Ιράν εναντίον Χόλιγουντ, με δικηγόρο τη γυναίκα του «Κάρλος»

Μια μήνυση μάλλον πρωτοφανή στα χρονικά θα καταθέσει το Ιράν εναντίον του Χόλιγουντ. Όπως υποστηρίζει, η Μέκκα της δυτικής κινηματογραφικής βιομηχανίας παρουσιάζει την ισλαμική χώρα με τρόπο παραπλανητικό και αναληθή. Για την υπόθεση μάλιστα, το Ιράν προσέλαβε την γαλλίδα δικηγόρο Ιζαμπέλ Κουτάν-Πεϊρέ, μια «αντι-σιωνίστρια» κατά τα ιρανικά μίντια, η οποία ταξίδεψε στην Τεχεράνη για να ενημερωθεί για την υπόθεση προκειμένου να καταθέσει μήνυση στο διεθνές δικαστήριο για «ιρανοφοβία».

Η Κουτάν-Πεϊρέ, παρεμπιπτόντως, είναι σύζυγος

του Ίλιτς Ραμίρεζ Σάντσες, γνωστού και ως “Κάρλος το Τσακάλι”, τον οποίο επίσης εκπροσωπεί. Ο “Κάρλος” εκτίει ισόβια ποινή για τη δολοφονία δύο γάλλων αστυνομικών το 1975 και ενός πληροφοριοδότη. Η Κουτάν-Πεϊρέ και ο “Κάρλος” παντρεύτηκαν σε τελετή στην φυλακή, το 2001, αφού πρώτα η δικηγόρος ασπάστηκε το Ισλάμ.

«Θα υπερασπιστώ το Ιράν απέναντι σε ταινίες του Χόλιγουντ που παραποιούν την εικόνα της χώρας, όπως το Argo» δήλωσε μιλώντας σε σχετική εκδήλωση. Το «Επιχείρηση Argo», που τον προηγούμενο μήνα κέρδισε το Όσκαρ καλύτερης ταινίας, δεν προβάλλεται στις αίθουσες του Ιράν, μπορεί εύκολα όμως να το βρει κανείς σε πειρατικό DVD. Η υπόθεση βασίζεται στο χρονικό της διάσωσης έξι Αμερικανών διπλωματών από την Τεχεράνη κατά τη διάρκεια της περίφημης Κρίσης των Ομήρων στο Ιράν το 1979, έτσι όπως την κατέγραψε ο πρώην υπάλληλος της CIA Τόνι Μέντεζ στο βιβλίο του «Master of disguise-My secret life in the CIA» (2000), αλλά και ο Τζόσουα Μπέρμαν σε άρθρο του στο περιοδικό Wired με τίτλο «The great escape» (2007).

Πολλοί Ιρανοί θεωρούν ότι η ταινία προβάλλει αρνητικά στερεότυπα για την χώρα τους. Δεν είναι μυστικό πάντως ότι το Ιράν έχει πρόβλημα και με άλλες ταινίες, όπως το «300» του Ζακ Σνάιντερ, επειδή οι 300 του Λεωνίδα κατατροπώνουν τους Πέρσες, ή το «Ποτέ χωρίς την κόρη μου» που δείχνει την ιστορία μιας γυναίκας παγιδευμένης σε μια χώρα όπου δεν δίνουν και ιδιαίτερη αξία στις γυναίκες –και οι δύο ταινίες έχουν χαρακτηριστεί από τον πρόεδρο της χώρας Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ «προσβολή για το Ιράν».

guardian

Keywords
Τυχαία Θέματα