Σχολεία άνοιγμα: Πότε και πώς θα γίνει η επιστροφή στα θρανία

Σχολεία άνοιγμα: «Στην Εκπαίδευση, τα μαθήματα της Γ’ Λυκείου θα αρχίσουν ξανά στις 11 Μαΐου. Μια εβδομάδα μετά θα ακολουθήσουν οι υπόλοιπες τάξεις του Λυκείου αλλά και το Γυμνάσιο. Τα σχολεία, όμως, θα λειτουργήσουν με άλλους κανόνες που θα περιορίσουν -όσο αυτό είναι εφικτό- τον συγχρωτισμό. Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση θα εξακολουθεί να υποστηρίζει παιδιά τα οποία, για ειδικούς λόγους, δεν πρέπει να έρθουν στη τάξη. Δημοτικά και νηπιαγωγεία

παραμένουν κλειστά. Ενδέχεται, επαναλαμβάνω ενδέχεται, να ανοίξουν την 1η Ιουνίου και μόνο αν είμαστε απολύτως σίγουροι ότι η πορεία της επιδημίας βαίνει καθοδικά».

Τον εξειδικευμένο «οδικό χάρτη» για την επιστροφή των μαθητών στα θρανία θα ανακοινώσουν την Τετάρτη 29 Απριλίου 2020, στις 6 το απόγευμα, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και επικεφαλής της ομάδας των ειδικών του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας, μαζί με την υπουργό Παιδεία, Νίκη Κεραμέως, στο πλαίσιο της καθημερινής ενημέρωσης για την πορεία της επιδημίας στη χώρα μας.

Υπενθυμίζεται ότι το σταδιακό άνοιγμα των εκπαιδευτικών δομών εισηγήθηκε την Δευτέρα 27 Απριλίου 2020 στην κυβέρνηση η επιστημονική επιτροπή υπό τον Σωτήρη Τσιόδρα. Το σχέδιο που εκπονεί το υπουργείο Παιδείας σε στενή συνεργασία με την Επιτροπή ειδικών του υπουργείου Υγείας, προβλέπει την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία μετά τις 11 Μαΐου και σταδιακά σε δόσεις ξεκινώντας από την Γ΄ Λυκείου, στις υπόλοιπες τάξεις του λυκείου, τα γυμνάσια και τα δημοτικά. Οι Πανελλήνιες εξετάσεις για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση αναμένεται να ξεκινήσουν στα μέσα Ιουνίου και να έχουν ολοκληρωθεί έως τα μέσα Ιουλίου μαζί με τα ειδικά μαθήματα. Το σχέδιο θα ισχύσει υπό την αυστηρή προϋπόθεση ότι η πορεία του κορονοϊού στη χώρα μας θα εξακολουθήσει να είναι φθίνουσα και πάντοτε σε συνδυασμό με την γενικότερη άρση των περιοριστικών μέτρων που επίσης θα γίνει σε πολλά στάδια.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τα σχέδια που έχουν εκπονηθεί, τα σχολεία αναμένεται να αρχίσουν να ανοίγουν στις 11 ή στις 18 Μαΐου, ξεκινώντας από την Γ΄Λυκείου και τις υπόλοιπες τάξεις του Λυκείου. Μία εβδομάδα μετά τα Γυμνάσια και 15 ημέρες μετά τα Δημοτικά και τα Νηπιαγωγεία. Η διδασκαλία των μαθημάτων αναμένεται να διαρκέσει έως το τέλος Ιουνίου.

Αναλυτικά το χρονοδιάγραμμα που επεξεργάζεται το υπουργείο Παιδείας και πάντοτε σε συνάρτηση με τα δεδομένα που θα προκύπτουν από την εξέλιξη της πορείας του κορονοϊού έχει ως εξής:

Επάνοδος μαθητών της Γ’ Λυκείου στις 11 Μαΐου.Έναρξη διεξαγωγής Πανελλαδικών Εξετάσεων σε ημερομηνίες κοντά στις 20 Ιουνίου και ολοκλήρωσή τους ως τα μέσα Ιουλίου.Έναρξη μαθημάτων σε Α΄ και Β΄ Λυκείου και Γυμνάσια στις 18Επάνοδος μαθητών σε Δημοτικά-Νηπιαγωγεία ενδέχεται να ανοίξουν 1η Ιουνίου

Το άνοιγμα των σχολείων για την επανέναρξη των μαθημάτων θα συνδυασθεί με την εφαρμογή αυστηρών μέτρων προφύλαξης με πλύσιμο χεριών και χρήση αντισηπτικού και θα γίνει με μικρότερο αριθμό μαθητών ανά τμήμα. Για να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός και να επιτευχθεί η μείωση του αριθμού των μαθητών ανά αίθουσα θα εφαρμοσθεί κυλιόμενο ωράριο, πράγμα που σημαίνει ότι ένας αριθμό μαθητών θα κάνει μάθημα από τις 8.30 έως τις 11.30 επί παραδείγματι και ένας άλλος μετά έως τις 2.30 ή μπορεί και να λειτουργήσουν απογευματινά τμήματα.

Οι Πανελλήνιες

Θα χρησιμοποιηθεί υπερδιπλάσιος αριθμός αιθουσών με στόχο ο αριθμός των υποψηφίων που βρίσκονται στις αίθουσες να μην υπερβαίνει τους 10 ανά αίθουσα. Για τον λόγο αυτό θα χρησιμοποιηθούν και τα σχολικά συγκροτήματα των Γυμνασίων ενώ δεν προβλέπεται χρησιμοποίηση αιθουσών δημοτικών σχολείων τα οποία άλλωστε θα συνεχίσουν τα μαθήματα τους μέχρι τότε.

Θα υπάρχουν δύο επιτηρητές ανά αίθουσα για 10 μαθητές ή ένας για τις αίθουσες που έχουν 5 μαθητές. Οι υποψήφιοι θα βρίσκονται σε απόσταση μεγαλύτερη των δύο μέτρων μεταξύ τους ς και θα εισέρχονται στις αίθουσες έναν ένας και αφού προηγουμένως χρησιμοποιηθούν όλα τα μέτρα αντισηψίας. Τα ίδια αυστηρά μέτρα θα πρέπει να ακολουθήσουν και οι καθηγητές-επιτηρητές. Όσον αφορά τους υποψηφίους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες θα υπάρξει ειδική μέριμνα.

Τι συμβαίνει στο εξωτερικό

Οι ευρωπαϊκές χώρες από τη μία δείχνουν να διστάζουν να ανοίξουν τα σχολεία και από την άλλη εκτιμούν ότι ο αντίκτυπος των παιδιών στην εξάπλωση του ιού στη μετά καραντίνα εποχή θα είναι μικρός, σύμφωνα με τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα τα οποία κατέρριψαν προηγούμενα ευρήματα που ήθελαν τα παιδιά να είναι «υπερ-μεταδότες» του κορονοϊού. Στην επαρχία Χουμπέι της Κίνας πάντως, από όπου ξεκίνησε η πανδημία, τα παιδιά επέστρεψαν πριν από περίπου 3 εβδομάδες στα σχολεία με μάσκες, αυστηρά μέτρα υγιεινής και μεγάλες αποστάσεις στην τάξη.

Ιταλία: Επιστροφή στα θρανία… τον Σεπτέμβρη. Η Ιταλία είναι η χώρα που πλήρωσε το πιο βαρύ τίμημα στη Γηραιά Ήπειρο. Το υπουργείο Παιδείας έχει ανακοινώσει ότι τα μαθήματα θα επαναληφθούν τον Σεπτέμβρη.

Ισπανία: Μαθήματα εν μέσω θέρους εξετάζουν οι Ισπανοί, που ακόμη δεν έχουν ανακοινώσει σχετικό πλάνο για τις βαθμίδες του σχολείου και τις εξετάσεις.

Γαλλία: Στις 11 Μαΐου ανοίγουν τα δημοτικά σχολεία με μέγιστο αριθμό 15 μαθητών ανά τάξη. Τα παιδιά του γυμνασίου και λυκείου, που θα επιστρέψουν μία εβδομάδα αργότερα, στις 18 Μαΐου, καθώς και οι καθηγητές τους θα πρέπει να φορούν μάσκα σύμφωνα με την πρόταση της υγειονομικής επιτροπής που συμβουλεύει την κυβέρνηση.

Γερμανία: Οι αποφάσεις λαμβάνονται ξεχωριστά από κάθε τοπική κυβέρνηση των 16 ομόσπονδων κρατιδίων της χώρας. Μαθητές που προετοιμάζονται για εξετάσεις έχουν ήδη επιστρέψει σε κάποια κρατίδια και στα υπόλοιπα ξεκινά κλιμακωτά η έναρξη των μαθημάτων (αύριο και την ερχόμενη Δευτέρα).

Αυστρία: Μαθητές του δημοτικού και της μέσης εκπαίδευσης θα επιστρέψουν στις τάξεις στις 18 Μαΐου. Τα σχολεία θα λειτουργούν με βάρδιες (οι μισοί Δευτέρα ως Τετάρτη, οι υπόλοιποι τις άλλες μέρες, και την επόμενη εβδομάδα το αντίστροφο). Είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας και οι αυστηροί κανόνες υγιεινής. Δεν θα γίνονται τα μαθήματα της γυμναστικής και της μουσικής. Οι υπόλοιπες τάξεις θα επαναλειτουργήσουν στις 3 Ιουνίου.

Βρετανία: Δεν σχεδιάζεται επαναλειτουργία σχολείων έως την 1η Ιουνίου. Η κυβέρνηση θα επανεξετάσει όλες τις αποφάσεις της μετά την αποθεραπεία και επιστροφή του Μπόρις Τζόνσον στην Ντάουνινγκ Στριτ.

Δανία: Η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που άνοιξε βρεφονηπιακούς σταθμούς, παιδικούς σταθμούς και σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στις 15 Απριλίου. Τα παιδιά του γυμνασίου και του λυκείου (με εξαίρεση τους μαθητές της Α’ γυμνασίου και της Γ’ λυκείου) θα συνεχίσουν την εξ αποστάσεως εκπαίδευση και αναμένεται να επιστρέψουν στα σχολεία στις 10 Μαΐου.

Βέλγιο: Τα σχολεία θα επαναλειτουργήσουν από τις 18 Μαΐου, αλλά σε κάθε τάξη θα επιτρέπονται μόνο δέκα μαθητές.

Ολλανδία: Άνοιγμα δημοτικών σχολείων και βρεφονηπιακών σταθμών στις 11 Μαΐου με εναλλάξ βάρδιες. Τα λύκεια ετοιμάζονται να ξανανοίξουν τις πόρτες τους στις 2 Ιουνίου.

Σερβία: Κλειστά θα μείνουν τα σχολεία έως τον Σεπτέμβριο και η βαθμολόγηση των μαθητών θα γίνει βάσει των επιδόσεών τους στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Κανονικά τον Ιούνιο οι εισαγωγικές εξετάσεις από τη βασική στη μέση εκπαίδευση.

Κροατία: 11 Μαΐου προβλέπεται η επαναλειτουργία των νηπιαγωγείων και των δημοτικών σχολείων με αυστηρή τήρηση των μέτρων ασφαλείας.

Σουηδία: Τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης παρέμειναν ανοικτά αφού η Σουηδία ακολούθησε άλλο μοντέλο απέναντι στην επιδημία. Τα παιδιά να κάνουν υπαίθριες αθλητικές δραστηριότητες.

Keywords
Τυχαία Θέματα