H πανωλεθρια ολαντ φερνει ανασχηματισμο- ''σαρωσε'' η λεπεν...

11:47 31/3/2014 - Πηγή: Fimotro
H πανωλεθρία του γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος στον χτεσινό δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών φέρνει ανασχηματισμό στην κυβέρνηση Ολάντ...
και, μέσα στις επόμενες ώρες, ο ένοικος των Ηλυσίων αναμένεται να δείξει την... έξοδο όχι μόνο στον πρωθυπουργό, Ζαν Μαρκ Ερό αλλά και σε υπουργούς του.

Η μεγάλη ήττα των Σοσιαλιστών, το κόμμα του οποίων απέσπασε 42%, η επικράτηση της Δεξιάς με ποσοστό 49% κυρίως όμως το θριαμβευτικό αποτέλεσμα του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου της Μαρίν Λεπέν, το οποίο αναδείχθηκε σε τρίτη πολιτική δύναμη βγάζοντας δήμαρχο σε 15 πόλεις, οδηγούν τον ένοικο των
Ηλυσίων σε ταχύτατες αλλαγές στην κυβέρνηση, η οποία, χτες, εισέπραξε την εντονότατη δυσφορία των Γάλλων ψηφοφόρων.

Συσκέψεις επί συσκέψεων πραγματοποιούνται σήμερα από το πρωί στο Μέγαρο των Ηλυσίων προκειμένου να βρεθεί η μαγική φόρμουλα που θα δώσει το φιλί της ζωής στη σοσιαλιστική κυβέρνηση.

Η μόνη παρηγοριά για τον Ολάντ είναι το Παρίσι, όπου κατάφερε τελικά να επικρατήσει η εκλεκτή του, Αν Ινταλγκό, η οποία, σύμφωνα με τις κακές γλώσσες, ήταν για ένα φεγγάρι - και αυτή- ερωμένη του Ολάντ και μάλιστα έχει αποκτήσει και το παιδί του.

Προκειμένου να σώσει την κυβέρνησή του, ο Ολάντ αναμένεται να θυσιάσει πρώτο και καλύτερο τον Γάλλο πρωθυπουργό, τον γερμανομαθή Ζαν Μαρκ Ερό τον οποίο αναμένεται να διαδεχτούν ο Μανουέλ Βαλ, υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας ή ο λαοφιλής Λοράν Φαμπιούς, νυν υπουργός Εξωτερικών. Κι ενώ... τρίζει η καρέκλα του, ο πρωθυπουργός Ζαν-Μαρκ Ερό παραδέχτηκε ότι το σοβαρό πλήγμα που υπέστησαν στις δημοτικές εκλογές οι Σοσιαλιστές του κυβερνώντος κόμματος ήταν μια αποτυχία για την κυβέρνηση και υποσχέθηκε ότι αυτό το «σαφές μήνυμα» θα «εισακουστεί πλήρως». "Αυτές οι εκλογές «σημαδεύτηκαν από τη μεγάλη δυσαρέσκεια όσων μας εμπιστεύτηκαν το Μάιο και τον Ιούνιο του 2012», τόνισε ο Ερό. Σύμφωνα με το Reuters, δημοσκόπηση της Harris Interactive δείχνουν ότι το 80% των Γάλλων τάσσονται κατά του πρωθυπουργού Ζακ-Μαρκ Ερό .

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τις εφημερίδες "Le Figaro" και "Liberation", η επιστροφή της πρώην βαρόνης των Σοσιαλιστών, Σεγκολέν Ρουαγιάλ, μητέρα των τεσσάρων παιδιών του Φρανσουά Ολάντ θεωρείται σίγουρη. Δεν είναι τυχαίο ότι, αμέσως την δημοσιοποίηση των πρώτων αποτελεσμάτων, η Σεγκολέν έσπευσε να δηλώσει στους δημοσιογράφους ότι, αυτό που χρειάζεται η γαλλική κυβέρνηση είναι μία αλλαγή.

Εκτός από κυβερνητικό ανασχηματισμό, ο Φρανσουά Ολάντ προκειμένου να σώσει την καρέκλα του αλλά και ότι του έχει απομείνει από θέμα αξιοπιστίας και κύρους, αναμένεται να μειώσει τους φόρους στα νοικοκυριά.

Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, ο Ολάντ ετοιμάζεται για φορολογικές μειώσεις στα νοικοκυριά, επισημαίνουν οι γαλλικές εφημερίδες "Le Monde" και Le Figaro". «Εξακολουθούμε να βρισκόμαστε σε μια προπαρασκευαστική φάση, αλλά θα πρέπει να υπάρξουν φορολογικά μέτρα για τα νοικοκυριά στο τελικό πακέτο» δήλωσε η κυβερνητική πηγή, αναφερόμενη σε ένα σχέδιο προϋπολογισμού του 2014-2015. Οι φορολογικές μειώσεις μπορεί να ανακουφίσουν τους πολίτες, όμως, όπως επισημαίνουν οικονομικοί αναλυτές, η προοπτική μείωσης των φόρων θα εγείρει νέα ερωτήματα σχετικά με το αν το Παρίσι μπορεί να εκπληρώσει τη δέσμευση να μειώσει το δημόσιο έλλειμμά του κάτω του στόχου του 3% του ΑΕΠ που ορίζει η ΕΕ από ένα προβλεπόμενο 3,6% φέτος.Αξίζει να σημειωθεί ότι, η κυβέρνηση του Ολάντ θα υποβάλει γύρω στα μέσα Απριλίου ένα νέο σχέδιο μείωσης του ελλείμματος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία είναι αρμόδια για την επιτήρηση των προσπαθειών των μελών να ανταποκριθούν στους κανόνες της ΕΕ σχετικά με το έλλειμμα. Υπενθυμίζεται ότι, οι φόροι αυξήθηκαν τους πρώτους 20 μήνες της διακυβέρνησης της χώρας από τον Ολάντ στο πλαίσιο των προσπαθειών του για τη μείωση του ελλείμματος, το οποίο συνέβαλε στην επικίνδυνη ολίσθηση της δημοτικότητάς του, την ώρα που και η απογοήτευση αυξανόταν όσον αφορά την αποτυχία του να μειώσει την ανεργία.

Την ίδια ώρα, το εξαιρετικό αποτέλεσμα του ακροδεξιού κόμματος, το καλύτερο του Εθνικού Μετώπου στην ιστορία του σε δημοτικές εκλογές, οφείλεται βεβαίως στην επικεφαλής του, Μαρίν Λεπέν αλλά και στον 32χρονο αντιπρόεδρο του κόμματος, Φλοριάν Φιλιπό.
Πρόκειται για τον άνθρωπο που «γυάλισε» την εικόνα του Εθνικού Μετώπου, όπως επισημαίνει η Le Figaro.

«Δεν θέλω να με αποκαλούν ακροδεξιό, γιατί δεν είμαι. Είμαι Γκολιστής» λέει το Νο2 του Εθνικού Μετώπου, Φλοριάν Φιλιπό, που θέλει να πείσει τους Γάλλους ψηφοφόρους ότι το Εθνικό Μέτωπο «συνεχίζει την κληρονομία του Σαρλ ντε Γκολ.

Από την πλευρά του, ο Ζαν Φρανσουά Κοπέ, ηγέτης της γαλλικής Δεξιάς δεν κρυβει την χαρά του από το χθεσινό αποτέλεσμα κι έσπευσε πριν από λίγο να δηλώσει ότι ο Ζαν Μαρκ Ερό, ο πρωθυπουργός της Γαλλίας πρέπει να αποχωρήσει.
Πηγή :protothema.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα