Ποια μελη του τχς θα συμμετεχουν στα δ.ς. των τραπεζων

ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΟΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Αντικαθίστανται οι εκπρόσωποι του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών από τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής και τον οικονομικό διευθυντή του...
Ταμείου, όπως αποφάσισε χθες η διοίκησή του. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του Ταμείου, η αντικατάσταση γίνεται στο πλαίσιο της περαιτέρω ενίσχυσης της άμεσης επικοινωνίας και συνεργασίας με τις διοικήσεις των τραπεζών
και με γνώμονα την αποτελεσματική διαχείριση των θεμάτων που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες του ΤΧΣ, σύμφωνα με το ισχύον κανονιστικό πλαίσιο.
Με βάση τις υπάρχουσες πληροφορίες, η Αναστασία Σακελλαρίου, διευθύνουσα σύμβουλος του ΤΧΣ, θα συμμετάσχει στο Δ.Σ. της Πειραιώς, ο Γιώργος Κουτσός, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος, στο Δ.Σ. της Eurobank, ο Γιώργος Γάγαλης, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής, στο Δ.Σ. της Εθνικής και ο Γιάννης Κυριακόπουλος, οικονομικός διευθυντής του Ταμείου, στο Δ.Σ. της Alpha Bank.
Οι αντικαταστάσεις θα πραγματοποιηθούν άμεσα και θα επικυρωθούν από τις επόμενες συνεδριάσεις των διοικητικών συμβουλίων των τεσσάρων τραπεζών, που εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθούν μέχρι το τέλος του μήνα.
Οπως ανακοινώθηκε από τη διοίκηση του Ταμείου, τα παραπάνω πρόσωπα δεν θα λαμβάνουν επιπρόσθετη αμοιβή από το ΤΧΣ ή τις τράπεζες για τη συμμετοχή τους στα διοικητικά συμβούλια και τις επιτροπές των τραπεζών.
Η κυβέρνηση αποφασίζει
Εν τω μεταξύ, χθες, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης Χοακίν Αλμούνια, απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή, ο οποίος έθεσε θέμα «κουρέματος» των ασφαλισμένων καταθέσεων κάτω των 100.000 ευρώ για τους Ευρωπαίους πολίτες, απάντησε, αναλύοντας το θεσμικό πλαίσιο, πως η Κομισιόν δεν απαιτεί κάτι τέτοιο και κάθε κράτος-μέλος έχει την εξουσία να αποφασίσει εάν θα εφαρμόσει πρόσθετα μέτρα καταμερισμού των επιβαρύνσεων. Η ερώτηση του Ν. Χουντή αναφερόταν στις νέες ρυθμίσεις της Κομισιόν, όπως αυτές αποτυπώνονται στην ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την εφαρμογή των κανόνων περί κρατικών ενισχύσεων και στα μέτρα στήριξης των τραπεζών στο πλαίσιο της χρηματοπιστωτικής κρίσης.
Ο επίτροπος Αλμούνια σημείωσε πως «τα κράτη-μέλη πρέπει να εξασφαλίσουν ότι οι ζημίες καλύπτονται πρώτα από τους μετόχους, και ότι οι κάτοχοι υβριδικού κεφαλαίου και οι κάτοχοι μετοχικών τίτλων μειωμένης εξασφάλισης θα συμβάλουν στη μείωση του κεφαλαιακού ελλείμματος στον μέγιστο δυνατό βαθμό, έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθεί το κόστος για τους φορολογούμενους». Στη συνέχεια της απάντησής του, ο Ευρωπαίος επίτροπος ξεκαθαρίζει κατηγορηματικά ότι «η Επιτροπή δεν θα απαιτεί την καταβολή εισφοράς από τους κατόχους χρεωστικών τίτλων αυξημένης εξασφάλισης (ιδίως από κατόχους ασφαλισμένων καταθέσεων, ανασφάλιστων καταθέσεων, ομολόγων και κάθε άλλου χρεωστικού τίτλου αυξημένης εξασφάλισης) ως υποχρεωτικό στοιχείο του καταμερισμού των επιβαρύνσεων» και επισήμανε ότι η απόφαση αυτή βρίσκεται στα χέρια των κυβερνήσεων των κρατών-μελών.
Keywords
Τυχαία Θέματα