Ηγέτες για προσκύνημα

Μετά τον θάνατο του Ούγκο Τσάβες, η κυβέρνηση της Βενεζουέλας ανακοίνωσε ότι το σώμα του θα ταριχευθεί και θα εκτίθεται μέσα σε ένα γυάλινο φέρετρο, στο στρατιωτικό μουσείο του Καράκας. Ο Τσάβες όμως δεν είναι ο μόνος ηγέτης που προσφέρεται για προσκύνημα στο λαό. Το TIME παρουσιάσει ποιοι ακόμα έχουν διατηρηθεί και εκτίθενται μόνιμα στο λαό τους.

Ο Τσάβες

πέθανε στις 5 Μαρτίου και το σώμα του ταριχεύθηκε. «Έχει αποφασιστεί το σώμα του Κομαντάντε να ταριχευτεί έτσι ώστε να παραμένει αιώνια στη θέα των ανθρώπων σε ένα μουσείο», είπε ο στενός συνεργάτης του, Νικολάς Μαδούρο. Κατά την άποψή του, η κίνηση αυτή θα βοηθήσει να διατηρηθεί ζωντανό το πνεύμα της σοσιαλιστικής επανάστασης.

Το σώμα του Φερντινάντ Μάρκος εκτίθεται στη γενέτειρα του, τη Μπατάκ. Ο Μάρκος πέθανε στην εξορία στη Χαβάη το 1986. Επέστρεψε στις Φιλιππίνες το 1993. Η χήρα του Ιμέλντα ασχολήθηκε με το θέμα της ταρίχευσης, αφού οι συμπατριώτες τους δεν τον θεωρούν και τόσο «ηρωικό».

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονκ Ιλ εκτίθεται στο Kumsusan Memorial Palace της Πιονγκγιάνγκ. Πέθανε από καρδιακή προσβολή το 2011, όπως λέγεται από τον εκνευρισμό του για τα λάθη που παρατηρήθηκαν στην κατασκευή μιας σημαντικής μονάδας παραγωγής ενέργειας.

Η σορός του πατέρα του Κιμ Ιλ Σουνγκ εκτίθεται στο παλάτι Κουμσουσάν της Πιονγκγιάνγκ. Ο Κιμ πέθανε το 1994 και φέρει τον τίτλο του «αιώνιου ηγέτη» της Βόρειας Κορέας. Ο θάνατός του προκάλεσε μαζική υστερία στην χώρα και σημειώθηκαν ακόμα και αυτοκτονίες.

Ο Μάο Τσετούνγκ πέθανε το 1976 και εκτίθεται σε μαυσωλείο στην πλατεία Τιεν Αν Μεν του Πεκίνο. Παρότι είχε υπογράψει σχετικό αίτημα που υποστήριζε ότι όλοι οι ηγέτες έπρεπε να αποτεφρώνονται, οι «πιστοί» του, μάλλον για πρώτη και τελευταία φορά, τον αγνόησαν.

Ο Στάλιν πέθανε τον Μάρτιο του 1953 στη Μόσχα. Λέγεται ότι 500 άνθρωποι πέθαναν από το κρύο, περιμένοντας να προσκυνήσουν τη σορό του. Αρχικά το σώμα ταριχεύθηκε και τοποθετήθηκε δίπλα στου Λένιν αλλά το 1961 το μετακίνησαν και το έθαψαν.

Το μαυσωλείο του Λένιν, που πέθανε το 1924, βρίσκεται στην Κόκκινη Πλατεία. Ο εγκέφαλός του βρίσκεται στο Ινστιτούτο Εγκεφάλου της Μόσχας, μαζί με άλλων προσωπικοτήτων της Ρωσίας, οι οποίοι μελετούνται. Το 1993 βγήκαν τα πρώτα συμπεράσματα που εκδόθηκαν στην Επιθεώρηση της Ρωσικής Ακαδημίας Ιατρικών Επιστημών. Συμπέρασμα; «Ο εγκέφαλος του Λένιν δεν έχει τίποτα το ιδιαίτερο».

world.time.com

Keywords
Τυχαία Θέματα