Απόφαση Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου: Τα αφεντικά μπορούν να κατασκοπεύουν τα ιδιωτικά μηνύματα των εργαζομένων

Τα αφεντικά μπορούν να κατασκοπεύουν τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου των εργαζομένων τους, συμπεριλαμβανομένων και των προσωπικών μηνυμάτων με τους αγαπημένους τους κατά τις εργάσιμες ώρες, αποφάνθηκε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Την υπόθεση έφερε στα δικαστήρια ένας Ρουμάνος, ο οποίος απολύθηκε αφού ο εργοδότης του "κατασκόπευε" τις ιδιωτικές συζητήσεις του στο Yahoo. "Δεν είναι παράλογο για έναν εργοδότη να θέλει να βεβαιωθεί ότι οι εργαζόμενοι ολοκληρώνουν τα επαγγελματικά καθήκοντά τους κατά τη διάρκεια των ωρών

εργασίας" απεφάνθη το δικαστήριο.

Η υπόθεση χρονολογείται από το 2007, αλλά η απόφαση έρχεται σε μια στιγμή που οι κυβερνήσεις και τα δικαστήρια σε όλο τον κόσμο πλήττονται από το πώς να εξισορροπήσουν το δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή με την ανάγκη προστασίας της εθνικής ασφάλειας, στον απόηχο των ισλαμιστικών τρομοκρατικών επιθέσεων. Η απόφαση του δικαστηρίου είναι επίσης βέβαιο ότι θα αποτελέσει σταθμό για το δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε μελλοντικές υποθέσεις και αποφάσεις, αναφέρουν δικηγόροι.

"Υπήρξε ένας πολύ αυστηρός διαχωρισμός μεταξύ της δυνατότητας των εργοδοτών να εξετάζουν ιδιωτικά θέματα και την δυνατότητα να εξετάζουν θέματα που αφορούν την εταιρεία και η παρούσα απόφαση καταργεί αυτόν τον διαχωρισμό. Αυτό που είναι σημαντικό για την υπόθεση αυτή είναι ότι είχαν το δικαίωμα να χρησιμοποιούν το περιεχόμενο, όχι απλώς το γεγονός να χρησιμοποιούν το Yahoo".

Ο Μπογκντάν Μιχάι Μπαρμπουλέσκου έφερε την υπόθεσή του εναντίον της Ρουμανίας στο δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων το 2008, υποστηρίζοντας ότι η απόφαση του εργοδότη να τερματίσει το συμβόλαιο του βασίστηκε σε μια παραβίαση των δικαιωμάτων του και του σεβασμού της ιδιωτικής ζωής και της αλληλογραφίας του.

Ο Μπαρμπουλέσκου, ο οποίος εργαζόταν ως μηχανικός υπεύθυνος πωλήσεων την περίοδο 2004-2007, κλήθηκε να δημιουργήσει έναν λογαριασμό στο Yahoo Messenger για να απαντήσει στις ερωτήσεις των πελατών. Τον Ιούλιο του 2007, πληροφορήθηκε ότι οι συζητήσεις ήταν υπό έλεγχο κατά τη διάρκεια αρκετών ημερών, δείχνοντας ότι είχε παραβιάσει τους κανόνες της εταιρείας, επειδή χρησιμοποιούσε την υπηρεσία και ιδιωτικά. Τα πρακτικά των 45 σελίδων περιλάμβαναν επίσης μερικά μηνύματα που είχε ανταλλάξει με την αρραβωνιαστικιά του.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δήλωσε ότι "η παρακολούθηση του εργοδότη είχε περιορισμένο πεδίο εφαρμογής και αναλογικό" και ότι ο Μπαρμπουλέσκου δεν είχε "εξηγήσει πειστικά γιατί είχε χρησιμοποιήσει το λογαριασμό του Yahoo Messenger για προσωπικούς σκοπούς".

"Δεν υπάρχει τίποτα που να αποδεικνύει ότι οι εθνικές αρχές δεν κατάφεραν να επιτύχουν μια δίκαιη ισορροπία", είπε.

Ο Τομ Ντε Κορντιέρ, δικηγόρος στην CMS DeBacker στις Βρυξέλλες, δήλωσε ότι το δικαστήριο είχε κρατήσει μια "πολύ φιλελεύθερη στάση" και ότι οι εργοδότες δεν θα πρέπει να εξάγουν γενικά συμπεράσματα. "Το μεγαλύτερο μέρος της απόφασης του δικαστηρίου φαίνεται να βασίζεται στο γεγονός ότι ο εργαζόμενος είχε ισχυριστεί ότι οι σχετικές ανακοινώσεις είχαν επαγγελματικό χαρακτήρα", είπε. Η Κλερ Ντόουσον, δικηγόρος σε εργατικά θέματα στην Slater and Gordon στο Λονδίνο, δήλωσε: "Ορισμένοι εργοδότες επιτρέπουν την εύλογη προσωπική χρήση των συστημάτων της εταιρείας, ενώ άλλοι επιβάλουν πλήρη απαγόρευση. Η συμβουλή προς τους εργαζομένους είναι σαφής: να ελέγξετε ποια είναι η πολιτική του εργοδότη σας είναι και να λειτουργείτε στα πλαίσιά της".

telegraph.co.uk

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα