Κονταροχτυπιούνται για τα Σκόπια ΗΠΑ- Ρωσία

Στα Σκόπια παραμένει στραμμένη η προσοχή της Διεθνούς Κοινότητας.

Αυτή είναι η πρώτη φάση ενός ιδιαίτερα περίπλοκου παιχνιδιού που έχει στηθεί εδώ και χρόνια στα Βαλκάνια και είναι σε πλήρη εξέλιξη.

Τα γεωπολιτικά και γεωστρατηγικά συμφέροντα στην περιοχή είναι πολλά.

Έχουμε, λοιπόν, από τη μια τη Δύση – με μπροστάρηδες την Ουάσιγκτον, το ΝΑΤΟ και τη Γερμανία - να αυξάνει τις πιέσεις που ασκεί στην κυβέρνηση Ζάεφ.

Ζητούν εδώ και τώρα συνταγματικές

αλλαγές.

Το ξεκάθαρο αυτό μήνυμα έστειλε, άλλωστε χθες ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, υποστηρίζοντας ότι ο μόνος τρόπος για ένταξη είναι η εφαρμογή της συμφωνίας για την ονομασία με την Ελλάδα.

Την ίδια ώρα ΗΠΑ και Γερμανία εξακολουθούν να στηρίζουν το αρχικό χρονοδιάγραμμα που προβλέπει συνταγματικές αλλαγές στα Σκόπια, αν και γίνεται σαφές μέρα με την ημέρα ότι η γειτονική χώρα οδηγείται σε πρόωρες εκλογές.

Ναι μεν, λοιπόν ο Ζάεφ οδηγεί τη συμφωνία στο Κοινοβούλιο, ωστόσο η πίεση που δέχεται παράλληλα, από το εσωτερικό, καθιστά σαφές ότι ο μόνος δρόμος είναι η λαϊκή εντολή και άρα πρόωρες εκλογές και δεύτερη ευκαιρία στη συμφωνία των Πρεσπών.

Σε αυτήν την περίπτωση δίνεται περισσότερος χρόνος και στην κυβέρνηση Τσίπρα για να διαχειριστεί το ζήτημα.

Πάντως η συμφωνία έτσι κι αλλιώς πρέπει να περάσει από την έγκριση των Ηνωμένων Εθνών, προκειμένου να αλλάξει και η νέα ονομασία των Σκοπίων και είναι σαφές ότι η Ρωσία, ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, θα την μπλοκάρει με βέτο.

Ήδη έχει ανακοινώσει πως το δημοψήφισμα που διεξήχθη πρέπει να κριθεί ως άκυρο, λόγω αποχής και προειδοποίησε πως δεν πρόκειται να ανεχθεί τα παιχνίδια που παίζουν στα Βαλκάνια οι πολιτικοί ηγέτες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Το επόμενο δεκαήμερο είναι κρίσιμο.

Keywords
Τυχαία Θέματα