Τα πρόσωπα που θα μας απασχολήσουν το 2015

08:24 3/1/2015 - Πηγή: Antinews

Τζεμπ Μπους

Ο πρώην κυβερνήτης της Φλόριντα και γιος και αδελφός προέδρων είναι το φαβορί για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων, για τις εκλογές του 2016. Καθώς μιλά ισπανικά και έχει ισχυρούς δεσμούς με την ισπανόφωνη κοινότητα της Φλόριντα, θεωρείται ότι θα μπορούσε να επεκτείνει την εμβέλεια του κόμματος στο ολοένα και πιο διαφοροποιημένο εκλογικό σώμα των ΗΠΑ. Η πρόσβαση του σε χορηγούς, εν τω μεταξύ, θα μπορούσε να ταρακουνήσει τη χρηματοδότηση για τους Ρεπουμπλικάνους,

ενώ σχηματίζεται ο προεκλογικός αγώνας.

Χίλαρι Κλίντον

Η πρώην υπουργός Εξωτερικών, Γερουσιαστής των ΗΠΑ και πρώτη κυρία είναι το φαβορί για το χρίσμα των Δημοκρατικών και όλα τα σημάδια δείχνουν ότι αυτό θα ανακοινωθεί κατά τους προσεχείς μήνες. Η Κλίντον, που θεωρείται μία φιλική προς τις επιχειρήσεις κεντρώα, ήδη αντιμετωπίζει πιέσεις από την φιλελεύθερη πτέρυγα του κόμματος για να κάνει την εισοδηματική ανισότητα ένα κεντρικό ζήτημα της εκστρατείας -κάτι που τόσο αυτή όσο και ο σύζυγός της ήταν απρόθυμοι να κάνουν στο παρελθόν.

Αμπού Μπακρ Αλ Μπαγκντάντι

Τώρα που ο μυστηριώδης, αυτο-ανακηρυσσόμενος χαλίφης του Ισλαμικού Κράτους έχει κάνει τη σουνιτική μαχητική ομάδα την πιο φοβερή τρομοκρατική οργάνωση στον κόσμο, οι επόμενοι μήνες θα δοκιμάσουν τις ικανότητες ηγεσίας και επιβίωσής του υπό τις συνεχιζόμενες αεροπορικές επιδρομές και μια πιθανή χερσαία επίθεση στο Ιράκ.

Ραντ Πολ

Ο γερουσιαστής του Κεντάκι είναι ίσως ο πιο ενδιαφέρον από τους πιθανούς προεδρικούς υποψήφιους του GOP. Αμφισβητεί την ορθοδοξία του κόμματός του σε πολλά μέτωπα, ιδίως όσον αφορά την προσέγγιση της εξωτερικής πολιτικής –μια προσέγγιση που θα μπορούσε να τον κάνει έναν ελκυστικό αντικαθεστωτικό υποψήφιο σε μια εποχή δυσαρέσκειας των ψηφοφόρων με την Ουάσιγκτον.

Τρέιβις Κάλανικ

Ο διευθύνων σύμβουλος της Uber Technologies Inc. συχνά χαρακτηρίζεται ως το κακό παιδί της Silicon Valley για την αδίστακτη προσπάθειά του να ανατρέψει τον κλάδο των ταξί. Αυτή η τόλμη τον βοήθησε να συγκεντρώσει περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια δολάρια και να προωθήσει την εφαρμογή του σε περισσότερες από 250 πόλεις παγκοσμίως. Αλλά πρέπει να δικαιολογήσει τα 46 δις δολάρια στα οποία αποτιμάται η εταιρεία του, ενώ αντιμετωπίζει έρευνα από το Κογκρέσο για την καταπάτηση προσωπικών δεδομένων, ενώ κάποιος πόλεις προσπαθούν να απαγορεύσουν το Uber.

Τζόνι Έρνστ

Πριν γίνει η πρώτη γυναίκα γερουσιαστής που εκλέγει η Άιοβα, δημιούργησε αίσθηση με μια διαφημιστική καμπάνια που έλεγε ότι το γεγονός πως μεγάλωσε σε ένα αγρόκτημα «ευνουχίζοντας γουρούνια» θα τη βοηθήσει να «πετσοκόψει» και το Κογκρέσο. Είναι βετεράνος του πολέμου στο Ιράκ και αναμένεται να υποστηρίξει τις στρατιωτικές δαπάνες και την υποστήριξη των βετεράνων.

Σι Τζινπίνγκ

Δύο χρόνια στη θέση του, ο πρόεδρος της Κίνας προχωρά με τη δημοφιλή πάταξη της διαφθοράς, ενώ αγωνίζεται να σταματήσει την επιβράδυνση της οικονομίας και τις αναταραχές στα ανατολικά με τους μουσουλμάνους. Στο εξωτερικό, θα κοιτάξει να επωφεληθεί από τις υποσχέσεις των μεγάλων δαπανών για υποδομές, για να φέρει τους ασιάτες γείτονες πιο κοντά στην Κίνα.

Τζεχ Τζόνσον

Ο επικεφαλής Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ έχει δημιουργήσει δεσμούς με τις μουσουλμανικές ομάδες, με την ελπίδα ότι θα αναφέρουν τα σημάδια της ριζοσπαστικοποίησης μεταξύ των μελών που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε «μοναχικούς λύκους» της τρομοκρατίας. Επίσης, θα είναι το κλειδί για την υλοποίηση των προσπαθειών της κυβέρνησης Ομπάμα για την προστασία των εκατομμυρίων παράνομων μεταναστών από την απέλαση.

Ελίζαμπεθ Γουόρεν

Έχοντας μόλις δύο χρόνια στη Γερουσία, η εκπρόσωπος των Δημοκρατικών από τη Μασαχουσέτη κέρδισε την προσοχή, μέσω των ισχυρισμών ότι η Ουάσιγκτον δεν έχει επαφή με την μεσαία τάξη και ότι οι μεγάλες τράπεζες χρειάζονται περισσότερη εποπτεία. Η λαϊκιστική ρητορική της την καθιστά ένα από τα αγαπημένα πρόσωπα των φιλελευθέρων για υποψήφια για το Λευκό Οίκο το 2016, προκαλώντας την υποψήφια των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον.

Σίνζο Άμπε

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας κέρδισε μια αποφασιστική εκλογική νίκη στο τέλος του έτους, πείθοντας τους ψηφοφόρους να του δώσουν περισσότερο χρόνο για να πραγματοποιήσει την οικονομική αποστολή του, αν και πολλοί ψηφοφόροι λένε ότι έχουν ακόμα να επωφεληθούν. Το 2015, ήρθε η ώρα να παραδώσει. Μια κρίσιμη καμπή θα μπορούσε να έρθει αυτή την άνοιξη, όταν οι μεγάλες εταιρείες θα αποφασίσουν αν θα δώσουν αυξήσεις στους εργαζόμενους, όπως τις παροτρύνει ο Άμπε να κάνουν.

Αλέξης Τσίπρας

Ο 40χρονος ηγέτης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Ελλάδα, του αριστερού ΣΥΡΙΖΑ, βρίσκεται σε έναν δύσκολο προεκλογικό αγώνα με το συντηρητικό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, πριν από τις πρόωρες εκλογές στις 25 Ιανουαρίου. Η απειλή του να σκίσει τη συμφωνία διάσωσης της Ελλάδας και να λήξει τη λιτότητα που απαιτούν οι διεθνείς πιστωτές τρομάζει τους επενδυτές, αλλά κερδίζει έδαφος στους κουρασμένους από την κρίση Έλληνες.

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Ως ηγέτης της Τουρκίας επιδιώκει να μετατρέψει τη χώρα του σε μια παγκόσμια δύναμη, αντιμετωπίζει απειλές από το Ισλαμικό Κράτος στα σύνορα, κάνει σκληρές διαπραγματεύσεις για να τερματίσει την κουρδική εξέγερση και την χλιαρή οικονομική ανάπτυξη. Οι βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου θα καθορίσουν το κατά πόσον ο πρόεδρος μπορεί να ξαναγράψει μόνος του το σύνταγμα, εν μέσω κριτικής για το αυταρχικό στυλ του.

Μάριο Ντράγκι

Κατά την τελευταία συνεδρίαση του 2014 της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο Ντράγκι τόνισε ότι η τράπεζα ήταν ανοιχτή σε νέα μέτρα τόνωσης της οικονομίας, όπως η αγορά κρατικών ομολόγων, ως μία επιλογή για την καταπολέμηση της επιβράδυνσης της οικονομικής ανάπτυξης και του χαμηλού πληθωρισμού. Οι μειώσεις των επιτοκίων το 2014 και οι προσδοκίες για περισσότερη χαλάρωση έχουν προκαλέσει ράλι στις ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές και οδήγησαν τις αποδόσεις των ομολόγων της ευρωζώνης σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ.

Εντ Μίλιμπαντ

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Βρετανίας, του Εργατικού Κόμματος, αντιμετωπίζει τον Ντέιβιντ Κάμερον στις γενικές εκλογές του Μαΐου, αλλά ενώ το κόμμα του έχει ένα μικρό προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις, ορισμένοι διερωτώνται κατά πόσο έχει την προσωπική δημοτικότητα για να εκδιώξει τον πρωθυπουργό. Ο Μίλιμπαντ θέλει να αυξήσει τον ανώτατο συντελεστή φόρου εισοδήματος 50% και να αναγκάσει τις τράπεζες να πωλήσουν τα υποκαταστήματα, πολιτικές που απευθύνονται στον πυρήνα των ψηφοφόρων των Εργατικών.

http://www.wsj.com/articles/here-are-some-key-people-to-watch-in-2015-1420150742

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα