Πρόταση για μικρή Βουλή και Γερουσία

Η μικρότερη Βουλή των 200 ή 250 βουλευτών με ταυτόχρονη θέσπιση δεύτερου νομοθετικού Σώματος, της Γερουσίας, παραμένει στην ατζέντα του Μαξίμου εν όψει Συνταγματικής Αναθεώρησης.

Το θέμα επαναφέρει σήμερα η «Καθημερινή», με την επισήμανση ότι ο Ευ.Βενιζέλος, μετά από συζήτηση που είχε επ΄αυτού με τον Αντώνη Σαμαρά, συμφώνησε με την μείωση του αριθμού

των βουλευτών αλλά εμφανίσθηκε επιφυλακτικός με τη θέσπιση Γερουσίας.

Την πρόταση αυτή συζητούν στο Μαξίμου τον τελευταίο μήνα με σκοπό να έχει κεντρική στις θέσεις της ΝΔ για το νέο Σύνταγμα.

Ο πρωθυπουργός είχε πρωτοαναφερθεί στην μείωση του αριθμού των «300» (στους 200) από την εποχή που η ΝΔ βρισκόταν στην αντιπολίτευση – συγκεκριμένα τον Απρίλιο του 2010 μιλώντας σε συνέδριο του Economist.

Η αρχική αντίδραση του ΠΑΣΟΚ αλλά και πολλών «γαλάζιων» στελεχών ήταν αρνητική. Το επιχείρημά τους ήταν ότι η μορφολογία της χώρας (σ.σ. κυρίως τα πολλά, απομακρυσμένα μεταξύ τους, νησιά) δεν επιτρέπει σύντμηση των εκλογικών περιφερειών καθώς αυτή θα οδηγούσε σε υποεκπροσώπηση των πολιτών στη Βουλή.

Η θέσπιση Γερουσίας απαντά σ' αυτό το πρόβλημα, καθώς δίπλα στο κανονικό Σώμα των 200 ή 250 βουλευτών θα λειτουργεί και το δεύτερο, που θα αποτελείται από 100 ή 50 βουλευτές, αντίστοιχα.

Άλα Ιταλία

Στενός συνεργάτης του κ.Σαμαρά που εισηγήθηκε την πρόταση αναφέρει ότι ο λόγος που καθιστά αναγκαία την Γερουσία δεν είναι... αριθμητικός, αλλά «βαθιά πολιτικός». Όπως εξήγησε , η θέσπισή της «θα αποδυναμώσει το πρωθυπουργικό σύστημα που διαδέχθηκε ουσιαστικά τη βασιλεία» και θα ασκεί πιο ουσιαστικό έλεγχο στην εκάστοτε κυβέρνηση.

Ο ίδιος εκτιμά ότι μπορούμε να ακολουθήσουμε το μοντέλο της Ιταλίας («και όχι των ομοσπονδιακών ΗΠΑ»).

Το Μαξίμου συζητά πολύ σοβαρά, πλέον, αυτή την πρόταση, με τους επιτελείς του κ.Σαμαρά να τονίζουν ότι η έναρξη αυτής της συζήτησης θα αναδείξει πολιτικές και κομματικές αγκυλώσεις ενώ, ταυτόχρονα, θα προκαλέσει το «θεσμικό σοκ» που έχει ανάγκη η κοινωνία.

www.capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα