Η κυβέρνηση της Ρουμανίας κάνει πίσω

Η κυβέρνηση της Ρουμανίας αποφάσισε να επαναφέρει στη θέση του έναν δημοφιλή υφυπουργό Υγείας που είχε παραιτηθεί, εξαιτίας των έντονων διαμαρτυριών και διαδηλώσεων που προκάλεσε η εξαγγελία  ιδιωτικοποιήσεων και αυστηρών μέτρων λιτότητας.

Ο πρωθυπουργός Emil Boc ανακοίνωσε χθες πως ο Raed Arafat, που είχε παραιτηθεί λόγω της επικείμενης ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών πρώτων βοηθειών, θα επανέλθει στην θέση του στο υπουργείο Υγείας, και συμπλήρωσε πως ο Arafat θα συμμετέχει στην ομάδα εκείνη που θα μελετήσει και θα ετοιμάσει έναν νέο νόμο για τα θέματα της δημόσιας υγείας.

Οι

διαδηλώσεις που ξέσπασαν την περασμένη Πέμπτη, εξαπλώθηκαν σε ολόκληρη την χώρα. Σύμφωνα με τους ξένους ανταποκριτές, οι διαδηλώσεις είχαν ως αφορμή τα θέματα υγείας, αλλά πολύ γρήγορα επεκτάθηκαν σε μια γενική κατακραυγή εναντίον της λιτότητας, αλλά και της γενικότερης κατάστασης της ρουμανικής οικονομίας.

Χθες βράδυ, περίπου 200 αντικυβερνητικοί διαδηλωτές μαζεύτηκαν στο κέντρο του Βουκουρεστίου, φωνάζοντας συνθήματα εναντίον του προέδρου της χώρας Traian Basescu. Το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, δεκάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις με τις αρχές ασφαλείας.

Η παραίτηση του γεννημένου στην Παλαιστίνη ιατρού Raed Arafat, ο οποίος ήρθε στη χώρα την δεκαετία του `80, και ως υφυπουργός Υγείας αναδιοργάνωσε τις υγειονομικές υπηρεσίες έκτακτων περιστατικών, πυροδότησε διαδηλώσεις τόσο στην πρωτεύουσα, όσο και σε πολλές άλλες πόλεις της Ρουμανίας.

Ο  Arafat παραιτήθηκε από την θέση του την περασμένη Τρίτη, μετά από μια σειρά επιθέσεων που δέχθηκε από τον πρόεδρο Basescu. Ο Basescu έδειξε να υποχωρεί λίγο αργότερα, υποσχόμενος να ανακαλέσει το αντιλαϊκό νομοσχέδιο, αλλά αυτό δεν στάθηκε αρκετό για να ηρεμήσουν οι διαδηλωτές.

Έτσι, ο πρωθυπουργός Boc ανακοίνωσε χθες βράδυ πως ο Arafat επανέρχεται στην κυβέρνηση, και έπλεξε μάλιστα το εγκώμιό του.

Ο Arafat από την πλευρά του δήλωσε, πως η επιστροφή του δεν οφείλεται στις λαϊκές πιέσεις, και ευχαρίστησε τους υποστηρικτές τους. Όπως είπε, αποφάσισε να επιστρέψει επειδή διαπίστωσε πως η κυβέρνηση έχει την βούληση να συμμετάσχει σε γόνιμο διάλογο, και να ανακαλέσει το προηγούμενο «κακό» νομοσχέδιο.

Όπως είπε: «Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν αμέσως μετά την παραίτησή μου, ως ένδειξη συμπαράστασης, αλλά σήμερα υπάρχει μια καινούργια κατάσταση που διαμορφώθηκε, μια κοινωνικοπολιτική εξέλιξη που δεν έχει σχέση με εμένα….».

Παράλληλα ζήτησε από τους διαδηλωτές να αποφύγουν πάση θυσία την χρήση βίας.

S.A.-BBC

http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-16600965

Keywords
Τυχαία Θέματα