Πώς η βομβιστική επίθεση θα πλήξει τον τουρισμό της Τουρκίας

Οι Γερμανοί και οι Ρώσοι ήταν αυτοί που συνέβαλαν πέρυσι περισσότερο στα έσοδα από τον τουρισμό της Τουρκίας, καθώς βοήθησαν να γίνει στη χώρα ένας ιδιαίτερα δημοφιλής προορισμός διακοπών. Οι Ρώσοι μένουν μακριά από τα θέρετρα της Μεσογείου, λόγω της πολιτικής γραμμής στον πόλεμο της Συρίας. Στην τελευταία βομβιστική επίθεση, τα περισσότερα θύματα ήταν Γερμανοί. "Ο τουριστικός τομέας θα υποστεί ακόμα μεγαλύτερες απώλειες το 2016, δεδομένου ιδίως ότι οι Γερμανοί αποτελούν τη μεγαλύτερη ομάδα τουριστών της Τουρκίας", δήλωσε ο Ναζ Μασράφ, διευθυντής στον ευρωπαϊκό τομέα της εταιρεία

πολιτικού ρίσκου Eurasia Group. "Η επιδείνωση της ασφάλειας και οι επιπτώσεις της στον τουρισμό θα επιβαρύνουν το οικονομικό κλίμα".

Η Τουρκία σχεδιάζει να αυξήσει τη σημασία του τουρισμού για να βοηθήσει την ανάπτυξη της οικονομίας, μετά την κατάρρευση των αναδυόμενων αγορών και το πολιτικό τέλμα που οδήγησε σε δύο εκλογές μέσα σε έξι μήνες. Πέρυσι, όμως, ήταν η πρώτη χρονιά από το 2006 που ο αριθμός των τουριστών δεν αυξήθηκε.

Αγία Σοφία

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν συγκρούστηκε με τον ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια της κατάρριψης ενός μαχητικού αεροσκάφους τον Νοέμβριο, που είχε εμπλακεί στον πόλεμο στη Συρία. Από τότε, οι ρώσοι τουριστικοί πράκτορες απαγορεύθηκε να πωλούν διακοπές στην Τουρκία και οι χώρες ανέστειλαν τα ταξίδια χωρίς βίζα.

Ο κλάδος είχε επίσης υποστεί ζημία από τα κύματα των βομβιστικών επιθέσεων που αποδίδονται στο Ισλαμικό Κράτος, μεταξύ των οποίων μία στην Άγκυρα τον Οκτώβριο που σκότωσε περισσότερους από 100 ανθρώπους. Προηγούμενες επιθέσεις είχαν στόχο Κούρδους σε πολιτικές συγκεντρώσεις, γεγονός που υποδηλώνει την επέκταση του πολέμου της Συρίας, όπου οι Κούρδοι μαχητές είναι οι κύριες επίγειες δυνάμεις που πολεμούν το Ισλαμικό Κράτος. Η βόμβα στο ιστορικό κέντρο της Κωνσταντινούπολης είναι η πρώτη φορά που ξένοι τουρίστες μπαίνουν στο στόχαστρο. Δεν υπήρξε άμεση ανάληψη ευθύνης, αν και η τουρκική κυβέρνηση αναγνώρισε το δράστη ως ένα ξένο μέλος του Ισλαμικού Κράτους που ήρθε από τη Συρία πρόσφατα.

Αυτοκρατορική πρωτεύουσα

Η Κωνσταντινούπολη, πρώην έδρα της Βυζαντινής και Οθωμανικής αυτοκρατορίας, φιλοξενεί περισσότερους επισκέπτες κάθε χρόνο από τη Νέα Υόρκη, σύμφωνα με τον Δείκτη Mastercard Global Destination Cities Index 2015. Ο εκρηκτικός μηχανισμός εξερράγη μόλις λίγα μέτρα από το Μπλε Τζαμί, απέναντι από την Αγία Σοφία. Μια βομβιστική επίθεση τον περασμένο Ιανουάριο σκότωσε έναν αστυνομικό σε ένα κοντινό αστυνομικό τμήμα.

"Είναι ένας καλά υπολογισμένος στόχος, με επίκεντρο την υπονόμευση της τουριστικής βιομηχανίας της Τουρκίας", δήλωσε ο Οϊτούν Ορχάν, αναλυτής στο Κέντρο Στρατηγικών Μελετών Μέσης Ανατολής στην Άγκυρα.

Ο τουρισμός αντιπροσωπεύει άμεσα το 4,7 τοις εκατό της οικονομίας σε σύγκριση με το 7 τοις εκατό στη γειτονική Ελλάδα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδίων και Τουρισμού. Η κυβέρνηση σχεδιάζει να αυξήσει τα έσοδα σε 35,5 δις δολ. μέχρι το τέλος του 2017, από 31,5 δις δολ. πέρυσι.

Ανησυχητικές εικόνες

Τηλεοπτικά ρεπορτάζ που μεταδόθηκαν σε όλο τον κόσμο έδειξαν την αστυνομία να έχει αποκλείσει την περιοχή της έκρηξης, ενώ ασθενοφόρα συνέλεγαν τα θύματα, που περιελάμβαναν άτομα από τη Ρωσία, τη Νορβηγία, το Περού και τη Νότια Κορέα, καθώς και τη Γερμανία, σύμφωνα με αναφορές των μέσων ενημέρωσης. Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊμάγερ, δήλωσε ότι οκτώ συμπατριώτες του σκοτώθηκαν και άλλοι εννέα τραυματίστηκαν σοβαρά. "Εδώ και πολλά χρόνια, η τρομοκρατία δεν έχει επηρεάσει εμάς τους Γερμανούς όπως σήμερα", είπε. "Θα πρέπει να διευκρινιστεί ποιος είναι ο δράστης γρήγορα και να διευκρινιστούν οι περιστάσεις".

Οι γερμανοί επισκέπτες αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος των παραθεριστών στην Τουρκία τα τελευταία τρία χρόνια, ή το 15 τοις εκατό κατά τους πρώτους 11 μήνες του 2015. Οι Ρώσοι ήταν στη δεύτερη θέση, σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού. "Κάθε ευάλωτη αναδυόμενη αγορά έχει τις ιδιοσυγκρασιακές αδυναμίες της", σχολιάζει ο Nicholas Spiro, διευθύνων σύμβουλος της Spiro Sovereign. "Της Τουρκίας είναι η δραματική κλιμάκωση των γεωπολιτικών κινδύνων, που γεμίζουν τις οθόνες των τηλεοράσεων και των εφημερίδων σε όλο τον κόσμο και έχουν διαβρωτική επίδραση στο κλίμα".

bloomberg.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα