Ουκρανία: Προσωρινός πρόεδρος ο Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ

Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της Ουκρανίας και στενότερος συνεργάτης της ηγέτιδας της αντιπολίτευσης, Γιούλια Τιμοσένκο, που αποφυλακίστηκε το Σάββατο, αναλαμβάνει προσωρινά τα καθήκοντα του προέδρου μετά την καθαίρεση του Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Σημειώνεται ότι ο Γιανουκόβιτς εγκατέλειψε το Κίεβο με προορισμό τη γενέτειρά του στα ανατολικά της χώρας απ’ όπου κατήγγειλε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη «πραξικόπημα» στην χώρα.

Το κοινοβούλιο αποφάσισε να αναθέσει στον Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ, που είχε εκλεγεί πρόεδρος της Βουλής

μια ημέρα πριν, τα καθήκοντα του μεταβατικού προέδρου.

Η διεξαγωγή των πρόωρων προεδρικών εκλογών έχει οριστεί για την 25η Μαΐου.

Ο 49χρονος Τουρτσίνοφ κατάγεται από την ίδια πόλη με τη Γιούλια Τιμοσένκο, το Ντνιπροπετρόβσκ στα νοτιοανατολικά της χώρας, και κατέχει την θέση του αναπληρωτή προέδρου του κόμματος της Τιμοσένκο, «Πατρίδα».

Υπηρέτησε ως επικεφαλής των κρατικών υπηρεσιών ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU) μετά την Πορτοκαλί Επανάσταση του 2004- 2005.

Διορία μέχρι την Τρίτη για νέα κυβέρνηση

Νωρίτερα ο Τουρτσίνοφ, ως πρόεδρος του κοινοβουλίου, κάλεσε τους βουλευτές να καταλήξουν σε συμφωνία για το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας μέχρι την Τρίτη.

«Αυτό το έργο αποτελεί προτεραιότητα», τόνισε και ζήτησε να ξεκινήσουν αμέσως οι συζητήσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης.

Εντολή για σύλληψη του πρώην υπουργού Εσόδων και του πρώην γενικού εισαγγελέα

Εν τω μεταξύ το ουκρανικό κοινοβούλιο διέταξε τη σύλληψη του πρώην υπουργού Εσόδων Ολεκσάντερ Κλιμένκο και του πρώην γενικού εισαγγελέα Βίκτορ Πσόνκα.

Ο Ολεχ Μαχνίτσκι που εκτελεί χρέη γενικού εισαγγελέα δήλωσε ότι «μια έρευνα έχει αρχίσει και μια ερευνητική-επιχειρησιακή ομάδα εργάζεται για τη προφυλάκιση των προσώπων αυτών προκειμένου να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη».

Ο νέος υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών Αρσεν Αβάκοφ είπε επίσης στο κοινοβούλιο ότι η αστυνομία συνεργάζεται με την υπηρεσία κρατικής ασφάλειας και το γραφείο του γενικού εισαγγελέα για τη διεξαγωγή έρευνας «σοβαρών εγκλημάτων κατά του ουκρανικού λαού, συμπεριλαμβανομένων αυτών που διαπράχθηκαν από πρώην αρχηγούς του κράτους

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα