Προϊστάμενος δεν είναι πτυχίο αλλά κοινωνική νοημοσύνη

Όποιος δεν θέλει να ζυμώσει δέκα μέρες κοσκινίζει...λέει ο θυμόσοφος λαός και ταιριάζει γάντι σε ένα «διασωθέντα» υπουργό της κυβέρνησης Σαμαρά, τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Προφανώς, μην έχοντας εκείνες τις ιδέες που θα τον έκαναν να ξεχωρίζει και να δικαιολογεί την παραμονή – διάσωσή του στον πρόσφατο ανασχηματισμό , ακολουθεί την πεπατημένη, δηλαδή την ανακύκλωση πολιτικών οι οποίες όμως όπως αποδεικνύεται περισσότερο κακό κάνουν παρά καλό.

Δηλαδή, με λίγα λόγια τον υπουργοποίησαν για να στρώσει το χαλί στις μαζικές

απολύσεις. Και μετά ήρθε η δεύτερη «υποχρέωση»- «ιδέα» ! Πρόκειται για την πρακτική των αξιολογήσεων και την επιλογή των προϊσταμένων στο Δημόσιο. Μόνο που και αυτή η ενέργεια δείχνει προχειρότητα. «Γονατογραφία», χαρακτήριζαν οι παλιότεροι το κακοφτιαγμένο νομοσχέδιο. Και έτσι είναι, διότι υπάρχουν προϊστάμενοι του Γυμνασίου που κρατούν ολόκληρες υπηρεσίες, που δίπλα τους μαθαίνουν γενιές νέων υπαλλήλων και η απομάκρυνσή τους θα επιφέρει δυσλειτουργίες όπως έγινε και πριν από χρόνια με την αποχώρηση των παλιότερων, των αρίστων.

Τώρα δηλαδή, ο κ. Μητσοτάκης μετά το θαύμα του να στείλει σε Χρυσή Αυγή και ΣΥΡΙΖΑ τους απολυμένους δημοσίους υπαλλήλους, ετοιμάζεται να διαλύσει και τις υπηρεσίες. Δεκάδες υπάλληλοι πτυχιούχοι και γενικότερα με τυπικά προσόντα είναι κάτω του μετρίου. Γι αυτό λέμε ότι Προϊστάμενος, Διευθυντής, Διοικητής, δεν σπουδάζεται. Όσα πτυχία και να έχει κάποιος δεν τον κάνουν Προϊστάμενο. Αυτός που ξέρει να διοικεί , είναι ο άνθρωπος, ο αρχηγός, ο καθοδηγητής που διαθέτει την ικανότητα να παρακινεί, να επηρεάζει και να κατευθύνει τους άλλους σε μία συντονισμένη προσπάθεια για την επίτευξη ενός σκοπού αναγνωρισμένης αξίας.

Η ηγεσία δεν είναι ένας τίτλος που απονέμεται, είναι ανάληψη πρωτοβουλίας και οργανωτικής διάρθρωσης στο πλαίσιο της ομάδας. Είναι τόνωση των κινήτρων που ωθούν σε δραστηριότητα τα μέλη με ταυτόχρονη ενίσχυση της ενότητας και της συνοχής. Σε οποιοδήποτε τομέα, κοινωνικό, επαγγελματικό, επιχειρηματικό, πολιτικό, θρησκευτικό ή πολιτικό, οι άνθρωποι αυτοί έχουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά που τους κάνουν να ξεχωρίζουν. Τα χαρακτηριστικά αυτά, είναι δείκτες ενός διαφορετικού τρόπου σκέψης και δράσης. Πρόκειται για την «κοινωνική νοημοσύνη», την ικανότητα του ατόμου δηλαδή να διαβάζει το πώς αισθάνονται οι άνθρωποι γύρω του. Πρόκειται για ένα σπάνιο χάρισμα, που δυστυχώς δεν σπουδάζεται για να διατίθεται με πτυχία με τα οποία θα αξιολογεί ο κ. Μητσοτάκης!

O antiκοινοβουλευτικός

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα