Άρση περιοριστικών μέτρων: Οι κυβερνητικές ανακοινώσεις [vids]

Άρση περιοριστικών μέτρων: Το σχέδιο για τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα ανακοίνωσαν έξι υφυπουργοί της κυβέρνησης που πήραν τη σκυτάλη μετά το διάγγελμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, παρουσιάζοντας το σχέδιο «Γέφυρα Ασφαλείας», με όλα τα βήματα προς την αποκλιμάκωση των περιοριστικών μέτρων, αλλά με το σύνθημα «Μένουμε Ασφαλείς». Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Άκης Σκέρτσος, ευχαρίστησε για το υψηλό αίσθημα προσωπικής και ατομικής ευθύνης, μίλησε για κατάκτηση και εξέφρασε τα συλληπητήριά του στους συγγενείς των θυμάτων από

τον κορονοϊό.

Τόνισε ότι «το σχέδιο εξόδου, το έχουμε ονομάσει γέφυρα ασφάλειας και είναι ένα σχέδιο μετάβασης από το «μένουμε σπίτι στο μένουμε ασφαλείς σε μία νέα καθημερινότητα υψηλού ρίσκου που επιβάλλει νέους κανόνες συμβίωσης, εργασίας και κυκλοφορίας» και το οποίο όπως είπε «όλοι θα θέλαμε να κρατήσει πολύ λίγο», αν και η πραγματικότητα είναι ότι «σε αυτή τη φάση δεν γνωρίζουμε ακόμη τη διάρκειά του».

Δείτε εδώ αναλυτικά τους πίνακες από το σχέδιο «Γέφυρα Ασφαλείας» για την σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα που ανακοίνωσαν οι έξι υφυπουργοί της κυβέρνησης.

Διαβάστε: Διάγγελμα Μητσοτάκη: Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε το σχέδιο της επόμενης ημέρας

Επεσήμανε ότι το σχέδιο υπακούει στις βασικές αρχές σχεδίων που ακολουθούνται και σε άλλες χώρες αλλά υιοθετεί και εθνικές λύσεις, επισημαίνοντας ότι κάθε χώρα προσαρμόζει το σχέδιο εξόδου στις ειδικές συνθήκες που επικρατούν σε αυτή, στους διαθέσιμους πόρους της, στην κουλτούρα της. Προσδιόρισε το επόμενο δίμηνο ως εκείνο της συντονισμένης επιστροφής σε μια νέα καθημερινότητα με συνεχή επαγρύπνιση, προσωπική και συλλογική με στόχο τη σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομικής ζωής. Αυτό το δίμηνο θα είναι γεμάτο αιρεσιμότητες.

Τόνισε ότι είναι κατανοητός ο φόβος αλλά συμβούλευσε όσους φοβούνται και διστάζουν να περάσουν στην επόμενη φάση, «να εμπιστευθούν την Πολιτεία και να κατανοήσουν ότι το παρατεταμένο lockdown δημιουργεί νέα αδιέξοδα, κοινωνικά, οικονομικά και ψυχολογικά». Συμβούλευσε όμως να το ξανασκεφτούν και εκείνους που μπορεί να δείχνουν ανεύθυνη συμπεριφορά. Υπογράμμισε επίσης ότι η απάντηση στο ερώτημα «γιατί τώρα» είναι ότι τώρα βρισκόμαστε σε καλύτερο σημείο απ’ ό,τι τον Φεβρουάριο. «Κερδίσαμε χρόνο και σώσαμε ζωές», τόνισε ο κ. Σκέρτσος. (Διαβάστε αναλυτικά).

Ποια καταστήματα θα ανοίξουν στις 4 Μαΐου

«Με πειθαρχία στις οδηγίες, πετύχαμε ενωμένοι τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού, οι αποφάσεις ελήφθησαν γρήγορα και αποφασιστικά», τόνισε από την πλευρά του, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιος για τη Βιομηχανία και το Εμπόριο, Νίκος Παπαθανάσης. «Πετύχαμε εκεί που άλλες χώρες δυσκολεύτηκαν», σημείωσε. «Κρατήσαμε την αγορά ανοικτή και χωρίς αναταράξεις», τόνισε. «Από τις 4 Μαΐου, επανεκκινούμε σε επτά στάδια», σημείωσε. Ο κ. Παπαθανάσης ενημέρωσε την κοινότητα πως η επανεκκίνηση της λειτουργίας των επιχειρήσεων θα γίνει σε 7 φάσεις.

Διαβάστε: Άρση περιοριστικών μέτρων: Ποια καταστήματα θα ανοίξουν στις 4 Μαΐου

Ειδικότερα, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων ανακοίνωσε πως:

Η πρώτη φάση ξεκινά στις 4 Μαΐου, η 2η στις 11 Μαΐου, η 3η στις 18 Μαΐου και εντός του Ιουνίου οι υπόλοιπες φάσεις.Στις 4 Μαΐου θα ξεκινήσουν οι να λειτουργούν εταιρίες που ανήκουν στο λιανικό εμπόριο ή παρέχουν υπηρεσίες.Απελευθερώνεται η μετακίνηση των εμπόρων λαϊκών αγορών από περιφέρεια σε περιφέρειαΕπανέρχονται στην εργασία συνολικά 68.500 εργαζόμενοι και επαγγελματίες που είχε ανασταλεί η λειτουργία των επιχειρήσεων τους.

Επαναλειτουργούν 26.167 επιχειρήσεις. Σε κάθε επιχείριση λιανικού εμπορίου, το κατάστημα που είναι έως 20 τετραγωνικά μέτρα επιτρέπεται η είσοδος έως 4 άτομα. Από 20 τετραγωνικά μέτρα έως 100 τετραγωνικά μέτρα θα επιτρέπονται 4 άτομα + 1 άτομο ανά 10 τετραγωνικά μέτρα. Για τετραγωνικά άνω των 100 θα επιτρέπεται η είσοδος σε 12 άτομα + 1 άτομο ανά 15 τετραγωνικά μέτρα.

Για να διευκολυνθεί η κίνηση των εργαζομένων η έναρξη λειτουργίας θα γίνεται στις 10 το πρωί με διευρυμένο ωράριο ανά περίπτωση και υποχρεωτική τη χρήση μάσκας και την τήρηση της απόστασης μεταξύ των εργαζομένων των δυο μέτρων. Ανοίγουν κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής ενώ τα ραντεβού θα κλείνονται μόνο τηλεφωνικά και θα κρατούνται σε ειδική λίστα όπου θα επιδεικνύονται στα αρμόδια όργανα. Το ωράριο λειτουργίας θα είναι από 10 το πρωί μέχρι τις 10 το βράδυ. Ανοίγουν τα ΚΤΕΟ και όλοι οι πελάτες θα προσέρχονται μόνο κατόπιν ραντεβού.(Διαβάστε αναλυτικά).

Υποχρεωτική η χρήση μάσκας στα Μέσα Μεταφοράς

«Η σταδιακή επάνοδος σε κανονικούς ρυθμούς οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας απαιτεί τη σταδιακή επιστροφή των μέσων μαζικής μεταφοράς σε πλήρη λειτουργία» τόνισε ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για θέματα Μεταφορών, Γιάννης Κεφαλογιάννης.

Παρουσιάζοντας το πλαίσιο της σταδιακής άρσης των μέτρων στον τομέα ευθύνης του, ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών επισήμανε πως «τώρα έχουμε μπροστά μας μια νέα πρόκληση, αυτή της σταδιακής μετάβασης στην κανονικότητα, η οποία θα πρέπει να γίνει με τους όρους υγειονομικής προστασίας που μας έχουν υποδείξει οι ειδικοί». Προκειμένου να αντιμετωπιστεί αυτή η μεγάλη πρόκληση, ο κ. Κεφαλογιάννης ανακοίνωσε ότι το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών προχωρεί στην υιοθέτηση των παρακάτω κανόνων για την προστασία των εργαζόμενων και των επιβατών:

Υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας από τους εργαζόμενους και το επιβατικό κοινό. Ο έλεγχος της εφαρμογής του μέτρου θα γίνεται από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς που είναι επιφορτισμένοι με αυτό το καθήκον.Στην υιοθέτηση μέτρων ελεγχόμενης εισόδου στους σταθμούς, ώστε να επιτευχθεί, κατά το δυνατόν, η αναγκαία φυσική απόσταση.Στην αύξηση της συχνότητας των δρομολογίων στο μέγιστο δυνατό βαθμό από την πρώτη κιόλας μέρα εφαρμογής του πλαισίου σταδιακής άρσης των περιορισμών.

Διαβάστε: Άρση περιοριστικών μέτρων: Τι ισχύει στις μετακινήσεις με τα μέσα μαζικής μεταφοράς

Απευθυνόμενος στους εργαζόμενους στα μέσα μεταφοράς, αλλά και στην εφοδιαστική αλυσίδα, ως πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, ο κ. Κεφαλογιάννης τους ευχαρίστησε «τόσο για την απρόσκοπτη λειτουργία των συγκοινωνιών όσο και για την ομαλή τροφοδοσία της αγοράς, ιδιαίτερα σε είδη πρώτης ανάγκης, τρόφιμα και φάρμακα».

Πώς θα λειτουργούν Δημόσιο και ΟΤΑ

Τη λειτουργία του δημόσιου τομέα και των δομών της τοπικής αυτοδιοίκησης από τις 4 Μαΐου, στο πλαίσιο της σταδιακής αποκλιμάκωσης των περιοριστικών μέτρων περιέγραψε ο υφυπουργός Εσωτερικών, Θεόδωρος Λιβάνιος. Σύμφωνα με την ενημέρωση του κ. Λιβάνιου:

Συνεχίζονται η εξ αποστάσεως και η εκ περιτροπής εργασία, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα. Για την ασφάλεια στις μετακινήσεις με τα ΜΜΜ, από την προσεχή Δευτέρα οι υπάλληλοι του δημόσιου τομέα που εργάζονται σε πρωινή βάρδια θα προσέρχονται στην εργασία τους σε τρεις φάσεις, είτε στις 7, είτε τις 8 ή είτε στις 9 το πρωί. Οι αρμόδιοι φορείς θα πρέπει να φροντίζουν για την ισοκατανομή των εργαζομένων σε κάθε μία από τις τρεις ζώνες.Συνεχίζεται η άδεια ειδικού σκοπού, η οποία διατηρείται ανάλογα με την πορεία ανοίγματος των σχολείων. Όταν θα ανοίξουν τα δημοτικά, τα γυμνάσια, οι παιδικοί κι βρεφικοί σταθμοί, με εγκύκλιο που θα εκδώσει το υπουργείο Εσωτερικών θα επανακαθορίζεται ο αριθμός των δικαιούχων της ειδικής άδειας. Διατηρείται και η ειδική άδεια απουσίας για τις ομάδες υψηλού κινδύνου.Διατηρείται όπως έχει και ο τρόπος εξυπηρέτησης με το Δημόσιο. Εφόσον δεν είναι εφικτή η ηλεκτρονική ή απομακρυσμένη εξυπηρέτηση, αυτή συνεχίζεται να γίνεται με προκαθορισμένο ραντεβού.Εξακολουθεί η χρήση των νέων ψηφιακών υπηρεσιών και την εξυπηρέτηση του κοινού των πολιτών από τα ΚΕΠ μέσω αποστολής εγγράφων κατ’ οίκον με ταχυμεταφορά.

Σε ό,τι αφορά στις δομές των δήμων, τα ΚΑΠΗ και οι Λέσχες Φιλίας παραμένουν κλειστές μέχρι νεοτέρας. Οι δημοτικοί παιδικοί και βρεφικοί σταθμοί και τα ΚΔΑΠ θα παραμείνουν κλειστοί και η επαναλειτουργία τους θα επανακαθοριστεί σε συνάρτηση με την επιδημιολογική εξέλιξη. Οι υπαίθριες αθλητικές εγκαταστάσεις, όπως είναι τα αθλητικά γήπεδα ανοίγουν και μπορούν να υποδεχτούν τους αθλούμενους με την τήρηση των υγειονομικών κανόνων. Αντίθετα δεν θα λειτουργήσουν τα κλειστά γυμναστήρια. Κλειστές επίσης θα παραμείνουν και οι παιδικές χαρές, το άνοιγμα των οποίων θα εξαρτηθεί από το άνοιγμα των σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Το Σύστημα Δημόσιας Υγείας στη «νέα καθημερινότητα»

Σταδιακά και προσεκτικά επανέρχεται σε ομαλότερους ρυθμούς το Εθνικό Σύστημα Υγείας, παραμένοντας όμως σε ετοιμότητα και επαγρύπνηση για τον νέο κορονοϊό, όπως ανέφερε ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, εξειδικεύοντας τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για το χώρο της Υγείας. Το Σύστημα Υγείας άντεξε στην πίεση και βγαίνει «ενισχυμένο», είπε. Αυτή η ενίσχυση θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα με περαιτέρω προσλήψεις προσωπικού, αύξηση των διαθέσιμων και λειτουργικών κλινών. Είχαμε δύο στόχους κατά την έναρξη της πανδημίας, είπε. να περιορίσουμε την μετάδοση και να ενισχύσουμε το σύστημα υγείας για να ανταποκριθεί στις νέες ανάγκες. «Τα καταφέραμε», είπε ο κ. Κοντοζαμάνης και προέτρεψε τους πολίτες όπως οι συνήθειες ατομικής προστασίας που αποκτήσαμε να μας γίνουν τρόπος ζωής.

«Πρέπει να παραμείνουμε υπεύθυνοι, αλλά κυρίως ρεαλιστές»

Από τη Δευτέρα 4 Μαΐου το καθημερινό μας στοίχημα τροποποιείται από το μένουμε σπίτι στο περνάμε στη σταδιακή κινητικότητα όπου το μείζον είναι ότι τηρούμε όλοι τους κανόνες προστασίας που συνοδεύουν τη σταδιακή άρση του κάθε μέτρου, τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς. Σε αυτό το πλαίσιο, έστειλε το μήνυμα πως όσο πιο αυστηρά τηρήσουμε τους κανόνες στα νέα μας βήματα τόσο πιο σίγουρα θα προετοιμαζόμαστε για τα επόμενα.

Περαιτέρω σημείωσε πως μέχρι την ημέρα που η επιστημονική κοινότητα με την κατάλληλη θεραπεία θα δώσει ένα τέλος στον εφιάλτη που βιώνουμε, πρέπει να παραμείνουμε υπεύθυνοι, αλλά κυρίως ρεαλιστές. Στη μέχρι σήμερα πορεία της μάχης «απέναντι στον ύπουλο και αόρατο εχθρό», ο κ. Χαρδαλιάς επισήμανε ότι «οι Έλληνες αποδεικνύουμε κάθε ημέρα με τον πιο περήφανο τρόπο ότι με πειθαρχία και υπομονή, και κυρίως ενωμένοι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε κάθε κίνδυνο».

Keywords
γιαννης κεφαλογιαννης, μεσα μαζικης μεταφορας, υφυπουργός εσωτερικών, υφυπουργός υγείας, νέα, lockdown, μαΐου, ιουνίου, κτεο, συγκοινωνιες, μμμ, σχολεια, ηλεκτρονική, κεπ, καπη, κδαπ, κινηση στους δρομους, τελη κυκλοφοριας, υπουργειο εσωτερικων, σταση εργασιας, κλειστα επαγγελματα, ωραριο καταστηματων, κλειστα σχολεια, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, η ημέρα της γης, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, αδεια ειδικου σκοπου, ανοιγμα σχολειων, υιοθετηση, χωρες, ηλεκτρονική, αδεια, αθλητικα, γηπεδα, εργασια, ηγεσια, κδαπ, κεπ, κτεο, πιεση, πλαισιο, φυσικη, αγορα, αυξηση, ακης, ατομο, βγαινει, βραδυ, γεφυρα, γινει, γινεται, δευτερα, διαστημα, δημοσιο, δωσει, ειπε, ενημερωση, εξελιξη, εξι, εξυπηρετηση, επτα, εσωτερικων, ζωης, ζωνες, υπηρεσιες, υπομονη, ισχυει, υφυπουργος, καπη, κινηση, κομμωτηρια, λειτουργια, μαΐου, μειζον, πειθαρχια, πινακες, πολιτεια, προσληψεις, πρωι, ραντεβου, σιγουρα, σπιτι, συλληπητηρια, σχεδιο, υφυπουργός υγείας, υφυπουργοι, υφυπουργός εσωτερικών, φοβος, αλυσιδα, ασφαλεια, βηματα, δημοτικα, ειδη, εθνικο, χωρα, ιδιαιτερα, υπουργειο, ιουνίου, κυριακου, μπροστα, ομαδες, οργανα, θεματα, υγειας
Τυχαία Θέματα