Άρση περιορισμών: Αυτό είναι το σχέδιο της κυβέρνησης για τη Β’ φάση της πανδημίας

Άρση περιορισμών: Η χώρα -κι ο πλανήτης ολόκληρος- εδώ και μήνες βρίσκονται σε αχαρτογράφητα ύδατα και άπαντες προσπαθούν να διαχειριστούν την πανδημία, που έχει χαρακτηριστικά πρωτόγνωρα, αλλάζοντας τη ζωή μας ριζικά. Σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοινώνει ότι η Ελλάδα μπαίνει στη δεύτερη φάση και αρχίζει το σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας. Ημερομηνία ορόσημο είναι η 4η Μαΐου. Τότε αναμένεται να επαναλειτουργήσουν μικρά καταστήματα λιανικής,

κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής, κλπ, ενώ μεγάλο ερώτημα παραμένει το τι θα γίνει με τα σχολεία.

Ανοιχτές θα είναι και οι εκκλησίες για ατομική λατρεία από τα πρώτα βήματα της αποκλιμάκωσης των περιοριστικών μέτρων, ενώ σε επόμενο στάδιο οι χώροι λατρείας θα ανοίξουν με συγκεκριμένους κανόνες και μέτρα προστασίας της λειτουργίας τους και για το ποίμνιο. Στη συνέχεια, θα ανοίξουν οι ξενοδοχειακές μονάδες αρχικά δωδεκάμηνης διάρκειας και αφού διευθετηθεί και το θέμα των μεταφορών και τα εποχιακά τουριστικά καταλύματα από τέλος Ιουνίου αρχές Ιουλίου.

«Η πορεία αυτή θα γίνει με σχέδιο, σταδιακά, συγκροτημένα. Το σχέδιο της κυβέρνησης θα αρχίσει να ξεδιπλώνεται σε επιμέρους στοχευμένες φάσεις διαδοχικά μέσα στους μήνες Μάιο και Ιούνιο. Ο κανόνας θα είναι ότι τα στάδια άρσης των περιοριστικών μέτρων θα απέχουν χρονικά μεταξύ τους ώστε να υπάρχει η δυνατότητα να αξιολογείται συνεχώς η εξέλιξη της πανδημίας», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα αρχίσουν -με ειδική μέριμνα μέτρων- τα μαθήματα στην Γ’ Λυκείου προκειμένου να μην χαθούν οι Πανελλαδικές. Στη συνέχεια αναμένεται να ανοίξουν όλα τα σχολεία -μέσα στον Μάιο- ωστόσο δεν είναι ακόμα σαφές το πλάνο και περιμένουμε την εξειδίκευση από την αρμόδια υπουργό, αύριο Τετάρτη, οπότε και θα συμμετάσχει στην καθιερωμένη ενημέρωση Τύπου με τον κ. Τσιόδρα και τον κ. Χαρδαλιά.

Αναφερόμενος στο άνοιγμα των σχολείων, ο Στέλιος Πέτσας είπε «ο σκοπός όλων των μέτρων που πήραμε μέχρι σήμερα δεν ήταν για να μείνουμε εσαεί κλεισμένοι στα σπίτια μας. Ήταν για να βγούμε από τα σπίτια μας. Όσοι επικαλούνται την άποψη ότι θα πρέπει να ανοίξουν μία και καλή τα σχολεία τον Σεπτέμβριο θεωρώ ότι τότε θα έχουν την ίδια φοβία που έχουν και σήμερα. Αυτό που έχει σημασία είναι να πάμε σταδιακά ώστε να ελέγχουμε ότι κάθε βαθμίδα ανοίγει με ασφάλεια».

Την κυβέρνηση την προβληματίζει η αντίδραση των πολιτών, μετά και την πολυήμερη εφαρμογή των σκληρών περιοριστικών μέτρων. Ο πονοκέφαλος εντείνεται με εικόνες όπως η σημερινή με την έναρξη της λειτουργίας των Υποθηκοφυλακείων, Πρωτοδικείων και Ειρηνοδικείων, όπου παρατηρήθηκαν ουρές με πολίτες να μην τηρούν αποστάσεις ασφαλείας.

Υπενθυμίζεται ότι χθες Δευτέρα ο Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε ότι σε κλειστούς χώρους θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας.

Οι στόχοι της κυβέρνησης

Η κυβέρνηση έχει εκπονήσει ένα στρατηγικό πλάνο που βασίζεται στις εξής συντεταγμένες. Επιδιώκει την έγκαιρη ενημέρωση των πολιτών, να τονίσει ότι τα μέτρα θα αίρονται σταδιακά και να υπογραμμίσει την ανάγκη τήρησης των μέτρων με βάση την ατομική ευθύνη εκάστου.

Οι φάσεις για την επιστροφή στην λεγόμενη νέα κανονικότητα θα γίνονται ανά 15 μέρες και αφού θα έχουν αξιολογηθεί οι εξελίξεις και τα αποτελέσματα της νέας κατάστασης. Σε περίπτωση που υπάρξει εκτροπή, αύξηση κρουσμάτων εκθετικού χαρακτήρα κλπ, τότε τα σκληρά μέτρα θα τίθενται εκ νέου σε ισχύ.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Άρση, Αυτό,arsi, afto