Γαβρόγλου: Θα μεταφέρω τους προβληματισμούς του Πατριαρχείου για τη συμφωνία

Η συμφωνία του Αλέξη Τσίπρα με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο τέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν στο Φανάρι ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Ο υπουργός προσήλθε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο στις 11 το πρωί του Σαββάτου. Η συνάντηση κράτησε περίπου δύο ώρες.

Ηταν η δεύτερη – μέσα σε λίγες ώρες- συνάντηση του κ. Βαρθολομαίου με έλληνα αξιωματούχο για το ζήτημα της συμφωνίας, καθώς χθες Παρασκευή είχε καλέσει τη γενική πρόξενο της Ελλάδας

Γεωργία Σουλτανοπούλου.

Ωστόσο, η συνάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχη με τον υπουργό παιδείας έχει ξεχωριστό πολιτικό ενδιαφέρον καθώς ο Κωνσταντινουπολίτης κ. Γαβρόγλου έχει προνομιακή σχέση με το Φανάρι.

Από το υπουργείο βέβαια τόνιζαν ότι η συνάντηση του κ. Γαβρόγλου με τον κ. Βαρθολομαίο ήταν προγραμματισμένη, ωστόσο ο ΣΚΑΪ μετέδωσε ότι επισπεύσθηκε μετά τις ανακοινώσεις για τη συμφωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου.

Επιπλέον, από την πλευρά του Φαναριού, είχε διαρρεύσει η δυσαρέσκεια για τις λεπτομέρειες της συμφωνίας, κυρίως σε ό,τι αφορά την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Και οι δύο περιοχές υπάγονται εκκλησιαστικά στην Κωνσταντινούπολη, οι ιερείς τους όμως είναι και αυτοί δημόσιοι υπάλληλοι.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο υπουργός Παιδείας είπε: «Ακουσα τους προβληματισμούς του Οικουμενικού Πατριάρχου, θα μεταφέρω τους προβληματισμούς, πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις η επιδίωξη μας είναι ο διάλογος. Οπως ξέρετε έχουμε μια ιδεολογική και πολιτική δέσμευση ως τρόπο να λύνονται έτσι τα θέματα και πάμε παρακάτω».

Ακόμη, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, ο κ. Γαβρόγλου σημείωσε ότι ενημέρωσε επισήμως τον Οικουμενικό Πατριάρχη για το θέμα των σχέσεων Κράτους-Εκκλησίας στην Ελλάδα και για μια σειρά θεμάτων που αφορούν το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Σε ερώτηση για το πώς η συμφωνία που προωθείται θα επηρεάσει τις Μητροπόλεις των Νέων Χωρών και της Δωδεκανήσου που υπάγονται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, ο κ. Γαβρόγλου απέφυγε να μπει σε λεπτομέρειες.

Είπε: «Αυτά είναι θέματα που θα δούμε στις λεπτομέρειες όπως και πολλά άλλα ζητήματα, αλλά παραμένει η βασικότατη αρχή ότι έχουμε να κάνουμε με μία ιστορική, κυριολεκτικά ιστορικού χαρακτήρα, συμφωνία με την Εκκλησία της Ελλάδας και αυτό δεν πρέπει να μας διαφεύγει».

Ο κ. Βαρθολομαίος μετά τη συνάντηση δεν προέβη σε καμία δήλωση.

Στην συνάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχη με τον κ. Γαβρόγλου παραβρέθηκε και ο μητροπολίτης Πριγκιποννήσων Δημήτριος. Στην συνέχεια ο υπουργός παρακάθισε σε γεύμα στην πατριαρχική τράπεζα, στο Φανάρι.

Πηγές από το Φανάρι, τις οποίες επικαλέστηκε το ΑΠΕ, ανέφεραν ότι ο κ. Βαρθολομαίος θα μεταφέρει τις προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης στην Αγία και Ιερά Σύνοδο που θα γίνει στις 27 Νοεμβρίου.

The post Γαβρόγλου: Θα μεταφέρω τους προβληματισμούς του Πατριαρχείου για τη συμφωνία appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα