Επιστρεφουν στα σπιτια τους μετα απο τρια χρονια οι κατοικοι στη φουκοσιμα...

14:55 2/4/2014 - Πηγή: Fimotro
Στα σπίτια τους επιστρέφουν για πρώτη φορά μετά την πυρηνική καταστροφή στη Φουκουσίμα οι κάτοικοι μιας μικρής περιοχής ...
που απέχει 20 χιλιόμετρα από το κατεστραμμένο εργοστάσιο.
Πρόκειται για τη συνοικία Μιγιακότζι στην Ταμούρα, μια πόλη στα βορειοανατολικά του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα η οποία ήταν αποκλεισμένη από το Μάρτιο του 2011.

Η άρση του αποκλεισμού του Μιγιακότζι από τις αρμόδιες Αρχές αποτελεί ένα πρώτο βήμα για την Ιαπωνία που προσπαθεί να ανακάμψει μετά την καταστροφή του 2011 της
Φουκουσίμα, άλλα και ένα ορόσημο για τους 357 κατοίκους της περιοχής.

Ωστόσο εκτιμάται ότι μόνον λίγοι από αυτούς θα επιστρέψουν στα σπίτια τους καθώς οι περισσότεροι νιώθουν διχασμένοι σχετικά με το πώς θα είναι εφεξής η ζωή τους στο Μιγιακότζι.

Η κρίση του 2011 είχε αναγκάσει περισσότερους από 160.000 ανθρώπους να εκκενώσουν πόλεις που βρίσκονταν κοντά στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα. Περίπου το ένα τρίτο εξ αυτών εξακολουθεί να ζει σε προσωρινά καταλύματα που βρίσκονται διασκορπισμένα στην περιφέρεια της Φουκουσίμα, ενώ παραμένουν σε αναμονή μέχρι η κυβέρνηση να ολοκληρώσει τις εργασίες απορρύπανσης από τη ραδιενέργεια.

Η επιχείρηση απορρύπανσης από τη ραδιενέργεια, κόστους 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων, δεν εξελίσσεται όπως όριζε το καθορισμένο χρονοδιάγραμμα και δεν αναμένεται να επιτύχει τον μακροπρόθεσμο στόχο μείωσης της ραδιενέργειας –στο 1 μιλισίβερτ τον χρόνο–, όπως αυτός είχε οριστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Τα επίπεδα της ραδιενέργειας σε επιλεγμένες περιοχές της συνοικίας Μιγιακότζι κυμαίνονταν από 0,11 μικροσίβερτ έως 0,48 μικροσίβερτ την ώρα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μετρήσεων που έγιναν το Φεβρουάριο. Η μέτρηση αυτή έδειξε ένα επίπεδο υψηλότερο από αυτό του Τόκιο (0,034) αλλά κοντινό σε εκείνο του Ντένβερ των ΗΠΑ (0,2 μικροσίβερτ/ώρα). Για λόγους σύγκρισης, κατά τη διάρκεια μιας εμπορικής πτήσης από το Τόκιο στη Νέα Υόρκη οι επιβάτες εκτίθενται σε μια ποσότητα ραδιενέργειας περίπου 10 μικροσίβερτ ανά ώρα.
Πηγή : protothema.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα