Η Φωκίωνος Νέγρη «επιστρέφει» και μας περιμένει

Κάτι πολύ καλό συμβαίνει εδώ και αρκετό καιρό στη Φωκίωνος Νέγρη, την περιοχή της Κυψέλης που κάποτε μεσουρανούσε και ήταν συνώνυμο της κοσμικής Αθήνας. Υστερα από μία μακρά περίοδο φόβου, προκαταλήψεων και εσωστρέφειας, μία βόλτα σήμερα στη συγκεκριμένη περιοχή, θα σας πείσει ότι κάτι αλλάζει προς το καλύτερο.

Πρόκειται για μία γειτονιά που σφύζει από ζωή, παιδάκια που παίζουν, σκυλάκια που απολαμβάνουν τη βόλτα τους -άλλωστε είναι μία από τις πιο dog

friendly περιοχές της Αθήνας-και γενικότερα, υπάρχει μία αίσθηση ότι κάτι αρχίζει να ξαναγεννιέται.

Κάπου εκεί βρίσκεται και μία ιστορική στοά, με πλούσιο παρελθόν και όπως όλα δείχνουν, πλούσιο μέλλον: στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης, έχει αρχίσει να εφαρμόζεται ένα νέο, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα μοντέλο συνεργασίας του Δήμου Αθηναίων με διαχειριστή το Impact Hub Athens, που θα επισφραγισθεί με το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων. Τα επίσημα εγκαίνιά της, αύριο Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2018 στις 20.00, θα πραγματοποιηθούν παρουσία του δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη. Θα ακολουθήσει πάρτι, ώστε να γιορτάσουν όλοι μαζί το άνοιγμα των νέων καταστημάτων, τις υπηρεσίες και τα εκπαιδευτικά προγράμματα της Αγοράς, μετά μουσικής και χορού. Οπως ακριβώς αξίζει δηλαδή σε ένα νέο και τόσο ελπιδοφόρο ξεκίνημα.

Μία γειτονιά που δίνει την αίσθηση ότι κάτι αρχίζει να ξαναγεννιέται στην Αθήνα

Τα εγκαίνια της Αγοράς θα είναι ουσιαστικά μία τριήμερη γιορτή, από τις 4 ως τις 6 Οκτωβρίου. Μία γιορτή κοινωνικής επιχειρηματικότητας, με εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους που έχουν οργανώσει τα νέα καταστήματα και οι κοινωνικοί φορείς που θα φιλοξενούνται εκεί, δίνοντας νέα πνοή στη φιλόξενη στοά.

Κύρια επιδίωξη αυτής της δυναμικής επανεκκίνησης σε μία εποχή που πληθαίνουν τα «λουκέτα» και όχι τα εγκαίνια, είναι να βιώσουν όλοι την θετική εμπειρία της καθημερινής επαναλειτουργίας της Αγοράς.

Μαθήματα προγραμματισμού και ψηφιακών δεξιοτήτων για νέους μέσα από το πρόγραμμα Code and Create

Οι κάτοικοι της Κυψέλης, οι πολίτες της Αθήνας που θα έρχονται από άλλες περιοχές και οι επισκέπτες της πρωτεύουσας θα γνωρίσουν την Αγορά και θα έρθουν σε επαφή με τα νέα καταστήματα και τους διαχειριστές της. Θα ανακαλύψουν νέα προϊόντα, ωραίες ιδέες για δώρα, λουλούδια, παιχνίδια, ρούχα, εκλεκτά τρόφιμα, όπου κάθε αγορά έχει παράλληλα θετικό κοινωνικό αντίκτυπο. Επίσης, θα έχουν την δυνατότητα να ενημερωθούν για το πολιτιστικό και εκπαιδευτικό πρόγραμμα του έτους 2018-2019 και θα έχουν μία πρώτη ολοκληρωμένη εικόνα για τη νέα μορφή της Αγοράς, η οποία φιλοδοξεί να μπει ξανά στον χάρτη ως ένα από τα πιο νευραλγικά και πολυσυλλεκτικά στέκια της Αθήνας.

Το πρόγραμμα των εγκαινίων θα περιλαμβάνει δράσεις με κύριους πρωταγωνιστές το κοινό, τα καταστήματα των κοινωνικών επιχειρήσεων καθώς και τους κοινωνικούς φορείς που δραστηριοποιούνται στην Αγορά.

Ο παιδότοπος που έχει στήσει το The Danish Refugee Council, το οποίο προσφέρει εκπαιδευτικά εργαστήρια σε ευπαθείς και όχι μόνο ομάδες

Η Δημοτική Αγορά Κυψέλης ανακαινίστηκε από τον δήμο Αθηναίων με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Συγκεκριμένα, όλα έγιναν δυνατά αξιοποιώντας πόρους της Ευρωπαϊκής Ενωσης και συγκεκριμένα του Περιφερειακού Προγράμματος Αττικής στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007 -2013.

Στη συνέχεια, σχεδιάζοντας μέσω του συνΑθηνά στρατηγική για την ενεργό εμπλοκή των πολιτών στη διαχείριση του κτιρίου, ο Δήμος Αθηναίων πραγματοποίησε τον Μάιο του 2015 ανοιχτή διαβούλευση, ώστε να εκφραστεί το όραμα για την Αγορά από τους ίδιους τους κατοίκους.

Το φροντισμένο στέκι του «Wise Greece», που φιλοξενεί προϊόντα των μικρών παραγωγών, με τρόφιμα από όλη την Ελλάδα στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης

Με βάση τα αποτελέσματα, ο δήμος προσκάλεσε φορείς της κοινωνίας πολιτών να σχεδιάσουν προτάσεις για την επαναλειτουργία –με την προϋπόθεση να είναι οικονομικά βιώσιμο όσο και κοινωνικά επωφελές.

Το Impact Hub Athens, που τα τελευταία χρόνια έχει αποκτήσει διεθνή εμπειρία στον τομέα της κοινωνικής επιχειρηματικότητας, προκρίθηκε ως ο φορέας που αναλαμβάνει τη διαχείριση της Δημοτικής Αγοράς Κυψέλης. Η νέα μορφή λειτουργίας της Αγοράς αποτελεί ένα καινοτόμο και πρότυπο μοντέλο με βασικούς άξονες τον πολιτισμό, την εκπαίδευση, την κοινωνική καινοτομία, την επιχειρηματικότητα και την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας. Η λειτουργία της Αγοράς ελέγχεται από άμισθη επιτροπή παρακολούθησης που ορίζει ο δήμος. Το νέο αυτό μοντέλο εφαρμόζεται για πρώτη φορά σε δημόσιο κτίριο και είναι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

Τα νέα καταστήματα και οι κοινωνικοί φορείς της Δημοτικής Αγοράς ΚυψέληςWISE GREECE

Η γωνιά των μικρών παραγωγών, με τρόφιμα από όλη την Ελλάδα. Το κέρδος από την πώληση των προϊόντων, μετατρέπεται και πάλι σε τρόφιμα για τους συνανθρώπους μας που ζουν στα όρια της φτώχειας.

FLOWER POWER

Το πρώτο κοινωνικό ανθοπωλείο. Μέσα από την καλλιέργεια και την εμπορία εποχιακών λουλουδιών παρέχει ευκαιρίες, επαγγελματικές δεξιότητες και εργασία σε κοινωνικά ευάλωτα άτομα ή με αναπηρία.

ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΙΣ

Κοινωνική ανακύκλωση ηλεκτρονικών και φορητών υπολογιστών. Πρόσβαση στην εκπαίδευση της πληροφορικής για μαθητές και σπουδαστές.

BIOHIVE

Χυμοποιείο με φρεσκοστυμμένους χυμούς και φαγητό σε πακέτο ή στο χέρι, με λαχανικά και φρούτα, απευθείας από παραγωγούς βιολογικής καλλιέργειας.

SECOND HAND ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ

Κοινωνική αγορά ειδών από δεύτερο χέρι, για τη δημιουργία θέσεων εργασίας για άτομα με ψυχοκοινωνικά προβλήματα.

Η ΓΩΝΙΑ ΤΟΥ CHEF – ΚΑΝΤΙΝΑ

Μια Pop Up κουζίνα για την ανάδειξη νέων δημιουργών και δημιουργικών γεύσεων.

CREATORS OF COSMOS

Σχεδιασμός, οργάνωση και εκτέλεση Παιχνιδιών Ρόλων Φυσικής Κλίμακας. Ανακαλύπτοντας τη ζωή μέσα από το παιχνίδι.

13μ2 ΓΚΑΛΕΡΙ- ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ

Γκαλερί και εργαστήρια μεταξοτυπίας από τους συνεργάτες και μαθητές του εργαστηρίου ειδικής αγωγής «Μαργαρίτα».

ΕΕΛΛΑΚ

Μαθήματα ρομποτικής, προγραμματισμού και ψηφιακών δεξιοτήτων μέσα από το πρόγραμμα Code and Create, για νέους, παιδιά και όποιον άλλο θα ήθελε να μάθει και να πειραματιστεί με σύγχρονες τεχνολογίες.

The Danish Refugee Council

Προσφέρει ένα σύνολο υπηρεσιών – κοινωνικών και νομικών, καθώς και πολυπολιτισμικές δράσεις και εκπαιδευτικά εργαστήρια σε ευπαθείς και όχι μόνο ομάδες, με σκοπό την ένταξη και την αλληλοκατανόηση της διαφορετικότητας.

Caritas

Από μαθήματα ελληνικών μέχρι συμβουλευτική εργασίας, η Caritas προσφέρει κοινωνικές και εκπαιδευτικές υπηρεσίες σε άτομα και ομάδες που τα έχουν ανάγκη.

El Sistema Greece

Μαθήματα χορωδίας και κλασικών μουσικών οργάνων σε ομάδες, με σκοπό την αλληλεγγύη, την αλληλοκατανόηση, την ανάπτυξη κοινότητας και ομαδικών δεξιοτήτων για παιδιά 5-17 χρόνων από κάθε θρησκεία, εθνικότητα και υπόβαθρο.

The post Η Φωκίωνος Νέγρη «επιστρέφει» και μας περιμένει appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα