Στο στόχαστρο ξένων funds τo ενιαίο σχήμα Εθνικής – Eurobank;

To ενιαίο σχήμα Εθνικής – Eurobank φαίνεται να μπαίνει στο στόχαστρο ξένων funds που βλέπουν ότι στην Ελλάδα μπορούν να αγοράσουν σε καλές τιμές. Εμμέσως πλην σαφώς, στελέχη της Εθνικής επιβεβαιώνουν συζητήσεις με μεγάλα ξένα funds τα οποία θέλουν να μπουν στο μεγάλο σχήμα που θα δημιουργηθεί και θα αλλάξει τον τραπεζικό χάρτη. Ήδη ακούστηκε το όνομα του fund

Fairfax Financial Holding που προέρχεται από τον Καναδά και ανήκει στο Prem Watsa που διαχειρίζεται κεφάλαια 37 δισ. ευρώ. Φέρεται λοιπόν το συγκεκριμένο fund να σχεδιάζει τη συμμετοχή με 1,5 δισ. ευρώ στην αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής. Αλλά και μερικά ακόμη αγγλοσαξωνικά επενδυτικά κεφάλαια έχουν βάλει στο μικροσκόπιο τον τραπεζικό χάρτη της Ελλάδας και προφανώς εκτιμούν ότι η ανάκαμψη της οικονομίας είναι προ των πυλών. Γι’ αυτό και σκέφτονται την είσοδό τους σε ελληνικές επιχειρήσεις με σκοπό, προφανώς, το κέρδος.

Άλλωστε, πριν μερικές ημέρες γράφαμε στο antinews ότι τα «κοράκια» των αγορών καραδοκούν πάνω από την Ελλάδα διότι έτσι είναι ο… καπιταλισμός. Έρχονται να αγοράσουν φθηνά τώρα που η ελληνική οικονομία είναι στα κάτω της. Τουλάχιστον ας διασφαλίσουμε ότι δε θα πουληθούμε μπιρ παρά κι ότι τα κεφάλαια που θα έρθουν από το εξωτερικό θα συμβάλλουν στην αναστήλωση της οικονομίας. Εν τω μεταξύ, διέψευσε ο Γ. Στουρνάρας τα σενάρια για αλλαγές στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Οι φήμες έλεγαν ότι οι αυξήσεις κεφαλαίων θα γίνουν σε διαφορετικό χρόνο ενώ συγκεκριμένα για την Εθνική και τη Eurobank αναφερόταν ότι υπάρχει πρόταση για ξεχωριστή αύξηση κεφαλαίου και ανακεφαλαιοποίηση και για τη δυνατότητα στο μέλλον να μπλοκάρουν οι μέτοχοι τη συγχώνευση που έχει ήδη αποφασιστεί και δρομολογείται.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να βάλει τέλος στα σενάρια με τις αυξήσεις κεφαλαίου να ολοκληρώνονται στα τέλη Απριλίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα