«Βρόμικο» real estate στο κέντρο

«Βρόμικες μπίζνες» στις πλάτες εκατοντάδων ταλαιπωρημένων μεταναστών και με την ανοχή της επίσημης πολιτείας, που δεν έχει καταφέρει να βρει ουσιαστικές λύσεις, κάνουν ιδιοκτήτες ακινήτων στο κέντρο της Αθήνας. Διαμερίσματα των δύο και τριών δωματίων αλλά και υπόγειες γκαρσονιέρες, διαλυμένες, πολλές φορές χωρίς ρεύμα ή με άθλιες συνθήκες υγιεινής, ενοικιάζονται σε μετανάστες, οι οποίοι στοιβάζονται στην κυριολεξία ο ένας δίπλα στον άλλον μέσα σε ελάχιστα τετραγωνικά.

Η μίσθωση είναι... νόμιμη, αλλά κρύβει εγκληματικές

παρανομίες. Το συμβόλαιο που κλείνει ο ιδιοκτήτης το καταθέτει στην εφορία αναφέρει έναν ενοικιαστή αλλοδαπό και αναγράφεται και το τίμημα που έχει συμφωνηθεί. Στην πραγματικότητα όμως, η ενοικίαση γίνεται με το... κεφάλι, με 5 ή 10 ευρώ το άτομο για κάθε μέρα διαμονής. Πολλοί είναι οι μετανάστες που έχουν λίγα χρήματα και προτιμούν να κοιμούνται ο ένας πάνω στον άλλο παρά να... λιάζονται στην Ομόνοια και σε πάρκα της ευρύτερης περιοχής του κέντρου.

Το φαινόμενο αυτό είχε εμφανιστεί από το 2012, αλλά τις τελευταίες εβδομάδες παίρνει εφιαλτικές διαστάσεις και ήδη έχουν γίνει σοβαρές καταγγελίες στην Αστυνομία. Το μαζικό κύμα προσφύγων, η κατάργηση της Αμυγδαλέζας αλλά και η μεταφορά από τα νησιά στο κέντρο της Αθήνας εκατοντάδων αλλοδαπών, έχει επιδεινώσει το πρόβλημα. Μόλις πρόσφατα ο δήμος Αθηναίων κατέθεσε λίστα με δεκάδες ακίνητα στα οποία θα μπορούν να φιλοξενηθούν μετανάστες, πολλοί εκ των οποίων θα μεταφερθούν εκεί.

Χωρίς συγγενείς
Ωστόσο, αρκετοί είναι εκείνοι που δεν έχουν συγγενείς να μείνουν, δεν έχουν πολλά χρήματα για να μεταφερθούν σε κάποιο ξενοδοχείο ή να ενοικιάσουν με την οικογένειά τους κάποιο διαμέρισμα. Επίσης, δεν είναι λίγοι εκείνοι που περιμένουν να πάρουν χαρτιά και να φύγουν από την Ελλάδα και προτιμούν να μένουν μαζί με άλλους για το σύντομο χρονικό διάστημα που πιστεύουν ότι θα απαιτηθεί για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες.

Τα παμπάλαια διαμερίσματα, πολλά εκ των οποίων έχουν απαξιωθεί πλήρως καθώς δεν συντηρούνται εδώ και χρόνια, βρίσκονται σε πολυκατοικίες της δεκαετίας του '50 και του '60. Αρκετοί ιδιοκτήτες, με τη βοήθεια «συμμοριών» αλλοδαπών που μεσολαβούν για να βρουν «πελάτες», τα ενοικιάζουν σε 10 και 20 άτομα μαζί κάνοντας «χρυσές δουλειές».

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν περιπτώσεις όπου ιδιοκτήτης διαμερίσματος είχε εισπράξεις 100 ευρώ την ημέρα για ένα σπίτι που σε καμιά περίπτωση δεν μισθώνεται αλλά και που δεν θα άξιζε περισσότερα από 200 ευρώ τον μήνα. Δηλαδή κερδίζει περί τα 3.000 ευρώ τον μήνα από τους ταλαίπωρους μετανάστες και μάλιστα δηλώνει στην εφορία μόλις ένα ευτελές ποσό που έχει συμφωνηθεί.

Οι αλλοδαποί έχουν ένα «κεραμίδι πάνω από το κεφάλι τους» και δεν προχωρούν οι ίδιοι σε καταγγελίες φοβούμενοι άλλωστε και την απέλαση. Ετσι, προτιμούν να ζουν σε άθλιες συνθήκες, σε σύγχρονα γκέτο που δεν τιμούν ούτε την Ελλάδα, ούτε και την πολιτεία, η οποία κωφεύει ή κλείνει τα μάτια στις απίστευτες καταστάσεις που μπορεί να αντικρίσει κανείς, ιδιαίτερα τις νυχτερινές ώρες κάτω από την Ομόνοια.

Οι καταγγελίες που έχουν γίνει είναι απίστευτες. Ακόμη και καταστήματα στο κέντρο, τα οποία δεν έχουν ενοικιαστή εδώ και πολλά χρόνια, μετατρέπονται σε ξενώνες που μένουν αλλοδαποί και πληρώνουν με τη διανυκτέρευση. Οι «τρώγλες» αυτές δεν έχουν φυσικά τις στοιχειώδεις ανέσεις, ενώ και οι συνθήκες υγιεινής είναι δραματικές.

Εδώ και τρία χρόνια είχαν γίνει έφοδοι της Αστυνομίας σε πολυκατοικίες που γίνονταν παράνομες υπενοικιάσεις σε μετανάστες, όμως, στην πορεία οι έλεγχοι ατόνησαν. Είχαν μάλιστα γίνει και επερωτήσεις στη Βουλή για το δραματικό φαινόμενο της γκετοποίησης περιοχών του κέντρου αλλά και της «υγειονομικής βόμβας» στην οποία μετατρέπονται οι πολυκατοικίες που μένουν στοιβαγμένοι μετανάστες.

«Επιτήδειοι» αγοραστές
Καταγγελίες έχουν γίνει και σε ό,τι αφορά τους «επιτήδειους» που αγοράζουν έναντι πινακίου φακής απαξιωμένα ακίνητα με σκοπό να βγάλουν απίστευτα ποσά μόνο από την εκμετάλλευση αλλοδαπών. Τα τελευταία δύο χρόνια έχουν εμφανιστεί αγγελίες για πώληση διαμερισμάτων - ερειπίων ακόμη και σε τιμές 5-6 χιλιάδων ευρώ. Πολλά δίνονται αντί 10-20 χιλιάδων ευρώ και έχουν εμφανιστεί αγοραστές που τα παίρνουν για να τα μισθώσουν σε... σίγουρη πελατεία.

Πρόκειται για κατεστραμμένα σπίτια, με στοιχειώδεις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας που νοικιάζονται «με το κεφάλι» στους αλλοδαπούς, αφού πρώτα μεσολαβούν ξένοι που ζουν χρόνια στην Ελλάδα και έχουν νόμιμα χαρτιά. Το «ψάρεμα» γίνεται στην Ομόνοια, την πλατεία Βικτωρίας, την Πατησίων, την Αχαρνών όπου περνούν πολλές ώρες οι μετανάστες. Το «παζάρι» καταλήγει στο «κεφαλικό νοίκι» των 5 ή 10 ευρώ την ημέρα, ενώ οι υποψήφιοι ενοικιαστές απειλούνται από τις συμμορίες ότι αν μιλήσουν θα «έχουν κακά ξεμπερδέματα». Ετσι, η «επένδυση» των 10.000 ευρώ μπορεί να βγει ακόμη και σε διάστημα 3-4 μηνών, ανάλογα με τα άτομα που θα στοιβαχτούν στους μικρούς και ακατάλληλους χώρους.

Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι στο «κόλπο» μπαίνουν και αρκετοί διαχειριστές των πολυκατοικιών, αν και σε πολλές από αυτές δεν μένουν πλέον Ελληνες. Είτε πρόκειται για άδεια διαμερίσματα που παραμένουν επί χρόνια κλειδωμένα και εγκαταλελειμμένα από τους ιδιοκτήτες είτε έχουν μισθωθεί ή αγοραστεί από ξένους.

Αυτός είναι και ο λόγος που παρά την «έκρηξη» των μεταναστευτικών ροών προς την Αθήνα, δεν φαίνεται τόσο έντονο το πρόβλημα.

Μισθώνουν τα... παλιά
Ελεγχοι έγιναν αλλά αδράνησαν...

Οι ιδιοκτήτες που κάνουν μπίζνες στο real estate με αυτόν τον απάνθρωπο τρόπο έχουν απειληθεί με φυλακίσεις, διοικητικά πρόστιμα και δήμευση των περιουσιών τους, όμως, δεν γίνονται συστηματικοί έλεγχοι.

Αποτέλεσμα είναι να αυξάνεται το φαινόμενο της παράνομης εκμίσθωσης χώρων σε πολυκατοικίες. Εχουν μάλιστα μισθωθεί υπόγεια ή ακόμη και κοινόχρηστοι χώροι με ελάχιστα αποδεκτές συνθήκες διαβίωσης. Φυσικά όλη αυτή η κατάσταση ενισχύει την γκετοποίηση σε περιοχές του κέντρου και μειώνει το αίσθημα ασφάλειας κατοίκων και περαστικών.

Παλιότερα ο Συνήγορος του Πολίτη στην Εκθεση είχε απευθύνει δραματική έκκληση για να σταματήσει το φαινόμενο αναφέροντας ότι: «Μετά από σχετική αυτοψία, διαπιστώθηκε μαζική διαμονή λαθρομεταναστών σε μισθωμένα διαμερίσματα της περιοχής, κατά καταστρατήγηση των διατάξεων περί χρήσεων γης στην περιοχή, υπό συνθήκες που υπερβαίνουν κάθε στοιχειωδώς ανεκτό όριο για την αξιοπρεπή διαβίωση προσώπων».

Οπως αναφέρει και η μελέτη της ΚΙΠΟΚΑ, σε πολλά εγκαταλελειμμένα κτίρια κοιμούνται υπό άθλιες συνθήκες εκατοντάδες λαθρομετανάστες. Σε κανέναν από αυτούς δεν αντιστοιχούν περισσότερα από τέσσερα τετραγωνικά. Στα υπόγεια των πολυκατοικιών -συνεχίζει η ίδια μελέτη- και τα παλιά κτίρια της περιοχής, οι νεοαφιχθέντες μετανάστες υπενοικιάζουν κάποιον χώρο που χωράει ένα κρεβάτι, ενώ συχνά κοιμούνται με βάρδιες.

imerisia.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα