Το μεγαλύτερο οικονομικό έγκλημα γίνεται με το ΦΠΑ

Αν είναι ένα οικονομικό έγκλημα μεγαλύτερο από τα υπόλοιπα αυτό αφορά στον ΦΠΑ.

Οι καταναλωτές πληρώνουν τον ΦΠΑ αγοράζοντας ότι χρειάζονται, τον φόρο τον εισπράττουν οι επαγγελματίες και οφείλουν να τον αποδώσουν στο κράτος. Παίζουν δηλαδή το ρόλο του μεσολαβητή μεταξύ καταναλωτή και κρατικών ταμείων. Ο ΦΠΑ δεν ανήκει σε κανέναν επαγγελματία, δεν μπορεί να παρακρατείται

από κανέναν, είναι λεφτά που εισπράττει το κράτος προκειμένου να πληρώνει μισθούς, συντάξεις, παιδεία, υγεία.

Αν το σύστημα είσπραξης του ΦΠΑ ήταν ορθότερο, αν υπήρχαν ελεγκτικοί μηχανισμοί και κυρίως αν όλοι οι επαγγελματίες απέδιδαν κανονικά τον ΦΠΑ τότε η χώρα αυτή δεν θα είχε χρεοκοπήσει.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν πρόσφατα, το δημόσιο χάνει 10 δισ. ευρώ τον χρόνο από ΦΠΑ, καθώς εισπράττει μόλις 4 στα 10 ευρώ του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας! Που πάνε τα άλλα μπορείτε φυσικά να το καταλάβετε όλοι σας. Πάνε συνήθως στα ενοίκια, τους μισθούς των υπαλλήλων ή όπου αλλού μπορείτε να φανταστείτε. Αλλά ακόμη κι αν ο επαγγελματίας δεν πάει καλά και δεν έχει να πληρώσει τις λειτουργικές του δαπάνες είναι και απάτη και ανηθικότητα να μην αποδίδει τον ΦΠΑ. Τελεία και παύλα.

Ως εκ τούτου μόνο σωστές μπορούν να χαρακτηριστούν οι προτάσεις που κάνει η Κομισιόν για αλλαγή του καθεστώτος ΦΠΑ με ένα σύστημα μηνιαίας παρακράτησης των φόρων.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να προχωρήσει στις αλλαγές από τον Ιανουάριο του 2015 μέτρα που αφορούν:

1. Ξεκαθάρισμα της λίστας των υπόχρεων σε ΦΠΑ, με διαγραφή των ανενεργών επιχειρήσεων.

2. Καθιέρωση της δυνατότητας απαλλαγής μικρών επιχειρήσεων από το σύστημα ΦΠΑ.

3. Δημιουργία ειδικής μονάδας για την καταπολέμηση της απάτης με ΦΠΑ.

4. Επιτάχυνση των επιστροφών ΦΠΑ. Επιχειρήσεις με καλό ιστορικό πληρωμών και συμμόρφωσης με τους κανόνες ΦΠΑ να λαμβάνουν τις επιστροφές αυτόματα χωρίς έλεγχο.

Παράλληλα, έως τον Ιούνιο του 2014 η ελληνική κυβέρνηση θα προχωρήσει σε μελέτη για την εισαγωγή ενός συστήματος παρακράτησης «πληρώνω την ώρα που εισπράττω» με το πρώτο βήμα σταδιακής εφαρμογής του νέου συστήματος να γίνεται τον Ιανουάριο του 2015.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα