Μακρόν και Τραμπ σε αναζήτηση κοινής γραμμής για την άμυνα παρά το tweet-«νάρκη»

Κοινό έδαφος ως προς την ανάγκη να αυξηθούν οι δαπάνες της Ευρώπης στην άμυνα φαίνεται ότι βρήκαν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν που συναντήθηκαν στο Παρίσι.

Αν και ο Εμανουέλ Μακρόν ήθελε αυτό το Σαββατοκύριακο, όπου κλείνουν 100 χρόνια από το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, να ήταν ειρηνικό, πριν από τη συνάντησή τους το κλίμα δεν ήταν το καλύτερο δυνατόν.

Αιτία ένα

tweet του αμερικανού προέδρου, στο οποίο είχε βρει «πολύ προσβλητική» την έκκληση του Μακρόν για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού στρατού. Είναι εξάλλου ο Τραμπ αυτός που πιέζει με κάθε τρόπο τους ευρωπαίους εταίρους στο ΝΑΤΟ να δαπανούν τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ στην άμυνα. Και αυτός που απειλεί ότι θα «τραβήξει» την αμερικανική αμυντική ομπρέλα πάνω από την Ευρώπη.

President Macron of France has just suggested that Europe build its own military in order to protect itself from the U.S., China and Russia. Very insulting, but perhaps Europe should first pay its fair share of NATO, which the U.S. subsidizes greatly!

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) November 9, 2018

Όπως και αν έχουν τα πράγματα, οι καλεσμένοι είναι καλεσμένοι.

Ο Μακρόν καλωσόρισε με μια σφιχτή χειραψία τον Τραμπ κάτω από τον βροχερό παρισινό ουρανό αν και ο χαιρετισμός τους φάνηκε να είναι λιγότερο εγκάρδιος σε σχέση με την προηγούμενη συνάντησή τους.

Εκανε πάντως μια –όχι και τόσο επιτυχημένη- απόπειρα να αναβιώσει η ιδιαίτερη χημεία των δύο ανδρών.

Ο Μακρόν έβαλε το χέρι του στο γόνατο του Τραμπ και τον αποκάλεσε «φίλο μου», ενώ ο Τραμπ κράτησε περισσότερο τις αποστάσεις, παρόλο που φρόντισε κι αυτός να βάλει στην άκρη το θέμα που είχε προκαλέσει τριβή.

«Θέλουμε μια ισχυρή Ευρώπη, είναι πολύ σημαντικό για μας και θέλουμε και οι δύο αυτό να γίνει με τον καλύτερο και αποτελεσματικότερο τρόπο», δήλωσε ο Τραμπ. «Θέλουμε να βοηθήσουμε την Ευρώπη, όμως πρέπει να υπάρχει δικαιοσύνη. Αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο βάρος το επωμίζονται οι Ηνωμένες Πολιτείες», πρόσθεσε.

Ο Μακρόν ανταποκρίθηκε λέγοντας πως θέλει η Ευρώπη να αναλάβει μεγαλύτερο μερίδιο του κόστους για την άμυνα στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, κάτι που έχει επανειλημμένα δηλώσει αφότου ανέλαβε καθήκοντα, παράλληλα με τη φιλοδοξία του να αποκτήσει η Ευρώπη στρατιωτική δυνατότητα. «Γι’ αυτό πιστεύω πως οι προτάσεις μου για την ευρωπαϊκή άμυνα είναι απολύτως συνεπείς προς αυτό», δήλωσε ο Μακρόν μιλώντας στα αγγλικά.

Από το μέγαρο των Ηλυσίων ανακοινώθηκε πως η παρεξήγηση ανάμεσα στον Τραμπ και τον Μακρόν προκλήθηκε από «υπερβολικά» δημοσιεύματα του αμερικανικού Τύπου και ξεκαθαρίστηκε στη διάρκεια των συνομιλιών μεταξύ των δύο που διήρκεσαν περισσότερο από μία ώρα.

Αύριο Κυριακή, έπειτα από την τελετή που θα πραγματοποιηθεί στην Αψίδα του Θριάμβου για τα εκατό χρόνια από τη λήξη του Πρώτου Παγκόσμιου Πολέμου, ο Τραμπ πρόκειται να επισκεφθεί το αμερικανικό κοιμητήριο στη Σιρέν, στα δυτικά προάστια της πρωτεύουσας, όπου θα εκφωνήσει λόγο. Μια αντίστοιχη επίσκεψη σήμερα ακυρώθηκε λόγω κακοκαιρίας.

Ενδέχεται επίσης να έχει σύντομη συνομιλία με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν καθώς και οι δύο θα βρίσκονται ανάμεσα τους 70 ηγέτες απ’ όλον τον κόσμο που θα συγκεντρωθούν στην Αψίδα του Θριάμβου. Ο Τραμπ και ο Πούτιν αναμένεται να έχουν επίσημες συνομιλίες αργότερα αυτόν τον μήνα όταν συμμετάσχουν αμφότεροι στη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Είκοσι (G20) στο Μπουένος Άιρες.

The post Μακρόν και Τραμπ σε αναζήτηση κοινής γραμμής για την άμυνα παρά το tweet-«νάρκη» appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα