Τα hedge funds, που απειλούν την Ελλάδα με χρεοκοπία

Μια ομάδα αποτελούμενη από διάφορα hedge funds, που αποσκοπούν στο μέγιστο κέρδος, είναι αυτή που προβάλλει εμπόδια στην τελευταία προσπάθεια διάσωσης της Ελλάδας.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και ιδιωτών ομολογιούχων, που διακόπηκαν την περασμένη εβδομάδα, συνεχίζονται τώρα, με σκοπό την μείωση του ελληνικού χρέους, ενόψει της χορήγησης

της επόμενης δόσης βοήθειας προς την χώρα.

Σύμφωνα με πηγές, που βρίσκονται κοντά στους διαπραγματευτές, υπάρχουν αρκετά hedge funds που κωλυσιεργούν, με σκοπό να αποκομίσουν τεράστια χρηματικά οφέλη, αφού φρόντισαν να αγοράσουν ελληνικά ομόλογα σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές.

Η ΕΕ και το ΔΝΤ απέκλεισαν την χορήγηση της επόμενης δόσης που χρειάζεται η Αθήνα προκειμένου να αποπληρώσει €14.4 δισ σε ομόλογα που λήγουν στις 20 Μαρτίου, αν δεν επέλθει συμφωνία  εθελοντικής περικοπής (κουρέματος)  του ελληνικού χρέους μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου. Αν δεν δοθεί η δόση, η Αθήνα αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο μιας ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας, η οποία θα προκαλέσει χάος σε ολόκληρη τν ευρωζώνη, και πολύ πιθανόν να οδηγήσει την Ελλάδα εκτός ευρώ.

Όπως αναφέρει ο αναλυτής αγορών Nicholas Spiro της Spiro Sovereign Strategy, «η κατάσταση είναι σοβαρή, και  ελάχιστοι πιστεύουν σε μια ελεγχόμενη ελληνική χρεοκοπία, η οποία μπορεί να περιχαρακωθεί,  και ειδικά οι αγορές δεν πείθονται».

Τα hedge funds που μπλοκάρουν την συμφωνία (Vega Asset Management, Och Ziff, York Capital, GreyLock Asset Management, και Marathon Asset Management) δεν φαίνεται να θεωρούν μια ανεξέλεγκτη χρεοκοπία ως αποτρεπτικό παράγοντα, έτσι ώστε να συμφωνήσουν να συμμετάσχουν σε ένα εθελοντικό κούρεμα.

Αυτό συμβαίνει επειδή τα συγκεκριμένα funds έχουν μάλλον αγοράσει ασφάλιστρα κινδύνου ή Credit Default Swaps (CDS), επί των ελληνικών ομολόγων που διαθέτουν. Αν η Αθήνα δεν καταφέρει να ξοφλήσει τα χρέη της τον Μάρτιο, θα πρέπει να ενεργοποιηθούν τα ασφάλιστρα, και να αποζημιώσουν τους κατόχους τους.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του C. Dallara του  IIF, δεν θα πρέπει να επιτραπεί σε μια μικρή ομάδα από hedge funds να κρατάνε την χώρα όμηρο, και να φρενάρουν την συμφωνία, αφού αρκεί να δεχτεί την εθελοντική μείωση ένας σημαντικός αριθμός ομολογιούχων. «Χρειάζεται να πιάσουμε μια κρίσιμη μάζα συμμετεχόντων… αυτός είναι ο σκοπός των διαπραγματεύσεων. Πάντα όμως θα υπάρχουν εξαιρέσεις…», είπε.

Πάντως, από την πλευρά των hedge funds, υπάρχει η άποψη πως δεν φταίνε αυτοί που δεν ευδοκιμεί η συμφωνία, ούτε φταίνε για μια ενδεχόμενη χρεοκοπία, αφού όπως λένε, το εθελοντικό στοιχείο της συμφωνίας που επιδιώκει το ΔΝΤ και η ΕΕ, είναι μια «τραπεζική μαϊμουνιά».

«Ποιος θα χάσει άραγε,  αν ενεργοποιηθούν τα ασφάλιστρα;» ρωτάνε.

Και απαντάνε πως: «οι δυο μεγάλοι εκδότες των CDS είναι η Goldman Sachs, και η  AIG… οι οποίοι στην ουσία διασώζονται με το να μην επιτρέπουν κάποιοι την ελληνική χρεοκοπία. Επτά πρώην στελέχη της Goldman Sachs, συμμετέχουν σε κυβερνήσεις της ευρωζώνης. Πρόκειται για τραπεζική α

Keywords
Τυχαία Θέματα