Σε δύο βάρκες πατάει ο Κυριάκος

Είναι σαφές πως όταν είσαι αουτσάιντερ, έρχεσαι από την κόλαση στον παράδεισο και γίνεσαι το αφεντικό στο κόμμα, να θέλεις να κάνεις μεγάλες αλλαγές. Να δείξεις ότι διαφοροποιείσαι, ότι δεν είσαι ίδιος με τους προηγούμενους και ότι επιχειρείς την ανανέωση χωρίς να χαλάσεις το κόμμα. Προσπαθείς να κάνει συγκερασμούς (συμβιβασμούς ουσιαστικά) και να αναδείξεις μια κομματική ομάδα που θα αναλάβει το βάρος των προσπαθειών.

Έτσι και ο Κυριάκος Μητσοτάκης δείχνει να βαδίζει. Οι πρώτες επιλογές του σε θέσεις – κλειδιά στο κόμμα και στη Βουλή,

δείχνουν ότι επιχείρησε να «κερδίσει» το κόμμα, να μην στεναχωρήσει καμιά... συνιστώσα, ακόμη και αυτές που τον πολέμησαν.

Το ευχάριστο είναι ότι κατά βάση τοποθετήθηκαν νέοι άνθρωποι που μπορεί να έχουν όρεξη για δουλειά. Βεβαίως, ό,τι ισχύει για τον Μητσοτάκη, το ίδιο ισχύει και για την... ηγετική του ομάδα. «Αρχή άνδρα δείκνυσι». Αν κάποιοι είναι ικανοί θα το αποδείξουν σύντομα. Έρχονται πολλές πολιτικές και κοινοβουλευτικές μάχες. Αν πάλι είναι άχρηστοι θα το αντιληφθούμε αμέσως. Από ανίκανους και παρτάκηδες να... φάνε και οι κότες στη Νέα Δημοκρατία όλα αυτά τα χρόνια.

Ο Κυριάκος αποφάσισε να κάνει αυτό που συνήθως γίνεται στην πολιτική. Να συμβιβάσει όλες τις τάσεις. Να μη δυσαρεστηθούν ούτε οι δικοί του, ούτε οι Καραμανλικοί, ούτε οι Σαμαρικοί, ούτε οι «ελεύθεροι σκοπευτές». Έβαλε πέντε νέους βουλευτές ως αναπληρωτές γραμματείς της Κ.Ο. σε ένα ρόλο που ουσιαστικά δεν υπάρχει. Για την τιμή των όπλων δηλαδή. Βουλευτές απ' όλες τις τάσεις που θα πλαισιώσουν την έκπληξη των επιλογών, τον γραμματέα της Κ.Ο. Κων. Τσιάρα ο οποίος δεν είχε ποτέ κάποια θέση και καλείται να τα βγάλει πέρα στο λάκκο των λεόντων.

Η επιλογή του... καραμανλικού Γ. Κουμουτσάκου στη θέση του εκπροσώπου τύπου της ΝΔ δείχνει όλη αυτή την προσπάθεια να μη στεναχωρηθεί κανείς αλλά και να φανεί η ενότητα του κόμματος.

Ομοίως και οι επιλογές του Ν. Δένδια από την πλευρά των καραμανλικών και των Γ. Βρούτση και Ν. Κεραμέως που θεωρούνται ότι ανήκουν στο περιβάλλον Σαμαρά αν και ο κ. Βρούτσης χρεώνεται στους καραμανλικούς, αλλά έγινε γνωστός ως υπουργός της κυβέρνησης Σαμαρά.

Όσο για τον Λ. Αυγενάκη, ναι μεν τοποθετείται αναπληρωτής γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας ωστόσο οι πληροφορίες λένε ότι μετά από το συνέδριο θα είναι ο νέος γραμματέας του κόμματος.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, το κόμμα θα έχει δύο αντιπροέδρους κι αυτοί θα είναι οι κ. Χατζηδάκης και Γεωργιάδης. Πόσο πιο προφανής η προσπάθεια να πατήσει σε δύο βάρκες ο κ. Μητσοτάκης.

Ο μεν πρώτος είναι αυτό που λέμε «πιο φιλελεύθερος πεθαίνεις», με πολύ καλές σχέσεις στο στρατόπεδο του Καραμανλή αλλά και χωρίς να έχει εχθρούς στην Σαμαρική πλευρά καθώς υπήρξε και κορυφαίος υπουργός.

Ο Άδωνις, που τον στήριξε όσο κανείς άλλος θα αναλάβει αντιπρόεδρος, την υψηλότερη θέση που είχε ποτέ στο κόμμα, είναι φανερό ότι τοποθετείται εκεί για να κάνει τη σύνδεση της δεξιάς πτέρυγας της ΝΔ με τους φιλελεύθερους. Να τραβήξει ψήφους (όπως έκανε και την Κυριακή) από το δεξιό ακροατήριο του κόμματος. Το αποτέλεσμα θα δείξει τι ακριβώς θα γίνει.

Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι στο συνέδριο του κόμματος ο κ. Μητσοτάκης θα τα αλλάξει όλα, σε ότι αφορά το καταστατικό. Ερωτηματικό αν θα κάνει αλλαγές και στη διαδικασία εκλογής του αρχηγού του κόμματος. Θυμίζουμε ότι αν η ΝΔ μπόρεσε να φύγει από τη λογική των «δοτών» προέδρων ήταν γιατί επελέγη από το 2009 και μετά το άνοιγμα στους ψηφοφόρους της ΝΔ και την αμεσοδημοκρατία για ένα τόσο σημαντικό θέμα όπως η εκλογή προέδρου. Ελπίζουμε ότι ο άνεμος αλλαγής να μην περιλαμβάνει και ενέργειες που θα φέρουν πολύ πίσω το κόμμα.

Κάθε «ηγετική» ομάδα κρίνεται εκ του αποτελέσματος. Οι συγκρούσεις εντός και εκτός βουλής θα είναι έντονες το επόμενο διάστημα και οι άνθρωποι που επελέγησαν θα πρέπει να αποδείξουν ότι έχουν κότσια. Όμως, το στοίχημα της νέας ηγεσίας της ΝΔ δεν είναι τα πρόσωπα αυτά καθ' αυτά αλλά η διείσδυση στην κοινωνία. Στους νεοδημοκράτες που χάθηκαν και σ' αυτούς που «πάγωσαν» το ενδιαφέρον τους για το κόμμα και παρακολουθούν απαθείς τις εξελίξεις. Εκεί θα κριθεί, πέρα από εντυπωσιασμούς και «μαγειρέματα», η επόμενη ημέρα στη ΝΔ.

Το κόμμα χρειάζεται επανατοποθέτηση στο πολιτικό φάσμα. Χρειάζεται διακριτές προτάσεις για τη διακυβέρνηση της χώρας, ένα σωστό πρόγραμμα που δεν θα αποκλίνει από τις αρχές της παράταξης. Που δεν θα είναι ένας νεοφιλελεύθερος «χυλός», από αυτόν που πουλάνε με την οκά και το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ αλλά και το... αριστερό αγόρι του ΣΥΡΙΖΑ.

Η ΝΔ χρειάζεται επιστροφή στις ρίζες της αλλά με προσαρμογή στις εξελίξεις των τελευταίων ετών. Χρειάζεται μεταρρυθμίσεις στο κράτος και στην κοινωνία αλλά με το λαό βοηθό κι όχι αντίπαλο. Τι να τα κάνεις τα νέα πρόσωπα και τον άνεμο αλλαγής αν δεν μπορείς να ξανακερδίσεις το λαό. Και τον... κάτοικο Εκάλης, τον αστό, αλλά και τον φούρναρη, τον περιπτερά, τον αγρότη, τον μεροκαματιάρη.

Και το ερώτημα είναι ένα: Αυτή η ηγετική ομάδα μπορεί να μιλήσει και στις... κατώτερες κοινωνικές τάξεις ή απλά θα γίνει μια ακόμη προσπάθεια να έρθει το Κολωνάκι στον Κολωνό και το Κολλέγιο στο Αιγάλεω;

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα