ΣΥΚΑΛΑ: Θα συνεχίσουμε τον αγώνα όσες θυσίες κι αν χρειαστεί

Ο Σύνδεσμος Καταθετών Λαϊκής (ΣΥΚΑΛΑ) σε ανακοίνωσή του ενημερώνει για τις τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με «το θέμα της ληστείας των αποταμιεύσεων μας το 2013», ενώ διαβεβαιώνει ότι θα συνερίσει τον αγώνα, όσες θυσίες και κόπους κι αν χρειαστεί.

«Ο ΣΥΚΑΛΑ ευρίσκεται καθημερινά στην πρώτη γραμμή του αγώνα για ανάκτηση των κλαπέντων και προς τούτο δεν θα φεισθούμε κόπων και μόχθων, για να πραγματοποιηθεί ο στόχος», αναφέρεται.

Το Δ.Σ. του ΣΥΚΑΛΑ σημειώνει ότι συνεδριάζει κάθε βδομάδα και μελετώνται τα διάφορα δεδομένα και εξελίξεις και ότι ο σύνδεσμος

δεν αποτελείται από έμμισθα μέλη αλλά από εθελοντές.

«Με αυτή την ευκαιρία καλούμε τους μαχητές του καναπέ και του πληκτρολογίου να εμπλακούν σοβαρά σε αυτό τον τιτάνιο αγώνα διεκδίκησης. Χρειαζόμαστε και άλλους εθελοντές, οι οποίοι, όμως, θα πρέπει είναι έτοιμοι να εργαστούν, όχι μόνο να σχολιάζουν και να ασκούν κριτική», προστίθεται.

Σε σχέση με τις αγωγές που εκκρεμούν στα επαρχιακά δικαστήρια της Κύπρου αναφέρει ότι οι αστικές αγωγές δεν έχουν ακόμα αρχίσει να εκδικάζονται και καταβάλλονται προσπάθειες από τους νομικούς τους συμβούλους όπως πετύχουν ομαδοποίηση των
αγωγών ώστε να μπορούν να ξεκινήσουν να εκδικάζονται σύντομα, χωρίς την ανάγκη να εκδικάζεται κάθε αγωγή ξεχωριστά.

Όσον αφορά την ομαδική αγωγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, αναφέρεται ότι παρ’ όλο που αυτή η αγωγή κατετέθη και ζητήθηκε τοποθέτηση των εναγομένων επί των κατηγοριών, στο μεταξύ εκδικάστηκε μια παρόμοια αγωγή από ομάδα καταθετών (όχι πρωτοβουλία
του ΣΥΚΑΛΑ) και η οποία αγωγή δεν δικαίωσε τους καταθέτες. Σε εκείνη την απόφαση καταχωρήθηκε έφεση από τους καταθέτες.

« Φαίνεται, προς το παρόν, ότι η δική μας αγωγή θα αναμένει την εκδίκαση της έφεσης της άλλης αγωγής. Η συμβουλή των νομικών μας (εντός και εκτός Κύπρου) είναι ότι είναι προτιμότερο να αναμένουμε το αποτέλεσμα της έφεσης πριν προχωρήσουμε», αναφέρεται.

Σε σχέση με την προσφυγή στο διαιτητικό δικαστήριο εναντίον του Ελληνικού Δημοσίου, αναφέρεται ότι μετά και από προτροπές του ΣΥΚΑΛΑ, ο Ειδικός Διαχειριστής της Λαϊκής / Αρχή Εξυγίανσης καταχώρησαν προσφυγή στο Διαιτητικό Δικαστήριο εναντίον του Ελληνικού Δημοσίου. Η προσφυγή αφορά την αγορά από την Λαϊκή των Ελληνικών Κρατικών Ομολόγων, όπως επίσης και την πώληση των εργασιών της Λαϊκής στην Ελλάδα. Διεκδικούνται αποζημιώσεις για ζημιές και στις δύο περιπτώσεις. Το Διαιτητικό Δικαστήριο, αναφέρεται, έχει συμπληρώσει τις ακροάσεις και την διαδικασία διαιτησίας. Εκκρεμεί η απόφαση η οποία αναμένεται σε περίπου 3 με 4 μήνες.

Σε σχέση με τα εναπομείναντα περιουσιακά στοιχεία της Λαϊκής, αναφέρεται ότι η αξία αυτών των περιουσιακών στοιχείων έχει μειωθεί σε κλάσμα της αρχικής τους αξίας, διαχειριστές παραιτήθηκαν διαφωνώντας με την Κεντρική Τράπεζα, θυγατρικές της Λαϊκής στο εξωτερικό χάθηκαν / πτώχευσαν, εκατομμύρια ξοδεύτηκαν σε λογιστές, δικηγόρους, συμβούλους «και φυσικά, δεν φταίει, πάλι, κανένας!!»

«Είμαστε στον έκτο χρόνο «εξυγίανσης» και συνεχίζουμε να ακούμε τις ίδιες δικαιολογίες για την ανεπάρκεια και τα σφάλματα των διορισθέντων από την Πολιτεία να προστατεύσουν, δήθεν, αυτά τα περιουσιακά στοιχεία, που ανήκουν στους σφαγιασθέντες της Λαϊκής», αναφέρεται.

Προστίθεται ότι μόνη μικρή αχτίδα ελπίδας, είναι η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών η οποία συζητά αυτό το θέμα και η δέκατη συνεδρία της Επιτροπής για το θέμα την Τετάρτη 10 Οκτωβρίου.

«Δυστυχώς, ακόμα και αυτή η Βουλή φαίνεται ανήμπορη να βάλει τάξη σε αυτό το θέμα, με συνέπεια να συνεχίζουν να φθίνουν οι αξίες των περιουσιακών στοιχείων. Απλά ελπίζουμε ότι η διαδικασία «εξυγίανσης» και αναμενόμενη διαδικασία εκκαθάρισης θα λήξουν πριν αφανιστούν πλήρως τα περιουσιακά στοιχεία!», αναφέρεται.

Σε σχέση με την εξαγγελία πέρυσι του Ταμείου Αλληλεγγύης από την Κυβέρνηση, αναφέρεται αυτή η εξαγγελία δεν έχει ακόμα θεσμοθετηθεί και έχει αποσταλεί επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις αρχές Σεπτεμβρίου στην οποία ζητείται συνάντηση.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα