Με υποχρεωτικό κούρεμα απειλεί ο κ. Παπαδήμος

Φαίνεται ότι ο πρωθυπουργός διαβάζει την κριτική που του κάνουμε για τη… χαλαρή στάση του σχετικά με το PSI και τις τράπεζες και αποφάσισε να κάνει κάτι. (Εκτός κι αν μπήκε κι αυτός στην παπανδρεική λογική της… τζάμπα μαγκιάς για εσωτερική κατανάλωση)

Σύμφωνα, λοιπόν, με συνέντευξη του κ. Παπαδήμου στους New York Times

(καλά αυτός μόνο σε αμερικανικά μέσα μιλάει ή ετοιμάζει και συνέντευξη ας πούμε στο… Βήμα;), προτίθεται να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση που θα εξαναγκάζει τους πιστωτές της Ελλάδας να συμμετάσχουν στο κούρεμα σε περίπτωση που δε βρεθεί λύση στις διαπραγματεύσεις με τον Τα. Νταλάρα. Αναφορικά με τη νομοθετική ρύθμιση για το PSI, ο κ. Παπαδήμος δήλωσε ότι «είναι κάτι που πρέπει να εξεταστεί ενόψει των προσδοκιών σχετικά με το βαθμό της συμμετοχής που θα επιτευχθεί».
Είπε βέβαια και το άλλο: Ότι οι Έλληνες πολιτικούς πρέπει να περάσουν τα οικονομικά μέτρα που ζητούν οι δανειστές της Ελλάδα σε αντάλλαγμα για την βοήθεια που προσφέρουν, εξηγώντας ότι οργανωμένα συμφέροντα (!!!) που διαθέτουν πολιτικούς δεσμούς έχουν μπλοκάρει τις αλλαγές που απαιτούνται για την αναζωογόνηση της άκαμπτης και ετοιμοθάνατης οικονομίας της χώρας.

Προφανώς θεωρεί οργανωμένα συμφέροντα τους χιλιάδες άνεργους και εργαζόμενους που δεν έχουν να βγάλουν ούτε το μήνα.

Εν πάση περιπτώσει, ακόμη και η «απειλή» για υποχρεωτική συμμετοχή στο PSI ακούγεται αστεία από τον κ. Παπαδήμο. Αν ήθελε να το κάνει θα το έκανε από την προηγούμενη Παρασκευή, αλλά όπως γράφαμε και σε προηγούμενη ανάρτηση, δε θέλει να χάσουν τα λεφτά τους οι τραπεζίτες.

Χωρίς υποχρεωτική συμμετοχή των ιδιωτών (αλλά και της ΕΚΤ με τα 50 δις που έχει σε ομόλογα) και χωρίς ένας επιτόκιο χαμηλό, όχι πάνω από 4% η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους τίθεται εν αμφιβόλω. Δεν το λέμε εμείς, το λένε οι Financial Times οι οποίοι εκτιμούν ότι «οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τους ιδιώτες επενδυτές δεν οδηγούν πουθενά και πως το πραγματικό πρόβλημα για την Ελλάδα είναι το ότι η οικονομία της πηγαίνει πολύ χειρότερα από ό,τι αναμενόταν, αυξάνονται διαρκώς οι ανάγκες χρηματοδότησης της χώρας και δη των τραπεζών της για να καταλήξει το άρθρο στο συμπέρασμα πως με τα σημερινά δεδομένα ακόμα κι αν επιτευχθεί μια διαγραφή χρέους κατά 50% δεν θα επιτευχθεί ο στόχος της μείωσης του λόγου χρέους/ΑΕΠ της Ελλάδας στο 120% μέχρι το 2020, από 160% που είναι σήμερα. Επομένως είναι σημαντική μια ελεγχόμενη χρεοκοπία».
«Μια οργανωμένη χρεοκοπία θα ήταν «καθαρότερη, πιο αποτελεσματική και πιο ειλικρινής, από κάθε προσπάθεια αναδιάρθρωσης χρέους, γράφει και η «Wall Street Journal».
Κάτι μας λέει ότι οι διαπραγματεύσεις με τον Νταλάρα θα καταλήξουν σε συμφωνία η οποία μάλιστα θα παρουσιαστεί ως εθνική «επιτυχία» από τον κ. Παπαδήμο. Το μεσοσταθμικό επιτόκιο θα είναι μεταξύ 4,25% και 4,5% χωρίς να αναφέρεται πουθενά μέχρι που θα φτάσουν.

Και θα συμφωνηθεί το κούρεμα 50% χωρίς τη συμμετοχή της ΕΚΤ αλλά με τη συμμετοχή των ιδιωτών ομολογιούχων με ομόλογα αξίας άνω των 100.00

Keywords
Τυχαία Θέματα