώην προσωπικός δικηγόρος του προέδρου, είναι διατεθειμένος να καταθέσει ότι ο δισεκατομμυριούχος ρεπουμπλικάνος ήταν εν γνώσει, πριν να γίνει, της συνάντησης που είχε ο γιος του με μια ρωσίδα δικηγόρο που διατεινόταν πως διέθετε πληροφορίες που εξέθεταν την αντίπαλο του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές του 2016, τη Χίλαρι Κλίντον. Για τη συνάντηση αυτή, τον Ιούνιο του 2016 στη Νέα Υόρκη, έχει χυθεί πολύ μελάνι.

Ωστόσο μια από τις σημαντικότερες πηγές του CNN σε αυτό το κομμάτι, ο δικηγόρος του Κόεν, ο Λάνι Ντέιβις, ανασκεύασε, θέτοντας υπό αμφισβήτηση την αξιοπιστία του.

«Μην απατάσθε κ. πρόεδρε, εμείς δεν λέμε ψέματα. Μεταδίδουμε πληροφορίες. Και όταν άνθρωποι στην εξουσία λένε ψέματα, το μεταδίδουμε. Το CNN υποστηρίζει τη δουλειά του και τους δημοσιογράφους του» απάντησε το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο.

Σημειώνεται ότι απομένουν περίπου δύο εβδομάδες έως ότου να κυκλοφορήσει το νέο βιβλίο του Μπομπ Γούντγουορντ, το οποίο βάζει στο μικροσκόπιο το πρώτο διάστημα της θητείας του.

The post Ο Τραμπ κατά του θρυλικού Μπέρνσταϊν του Γουότεργκεϊτ: Eκφυλισμένε ανόητε, γελάνε μαζί σου! appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα