«Forget it» Αλέξη και Ευκλείδη

Η τουρνέ του Τσακαλώτου στην Ευρώπη τέλειωσε και μάλλον δεν έκλεισε όπως θα το ονειρεύονταν στον ΣΥΡΙΖΑ και στην κυβέρνηση όταν ξεκινούσε. Πάντως πέτυχαν δύο στα δύο.

Ο Σόιμπλε το ξέκοψε σε ότι αφορά την πρόθεση της κυβέρνησης να φύγει το ΔΝΤ από το τρίτο μνημόνιο ή έστω να παραμείνει απλά ως τεχνικός σύμβουλος και

όχι ως χρηματοδότης. Ήταν σαφής στη συνάντηση που είχε με τον υπουργό οικονομικών Τσακαλώτο και ο Γερμανός φέρεται να ήταν κατηγορηματικός ότι θα πρέπει να παραμείνει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Η ψυχρολουσία για την κυβέρνηση είναι το γεγονός ότι στο συγκεκριμένο σημείο οι Γερμανοί συμφωνούν απόλυτα με τους Αμερικανούς όπως κατέστη επίσης σαφές στον Τσακαλώτο από την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε την Τρίτη με τον Τζακ Λιου, τον υπουργό οικονομικών των ΗΠΑ.

Η μόνη διαφοροποίηση είναι στο τι γίνεται με το θέμα του χρέους όπου οι Αμερικανοί φαίνεται να τάσσονται υπέρ της ρύθμισής του, ενώ οι Ευρωπαίοι λένε όπως και πάλι ο Σόιμπλε ξεκαθάρισε στον Τσακαλώτο ότι πρώτα η ολοκλήρωση της αξιολόγησης και μετά όλα τα άλλα. Που σημαίνει σε απλά ελληνικά πάρτε τα μέτρα, ψηφίστε τα και εφαρμόστε τα και τότε ξεκινάμε τη συζήτηση για επιμήκυνση της αποπληρωμής και τη μείωση των επιτοκίων αλλά δεν ξέρουμε πότε θα τελειώσουμε… Σ’ αυτή την περίπτωση συνήθως γίνεται ότι λένε οι Γερμανοί και όχι οι Αμερικανοί.

Το κυριότερο όμως είναι ότι ζητούνται να περάσουν από τη βουλή τα πάντα και άμεσα. Έχει ενδιαφέρον ότι από αυτή την άποψη οι δανειστές φαίνεται να παίζουν το ίδιο παιχνίδι που έπαιξαν με τον Σαμαρά όταν του τραβούσαν το χαλί για να πάει σε εκλογές και να τις χάσει. Δείχνουν να μη θέλουν να κλείσει η αξιολόγηση ή τουλάχιστον να μην κλείσει με μεσοβέζικο τρόπο όπως θα επιθυμούσε ο Τσίπρας. Και όχι μόνο αυτό αλλά ανοίγουν και θέμα νέων μέτρων για να καλυφθούν τρύπες που εκτιμάται ότι θα υπάρξουν στο μέλλον. Μπορεί να σημαίνει πολιτικές εξελίξεις με πρωτοβουλία της κυβέρνησης;

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα