Σερχέι Ταρούτα: ο δισεκατομμυριούχος κυβερνήτης του Ντονέτσκ

Αυτονομιστές έχουν καταλάβει το γραφείο του, ένοπλοι περιφέρονται στους δρόμους και η Ρωσία απειλεί να εισβάλει. Όλα αυτά σε μια μέρα δουλειάς, για τον Σερχέι Ταρούτα.

«Δεν έκαναν ουρά για τη θέση αυτή. Στην πραγματικότητα δεν υπήρχαν άλλοι υποψήφιοι» λέει. «Ποτέ δεν ονειρεύτηκα να γίνει αυτό». Ο Ταρούτα, ένας δισεκατομμυριούχος βιομήχανος που μοιάζει κάπως στον Γούντι Άλεν, είναι κυβερνήτης της πιο ταραγμένης περιοχής της Ανατολικής Ουκρανίας. Ήταν ένας από τους ολιγάρχες που κατέφθασαν για να αναλάβουν

την ηγεσία στις επαναστατημένες επαρχίες της χώρας, κατόπιν αιτήματος της νέας κυβέρνησης στο Κίεβο. Ο Ταρούτα πήρε το Ντόνετσκ, την ρωσόφωνη περιοχή στο κέντρο της φιλορωσικής εξέγερσης.

Ένα μήνα μετά την άφιξή του στις αρχές Μαρτίου, αυτονομιστές κατέλαβαν το περιφερειακό κτίριο διοίκησης στην καρδιά του Ντόνετσκ. Είναι ακόμα εκεί, έχοντας ανακηρύξει την Λαϊκή Δημοκρατία του Ντόνετσκ. Φιλορώσοι ακτιβιστές έχουν καταλάβει μια σειρά από δημοτικά κτίρια σε ολόκληρη την περιοχή. Στην Σλαβιάνσκ, μια βαριά οπλισμένη πολιτοφυλακή έχει δημιουργήσει μια de facto πρωτεύουσα των ανταρτών.
Στα σύνορα της Ουκρανίας, εν τω μεταξύ, οι Ρώσοι στρατιώτες διοργανώνουν στρατιωτικές ασκήσεις που ορισμένοι θεωρούν ως πρόβα για πλήρη εισβολή. Θα εισβάλει ο Βλαντιμίρ Πούτιν στην ανατολική Ουκρανία μετά την Κριμαία; «Κανείς δεν ξέρει ποιο είναι το σχέδιο της Ρωσίας. Ούτε καν ο (υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ) Τζον Κέρι», λέει ο Ταρούτα, μιλώντας σε κοινή συνέντευξη στις εφημερίδες Guardian, Financial Times και Washington Post. Ο Ταρούτα περιγράφει τους ένοπλους σκληροπυρηνικούς αυτονομιστές στην περιοχή του ως μια μικρή μειοψηφία, «περίπου 300 ατόμων».

Την Πέμπτη, ο Κέρι κατηγόρησε τη Μόσχα ότι διαδραματίζει ενεργό ρόλο στην αποσταθεροποίηση της χώρας. «Δεν είμαι κατάσκοπος, αλλά οι υπηρεσίες πληροφοριών μου, μου λένε ότι η πλειοψηφία των Ρώσων αντιπροσώπων έχουν φύγει» λέει ο Ταρούτα.

Ο κυβερνήτης, ρωσόφωνος ο οποίος έφτιαξε την περιουσία του στη δεκαετία του 1990 από τις επιχειρήσεις χάλυβα, είναι καυστικός με τους αυτονομιστές. Έχουν απαιτήσει ένα δημοψήφισμα μέχρι τις 11 Μαΐου για το μελλοντικό καθεστώς της περιοχής. Κάποιοι τότε θέλουν να ενταχθούν στη Ρωσία. Άλλοι να μείνουν στην Ουκρανία. «Δεν έχουν πολιτικές ιδέες, δεν έχουν κανένα πρόγραμμα, απλά περιμένουν κάτι να συμβεί, είτε πρόκειται για την επιστροφή του [πρώην προέδρου] Βίκτορ Γιανούκοβιτς ή κάποιο είδος δημοψηφίσματος», λέει.

Ο Ταρούτα θεωρεί αδύνατο για τους αυτονομιστές να οργανώσουν ένα δημοκρατικό δημοψήφισμα χωρίς την κρατική μηχανή, καθώς υπάρχουν 2,7 εκατομμύρια ψηφοφόροι. Όσο για το ποιος νομίζει ότι είναι πίσω από τις αναταραχές; Υποστηρίζει ότι υπάρχουν δύο ενδεχόμενα: το Κρεμλίνο ή ο Γιανουκόβιτς και η οικογένειά του, που είναι τώρα αυτοεξόριστος στη νότια Ρωσία. Υπάρχουν ευρέως διαδεδομένες φήμες ότι ο μεγαλύτερος γιος του Γιανουκόβιτς, Ολεξάντρ, έχει στηρίξει πολλές διαδηλώσεις. (Το Κίεβο τον έχει βάλει στη λίστα καταζητούμενών του). Οι ακτιβιστές το αρνούνται κατηγορηματικά. Λένε ότι απολαμβάνουν τη λαϊκή υποστήριξη και βασίζονται σε δωρεές τροφίμων και χρήματα από απλούς πολίτες.
Ο Ταρούτα θεωρεί δεδομένο ότι οι προεδρικές εκλογές στις 25 Μαΐου θα γίνουν. Κατά τις τελευταίες προεδρικές εκλογές του 2010, ψήφισε την Γιούλια Τιμοσένκο. Η Τιμοσένκο είναι και πάλι υποψήφια, αλλά το φαβορί είναι ο ολιγάρχης Πέτρο Ποροσένκο, ο βαρόνος της σοκολάτας. Τι θα ψηφίσει αυτή τη φορά; Αρνείται να αποκαλύψει, αν και υποστήριξε τις διαμαρτυρίες εναντίον του Γιανούκοβιτς.

Ο κυβερνήτης λέει ότι έχει ένα σχέδιο για να πάρει το γραφείο του πίσω και διαπραγματεύεται με τους αυτονομιστές για πάνω από δύο εβδομάδες. Αλλά παραδέχεται ότι οι εξελίξεις είναι απογοητευτικές. Παρά τις δυσοίωνες συνθήκες, λέει ότι η περιφερειακή διοίκηση εξακολουθεί να λειτουργεί, με τους μισθούς και τις συντάξεις να καταβάλλονται στην ώρα τους.

Οι επικριτές του θεωρούν ότι ένας επιχειρηματίας δεν είναι πολιτικός και ότι ο Ταρούτα είναι πολύ παθητικός για μια τόσο έντονη κατάσταση. Οι υποστηρικτές του λένε ότι έχει χρήσιμα χαρίσματα: την εμπειρία της διαχείρισης, διασυνδέσεις, γοητεία και την αναζωογονητική συνήθεια να απαντά στα ερωτήματα. Έχει φέρει τη δική του ομάδα από το Κίεβο, αποτελούμενη από ταλαντούχους, κοσμοπολίτες ανθρώπους που γνωρίζουν από δημόσιες σχέσεις.

http://www.theguardian.com/world/2014/apr/25/billionaire-ukraine-troubled-region-serhiy-taruta

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα