«Καμπανάκι» στο Ισραήλ για την βίαιη συμπεριφορά της νεολαίας

Μεγάλη συζήτηση έχει ανοίξει στην ισραηλινή κοινωνία και στα ΜΜΕ για την κατάχρηση αλκοόλ από ολοένα αυξανόμενο αριθμό νέων καθώς και για τα πολύ υψηλά ποσοστά βίαιης συμπεριφοράς μεταξύ τους. Αν και το ζήτημα δεν είναι καινούργιο, επανήλθε στη δημοσιότητα με τραγικό τρόπο μετά τη δολοφονία ενός 18χρονου Ισραηλινού έξω από μεγάλο κλαμπ του Τελ Αβίβ, στις 21 Απριλίου. Ο νεαρός έπεσε νεκρός από τις μαχαιριές ενός σχεδόν συνομηλίκου του κατά τη διάρκεια καυγά με επίκεντρο τις κοπέλες της μίας παρέας, ο οποίος ξεκίνησε μέσα στο μαγαζί και

συνεχίστηκε έξω.

Όπως επισημαίνει ο ισραηλινός Τύπος, αν και υπάρχουν αρκετοί νόμοι που κάνουν προσπάθεια να περιορίσουν την χρήση του αλκοόλ, όπως πχ η απαγόρευση πώλησης αλκοόλ σε νέους μικρότερους των 18 ετών ή της πώλησης μετά τις 11 το βράδυ εκτός και αν πρόκειται για εστιατόριο ή κλαμπ), η ισραηλινή νεολαία πίνει ολοένα περισσότερο με ολοένα χειρότερες συνέπειες, οι οποίες εκτείνονται από την βίαιη και αντικοινωνική συμπεριφορά προς την οικογένεια, τους φίλους, τους συμπολίτες μέχρι την πρόκληση ατυχημάτων, σοβαρών προβλημάτων υγείας κλπ.

Μόλις στις αρχές του χρόνου, στην ετήσια έκθεσή του, η αρμόδια ανεξάρτητη αρχή που ελέγχει την κατάσταση της νεολαίας σε συνεργασία με σειρά υπουργείων, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου. Επεσήμανε ότι καταγράφεται μια πολύ μεγάλη αύξηση στην κατανάλωση αλκοόλ μεταξύ των νέων, η οποία σχεδόν πάντα συνδέεται με εκδήλωση βίαιης και αντικοινωνικής συμπεριφοράς. Στην έκθεση σημειώνεται ότι παρά τις νομοθετικές ρυθμίσεις και την εγρήγορση που επιδεικνύουν οι αρχές, από την πλευρά όμως της καταστολής (συλλήψεις, πρόστιμα κλπ), το φαινόμενο διογκώνεται με ανησυχητική ταχύτητα.

«Η κατανάλωση αλκοόλ και η βίαιη συμπεριφορά απειλούν σοβαρά να διαλύσουν τελείως την ισραηλινή κοινωνία» σημειώνεται στην έκθεση. Σύμφωνα, δε, με τα στοιχεία περιλαμβάνονται σε αυτήν από πανεπιστημιακές έρευνες για την βία σε βάρος συνομηλίκων, έχει καταγραφεί ότι περισσότερο από το 50% των μαθητών γυμνασίου και λυκείου έχουν πέσει, σε διάφορες περιπτώσεις, αρκετές από τις οποίες περιλαμβάνουν και χρήση αλκοόλ θύματα βίαιης συμπεριφοράς. Εκτός από τη διαρκή ένταση που επικρατεί στη χώρα λόγω της συνεχιζόμενης κατοχής των παλαιστινιακών εδαφών και τον φόβο επιθέσεων κατά ισραηλινών στόχων, ένας επιπλέον παράγοντας επιδείνωσης του προβλήματος της υπερκατανάλωσης αλκοόλ από νέους στο Ισραήλ φαίνεται ότι είναι και η επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης, κάτι που έχει οδηγήσει περισσότερο από το 40% των ανηλίκων στη χώρα να ζουν σε συνθήκες κοντά ή μέσα στη φτώχεια, με αποτέλεσμα συχνά να εγκαταλείπουν πρόωρα το σχολείο, να μην συνεχίζουν σε κάποια δουλειά και η αγανάκτησή του να ξεσπά στο αλκοόλ.

Πηγές: haaretz, Israel national news, Jerusalem post

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα