Βενεζουέλα: πρόσκληση Μαδούρο σε Ομπάμα για διάλογο ενώ συνεχίζεται η σκληρή mediaκή μάχη

Ολοένα και εντείνεται ο επικοινωνιακός πόλεμος κυρίως δια των μέσων κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με το τι ακριβώς συμβαίνει στη Βενεζουέλα τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Μετά την παράδοση ενός από τους ηγέτες της αντιπολίτευσης στην αστυνομία, του 42χρονου Λεοπόλντο Λόπες, οικονομολόγου από το Χάρβαρντ και επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος «Λαϊκή Θέληση» (το οποίο επί τη ευκαιρία ας υπενθυμιστεί ότι στις εκλογές του 2012 συγκέντρωσε μόλις 3% και έχει έναν μόνο βουλευτή), σύμφωνα με τα μεγάλα ΜΜΕ

πλήθος διαδηλωτών κατέκλυσαν τους δρόμους ζητώντας την άμεση απελευθέρωσή του και την παραίτηση Μαδούρο. Σε αυτά προστέθηκε η άρση των διαπιστεύσεων των δημοσιογράφων του CNN, την Παρασκευή το βράδυ, τους οποίους η κυβέρνηση της Βενεζουέλας κατηγόρησε ότι «κάνουν στυγνή προπαγάνδα κατά της κυβέρνησης».

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κέρι έσπευσε να στηλιτεύσει την «βαθειά αντιδημοκρατική αυτή συμπεριφορά» και ο Μαδούρο ανταπάντησε καλώντας τον Ομπάμα σε ανοιχτό διάλογο για τις σχέσεις των δύο χωρών προκειμένου, όπως είπε, «να τεθεί επί τάπητος η αλήθεια» και να «αντιληφθούν οι ΗΠΑ ότι η Λατινική Αμερικανική είναι ανεξάρτητη και όχι υποτελής». Στην ιστορία παρενέβη με δηλώσεις και ο πρόεδρος της Βολιβίας, Έβο Μοράλες, καλώντας τον Ομπάμα αλλά και τον συντηρητικό πρόεδρο της Κολομβίας, Χουάν Μανουέλ Σάντος, να «στηρίξουν τον Μαδούρο γιατί είναι εκλεγμένος ηγέτης, όπως συχνά οι ίδιοι λένε αναφερόμενοι σε άλλες χώρες του κόσμου».

Η αντιπολίτευση και τα περισσότερα μεγάλα δυτικά ΜΜΕ παρουσιάζουν μια εικόνα «πεδίου μάχης» στη χώρα, ιδιαίτερα σε ορισμένες πόλεις, και καταγγέλλουν ότι το «καθεστώς Μαδούρο» έχει πετύχει «συσκότιση» ως προς την ροή πληροφοριών γι αυτό και οι ίδιοι χρησιμοποιούν αφειδώς τα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης. Καταγγέλλουν σκληρή καταστολή, νεκρούς και τραυματίες. Η Γενική Εισαγγελία της χώρας πάντως δίνει μεγαλύτερους αριθμούς από την αντιπολίτευση: 10 νεκρούς και 137 τραυματίες, κατονομάζοντας τους μισούς σχεδόν και στις δύο κατηγορίες ως υποστηρικτές του Μαδούρο ή αστυνομικούς.

Ρωγμές για τους χειρισμούς στην αντιπολίτευση

Στην πρωτεύουσα Καράκας κυκλοφορούν τέσσερις εφημερίδες, ευρύτατης κυκλοφορίας, εκ των οποίων οι δύο τάσσονται ξεκάθαρα υπέρ της αντιπολίτευσης (οι El Nacional και El Universal), η μία τάσσεται υπέρ των Τσαβίστας (η CiudadCCS) και η τέταρτη, η Ultimas Noticias τηρεί μια «μέση στάση». Στην El Universal δημοσιεύτηκε, εντός της εβδομάδας, άρθρο που εκτιμούσε ότι τα σχέδια του Λεοπόλδο Λόπες «έχουν υπονομευτεί από ένα ανεγκέφαλο όχλο, που θέλει να καταστρέψει το ο,τιδήποτε στο πέρασμά του» και δεν αντιλαμβάνεται «την ηλιθιότητα της βίας, η οποία δεν έχει κανένα νόημα και είναι εντελώς άκαιρη, και τελικά καταλήγει στο να ενώνει τις γραμμές του αντιπάλου».

Σε άλλο άρθρο της, η ίδια εφημερίδα κατηγόρησε όσους εμπλέκονται στα επεισόδια από πλευράς αντιπολίτευσης ότι καταστρέφουν ό,τι δουλειά προσπαθεί να κάνει η σοβαρή αντιπολίτευση. Στο σημείο αυτό αξίζει να υπενθυμιστεί ότι προεδρικός υποψήφιος, τόσο απέναντι στον Τσάβες όσο και στον Μαδούρο, της αντιπολίτευσης, ο Ενρίκε Καπρίλες, επικεφαλής του κόμματος «Πρώτα Δικαιοσύνη», σε αντίθεση με ό,τι μετέδωσαν μεγάλα ειδησεογραφικά δίκτυα , δεν κάλεσε τους οπαδούς του, μέχρι σήμερα, να συμμετάσχουν στις διαδηλώσεις και διαρρέει τη δυσφορία του για τους «βανδαλισμούς και τις επιθέσεις κατά της ιδιωτικής περιουσίας» στους οποίους επιδίδονται διαδηλωτές της αντιπολίτευσης, επιβεβαιώνοντας, ουσιαστικά, τις καταγγελίες των βενεζουελάνικων αρχών.

Σύμφωνα με αναλυτές, ο Καπρίλες εκτιμά ότι δεν υπάρχει λόγος για βίαιες διαδηλώσεις στην παρούσα φάση, οι οποίες τελικά λειτουργούν ενισχυτικά και για την αντίπαλη πλευρά, και πιστεύει ότι ο Μαδούρο μπορεί να φθαρεί από μόνος του και η επόμενη εκλογική αναμέτρηση να αλλάξει την κατάσταση. Άλλωστε, η τελευταία εκλογική αναμέτρηση στη χώρα ήταν οι τοπικές εκλογές του Δεκεμβρίου, όπου για άλλη μια φορά οι οπαδοί του Τσάβες και οι σύμμαχοί τους συγκέντρωσαν το 54% των ψήφων έναντι της αντιπολίτευσης που συγκέντρωσε 42% συνολικά. Ο Καπρίλες θεωρεί ότι δεν έχει αλλάξει κάτι σημαντικό μέσα σε δύο μήνες.

Επικοινωνιακές «μάχες» και «αντεπίθεση» από πλευράς κυβέρνησης

Κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας, και ιδιαίτερα την ημέρα της παράδοσης του Λόπες στις αρχές και την επομένη πραγματοποιήθηκαν μεγάλες διαδηλώσεις και από τις δύο πλευρές. Οι ειδήσεις για τις διαδηλώσεις επιβεβαιώνονται και από την εφημερίδα El Nacional και από το αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων Associated Press. Σύμφωνα λοιπόν με αυτές τις πληροφορίες, η διαδήλωση, την Τρίτη, των εργατών της κρατικής πετρελαϊκής βιομηχανίας PDVSA υπέρ της κυβέρνησης στο Καράκας ήταν κατά πολύ μεγαλύτερη από τις περίπου 5.000 διαδηλωτών, όπως εκτιμά το αμερικανικό πρακτορείο, που συμμετείχαν στην ταυτόχρονη διαδήλωση της αντιπολίτευσης κατά την οποία παραδόθηκε ο Λόπες.

Την επόμενη μέρα, στις 19 Φεβρουαρίου, πραγματοποιήθηκε εξίσου μεγάλη διαδήλωση από εργάτες των βιομηχανικών μονάδων της πόλης Πουέρτο Ορντάζ στην περιοχή Μπολιβάρ, οι οποίοι προχώρησαν σε διάλυση των οδοφραγμάτων της αντιπολίτευσης και δέχτηκαν πυρά με αποτέλεσμα να τραυματιστούν εννιά εξ αυτών. Την ίδια ημέρα, εργάτες από μεγάλες μονάδες ξένων αυτοκινητοβιομηχανιών που δραστηριοποιούνται στη χώρα, όπως οι Toyota, Ford και General Motors, διαδήλωσαν στην πόλη Μερίντα καταγγέλλοντας την ταυτόχρονη διαδήλωση της αντιπολίτευσης αλλά και ζητώντας από την κυβέρνηση Μαδούρο να εγκαταλείψει «τη γραφειοκρατία» και να προχωρήσει σε εθνικοποίηση των αυτοκινητοβιομηχανιών καθώς οι ιδιοκτήτες τους επικαλούμενοι πτώση τζίρου μειώνουν την παραγωγή και θέτουν σε διαθεσιμότητα χιλιάδες εργαζόμενους.

Μεγάλος «θόρυβος» έχει προκληθεί και από τις αναρτήσεις από πλευράς αντιπολίτευσης στα κοινωνικά δίκτυα φωτογραφιών που υποτίθεται ότι αποτυπώνουν τη σκληρή καταστολή σε βάρος της. Πρόκειται για φωτογραφίες από όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων αρκετές χαρακτηριστικότατες, όπως πχ φωτό από συγκρούσεις στο Κάιρο όπου μία διαδηλώτρια ξεγυμνωμένη από την μέση και πάνω σέρνεται από αστυνομικούς (μόνο που φαίνεται η χαρακτηριστική μουσουλμανική μαντήλα της), ή φωτό από τη Σιγκαπούρη, όπου επίσης φαίνονται τα χαρακτηριστικά των προσώπων ( χωρίς αυτό να επηρεάσει μεγάλα αμερικανικά ΜΜΕ να την αναπαράγουν, μεταξύ αυτών και το CNN) ή φωτό από διαδηλώσεις στη Βουλγαρία όπου επίσης καταγράφεται η χαρακτηριστική στολή των ντόπιων αστυνομικών. Και αυτό το φαινόμενο φέρεται να έχει προκαλέσει έντονη δυσφορία στην αντιπολίτευση υπό τον Καπρίλες που θεωρεί ότι υπονομεύεται η αξιοπιστία της με τέτοιου είδους τραγικά λάθη.

Η κυβέρνηση Μαδούρο έχει αναγγείλει ότι εντός των επομένων ημερών θα γνωστοποιήσει τα πορίσματα από την έρευνα μετά τις καταγγελίες για την σκληρή καταστολή σε βάρος διαδηλωτών. Σύμφωνα με διαρροές, ως χαρακτηριστικό παράδειγμα θα αναφέρει την περίπτωση της Τζένεσι Καρμόνα, που σκοτώθηκε συμμετέχοντας σε διαδήλωση της αντιπολίτευσης στην Βαλένσια. Η αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι οι διαδηλωτές δέχτηκαν πυρά από τσαβίστας αλλά σύμφωνα με τις υπάρχουσες διαρροές οι βενεζουελάνικες αρχές θα παρουσιάσουν ιατροδικαστικές εκθέσεις ότι η κοπέλα, που ήταν τοπική βασίλισσα ομορφιάς, πυροβολήθηκε στην πλάτη από σημείο όπου βρίσκονταν μόνο διαδηλωτές. Επίσης, αναμένονται οι τελικές επίσημες ανακοινώσεις για την έρευνα αλλά και τα μέτρα που η κυβέρνηση θα λάβει, όπως τουλάχιστον έχει προαναγγείλει, στους κόλπους της μυστικής αστυνομίας SEBIN, της οποίας άνδρες κατηγορούνται ότι άνοιξαν πυρ κατά διαδηλωτών στις 12 Φεβρουαρίου πυροδοτώντας την έναρξη βίαιων επεισοδίων. Η SEBIN έχει, ήδη, αποσυρθεί από τους δρόμους.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα