Bloomberg: Πλησιάζει η Hμέρα της Κρίσης για την Ελλάδα

Η ημέρα κατά την οποία η Ελλάδα δεν θα έχει άλλα χρήματα στα Ταμεία της είναι πολύ κοντά, επισημαίνει σε ένα ακόμα δημοσίευμά του το Bloomberg. Η Ελλάδα προσπαθεί να βρει τρόπους για να πληρώσει μισθούς και συντάξεις αυτή την εβδομάδα, από τη στιγμή που το Eurogroup δεν ενέκρινε καμία βοήθεια, καθώς δεν εκπληρώνονται οι όροι του πακέτου διάσωσης.

Προσπαθεί να βρει πόρους μέσω των καταθέσεων της τοπικής αυτοδιοίκησης για να ανταποκριθεί στις πληρωμές του μήνα που ξεπερνούν τα 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Με αυτό τον τρόπο, αναφέρει το άρθρο, κινδυνεύουν να στραγγίξουν τα αποθέματα ρευστότητας. Γεγονός που επιδεινώνεται από την ανάληψη καταθέσεων ύψους 1,3 δις ευρώ από ιδιώτες και επιχειρήσεις την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με πηγή που γνωρίζει το θέμα.

Η Ελλάδα αγωνίζεται να «ξεκλειδώσει» τη βοήθεια και εκφράζει την πεποίθηση ότι επίκειται μια συμφωνία, γράφει το άρθρο. Οι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης όμως μάλλον έχουν αντίθετη γνώμη, τονίζοντας πως χρειάζεται να γίνουν και άλλα βήματα. Μετά την πρόσφατη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την Άνγκελα Μέρκελ, ο Έλληνας πρωθυπουργός εμφανίστηκε αισιόδοξος. Σύμφωνα όμως με τελευταία δημοσκόπηση που παρουσιάστηκε από το Πανεπιστήμιο της Μακεδονίας, η υποστήριξη προς τη συγκρουσιακή στρατηγική της κυβέρνησης έπεσε στο 46%, σε σύγκριση με το 56% του προηγούμενου μήνα.

Στη συνεδρίαση του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον, ο πρόεδρος της UBS Άξελ Βέμπερ, μεταξύ άλλων, εξέφρασε την άποψη ότι μια ελληνική χρεοκοπία θα είναι συστημικά διαχειρίσιμη. Η 6η Μαΐου θα είναι μια κρίσιμη μέρα, καθώς η Ελλάδα θα πρέπει να βρει 200 εκατομμύρια ευρώ για να πληρώσει το ΔΝΤ. Επιπλέον, η ΕΚΤ θα αποφασίσει την ίδια ημέρα αν θα αυξήσει το κούρεμα στις ελληνικές τράπεζες που λαμβάνουν τον ELA, κάτι που μπορεί να επιδεινώσει την χρηματοδοτική πίεση προς την Ελλάδα.

Και ενώ οι καταθέσεις συνεχίζουν να «εξανεμίζονται», η μόνη σωτηρία είναι ο ELA. Ο Γιάννης Δραγασάκης, μιλώντας στην Αυγή, έκανε λόγο για ανάγκη να επιτευχθεί ενδιάμεση συμφωνία. «Αν το αδιέξοδο συνεχιστεί», είπε, «θα αναγκαστούμε να λάβουμε μέτρα που προς το παρόν προσπαθούμε να αποφύγουμε».

Ο στρατηγικός αναλυτής της Royal Bank of Scotland, στο Λονδίνο, Μιχαήλ Μιχαηλίδης, έγραψε στους πελάτες του: «Είμαστε όλο και πιο πεπεισμένοι ότι αν δεν υπάρξει άμεσα μια συμφωνία που θα περιλαμβάνει υπο-δόσεις, η λύση του Τσίπρα θα είναι να προκηρύξει πρόωρες εκλογές. Οι εκλογές θα σημαίνουν περαιτέρω αναταραχή, αλλά δεδομένης της ισχυρής, δημόσιας στήριξης προς το ευρώ, αναμένουμε μια θετική έκβαση, καθώς και μια πιθανή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ που θα περιλαμβάνει μια νέα εντολή η οποία θα ζητάει άμεση επίτευξη συμφωνίας».

bloomberg.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα