Το ΝΑΤΟ «παγώνει» την πολιτική και στρατιωτική συνεργασία με την Ρωσία

14:58 2/4/2014 - Πηγή: Antinews

Τη διακοπή κάθε πρακτικής πολιτικής και στρατιωτικής συνεργασίας με τη Ρωσία ανακοίνωσε, μετά το πέρας της συνεδρίασης των υπουργών Εξωτερικών των χωρών μελών του ο απερχόμενος ΓΓ του ΝΑΤΟ. Ο Άντερς Φογκ Ράσμουσεν τόνισε ότι πρόκειται για την απάντηση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας «στην παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας» καθώς μετά από αυτήν την κίνηση «δεν μπορεί να συνεχιστεί η συνεργασία σαν να μην τρέχει τίποτε». Επίσης εξήρε τον

«αυτοέλεγχο» του ουκρανικού στρατού, χαρακτήρισε την κρίση ως την «μεγαλύτερη των τελευταίων χρόνων» αλλά κατέληξε ότι σε επίπεδο πρέσβεων ο διάλογος με τη Ρωσία θα συνεχιστεί και ότι η επίλυση του ζητήματος «μπορεί να είναι μόνο πολιτική και διπλωματική».

Πάντως, οι εξελίξεις στην Ουκρανία είναι, προφανές, ότι αξιοποιούνται από το ΝΑΤΟ και ως μια πρώτης τάξης ευκαιρία για να συσφίξει τις σχέσεις του με αρκετές ανατολικές, γειτονικές στη Ρωσία, χώρες και να επιχειρήσει στο πλαίσιο ποικίλων συμφωνιών και στρατιωτικών γυμνασίων, να πραγματοποιεί μικρά μικρά βήματα προς ανατολάς. Επισήμως, σε αυτήν τη σύνοδο των Βρυξελλών δεν αποφασίστηκε παρά μόνο η παροχή βοήθειας στον ουκρανικό στρατό με διάφορους τρόπους, πλην της χορήγησης εξοπλισμού καθώς πρόκειται για πρόβλεψη που είχε τεθεί σε προηγούμενες συμφωνίες του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία. Χθες, το εναπομείναν ουκρανικό κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ του να επιτραπεί να γίνουν στρατιωτικές ασκήσεις υπό το ΝΑΤΟ στο ουκρανικό έδαφος, μια απόφαση που δεν σχολιάστηκε στις Βρυξέλλες, πάντως, καθώς είναι προφανές ότι αποτελεί πρόκληση προς τη Ρωσία σε μια εξαιρετικά ευαίσθητη φάση.

Ανεπισήμως, όμως, σύμφωνα με διαρροές συζητήθηκε σειρά επιπλέον μέτρων «για να νιώσουν πιο σίγουρες οι πιο ανατολικές χώρες απέναντι στη ρωσική απειλή». Έτσι, φαίνεται ότι συζητήθηκε η διεξαγωγή αρκετών κοινών ασκήσεων με ανατολικές χώρες, η αύξηση του αριθμού των Νατοϊκών στρατευμάτων που σταθμεύουν σε χώρες που έχουν, ήδη, νατοϊκές βάσεις, όπως η Ρουμανία της οποίας ο υπουργός Εξωτερικών επιβεβαίωσε ότι ζητήθηκε από την Ουάσινγκτον να επιτραπεί μια τέτοια κίνηση, αλλά και η προοπτική δημιουργίας νέων νατοϊκών βάσεων σε χώρες που σήμερα δεν υπάρχουν, όπως η Εσθονία, η Λετονία και Λιθουανία. Μάλιστα, ιδιαίτερη ανυπομονησία δείχνει η Πολωνία, της οποίας ο πρωθυπουργός Ντόναλντ Τασκ κατηγορούσε χθες το ΝΑΤΟ ότι δεν έχει στείλει τόσους πολλούς στρατιώτες όσους επιθυμεί η Βαρσοβία.

Τον Τάσκ έσπευσε να «φρενάρει» ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγιερ υπενθυμίζοντας ότι ο μέγιστος αριθμός στρατιωτών του ΝΑΤΟ που μπορεί ν’ αναπτυχθεί στην Πολωνία έχει όριο που αναφέρεται στη συμφωνία συνεργασίας που υπογράφτηκε ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και τη Ρωσία το 1997, υπονοώντας ότι ανάλογες προβλέψεις υπάρχουν και για τις άλλες, γειτονικές στη Ρωσία, χώρες. Ο Στάινμαγιερ δήλωνε επίσης ότι η διακοπή της συνεργασίας με τη Ρωσία «δεν είναι μόνιμη και θα επανεξεταστεί εφόσον υπάρξει αναδίπλωση των ρωσικών στρατευμάτων από την ουκρανική μεθόριο». Η Μόσχα, δια του Πούτιν, είχε ανακοινώσει χθες ότι αποσύρει «μερικώς» τα στρατεύματά της, κάτι που αμφισβήτησε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ αλλά όχι και η Καγκελάριος Μέρκελ που δήλωνε ότι «δεν έχει λόγο ν’ αμφισβητήσει ότι η Μόσχα λέει αλήθεια», επιλέγοντας, και αυτή, τους χαμηλότερους τόνους.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών αρκέστηκε να προειδοποιήσει το Κίεβο να μην προχωρήσει σε συμμετοχή στο ΝΑΤΟ καθώς κάτι τέτοιο θα προκαλέσει συνέπειες στις ρωσο-ουκρανικές σχέσεις, «εντείνοντας το διχασμό στους κόλπους της ουκρανικής κοινωνίας».

Παράλληλα, επιβεβαίωσε ότι ουκρανική αντιπροσωπεία μεταβαίνει στην Μόσχα για να συζητήσει το τι μέλλει γενέσθαι με το χρέος της τάξης του 1,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων που έχει το Κίεβο προς τη Ρωσία και συγκεκριμένα την Gazprom για τη χορήγηση φυσικού αερίου. Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, η εταιρεία χθες ανακοίνωσε ότι δίνει τέλος στις «προνομιακές τιμές» που απολάμβανε μέχρι πρότινος η Ουκρανία και πλέον τα 1.000 κυβικά μέτρα κοστίζουν 385,5 δολάρια έναντι 268,5.

Πηγές: bbc, reuters, ria novosti, Interfax, Russia today

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα