Παγκόσμιο Κύπελλο 2050: νικητές τα ρομπότ;

«…Και το Παγκόσμιο Κύπελλο το 2050 απονέμεται στον (τυμπανοκρουσίες) ... Άρη!»

Παρατραβηγμένο; Όχι και τόσο, δεδομένης μια πρότασης για μελλοντικούς «διαπλανητικούς διαγωνισμούς». Κάποιοι ίσως να θεωρούν ότι οι αναφορές από τον πρόεδρο της FIFA για το διαστημικό ποδόσφαιρο αποσκοπούν στο να αποπροσανατολίσουν το ενδιαφέρον από την ανάθεση του Μουντιάλ του 2022 στο Κατάρ. Άλλοι μπορεί να παρατηρήσουν ότι ένα Μουντιάλ στον Άρη, δεν θα είχε και μεγάλη διαφορά θερμοκρασίας από το Κατάρ.

Αλλά ο Σεπ

Μπλάτερ έθιξε ένα σοβαρό ερώτημα: πώς θα είναι το ποδόσφαιρο και ο αθλητισμός γενικότερα σε έναν συνεχώς μεταβαλλόμενο, εστιασμένο στην τεχνολογία κόσμο; Και πως θα είναι το Παγκόσμιο Κύπελλο το 2050; Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι ανθρώπινες επιδόσεις στα αθλήματα θα βελτιωθούν. Αν ο νικητής του Ολυμπιακού μαραθώνιου του 2012 συμμετείχε στην κούρσα του 1904, θα είχε κερδίσει με σχεδόν μιάμιση ώρα διαφορά. Και αν ο Τζέσε Όουενς, ο οποίος πήρε το χρυσό το 1936, είχε αγωνιστεί εναντίον του Γιουσέιν Μπολτ στα 100 μέτρα στο Λονδίνο το 2012, θα είχε μείνει πίσω 14 μέτρα, τη στιγμή που ο Μπολτ θα διέσχιζε τη γραμμή τερματισμού. Αυτές τις μέρες ο αθλητισμός είναι μια επιστήμη, με την τεχνολογία να παίζει τεράστιο ρόλο: από 3D εκτυπωμένους εκπαιδευτές ως τον ειδικά σχεδιασμένο εξοπλισμό για τις αναλύσεις δεδομένων που παρακολουθούν τους αθλητές σε κάθε κίνηση.

Παρακολουθήστε την British Lions την επόμενη φορά που θα παίξει και μπορεί να δείτε ένα μικρό κουτί κάτω από τις φανέλες τους. Είναι συνδεδεμένο με ένα δίκτυο δεδομένων, με τα πακέτα GPS στις πλάτες τους για την αντιπαραβολή μιας σειράς δεδομένων, από το πόσο γρήγορα και πόσο πολύ έχουν τρέξει, ως τους παλμούς της καρδιάς τους και τις θερμοκρασίες. Οι ομάδες ράγκμπι χρησιμοποιούν αυτή την τεχνολογία από το 2009, αν και εξακολουθεί να απαγορεύεται σε γήπεδα ποδοσφαίρου.

Ο Guy Lidbetter, διευθύνων σύμβουλος τεχνολογίας στην πάροχο τεχνολογίας σε Ολυμπιακούς Atos, πιστεύει ότι το ποδόσφαιρο θα γίνει με γνώμονα τα δεδομένα. «Αναπόφευκτα θα συνειδητοποιήσουν τις δυνατότητές του και θα φτάσουμε σε ένα στάδιο όπου θα υπάρχουν οθόνες με πουκάμισα και μπότες, που θα ανατροφοδοτούν όλα τα είδη των δεδομένων στους προπονητές», λέει. Ο πρώην παίκτης του NFL Chris Kluwe γράφει πολλά για το μέλλον του αθλήματος. «Η επαυξημένη πραγματικότητα είναι ένας τρόπος να πάρουμε όλα αυτά τα δεδομένα και να ενισχύσουμε το πώς μπορούμε να παίξουμε το παιχνίδι σε πραγματικό χρόνο», είπε σε πρόσφατη ομιλία του. Φαντάστηκε ένα σύστημα καμερών σε κάθε γωνιά ενός γηπέδου ποδοσφαίρου, δίνοντας μια πανοραμική θέα του γηπέδου, σε συνδυασμό με αισθητήρες και επιταχυνσιόμετρα για τα κράνη των παικτών.

«Θα πάρετε όλες αυτές τις πληροφορίες και θα τις διοχετεύετε απευθείας στους παίκτες σας. Καλές ομάδες θα είναι αυτές που θα τις διοχετεύουν άμεσα, κακές αυτές που θα αργούν και θα έχουν υπερφόρτωση πληροφοριών».

Η τεχνολογία θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί για να δώσει στους οπαδούς μια πιο συναρπαστική εμπειρία, υποστηρίζει ο Kluwe. «Μπορούμε να βάλουμε Google Glass κάτω από ένα κράνος και να έχουμε την αίσθηση του πως είναι να τρέχεις σε ένα γήπεδο με 100 μίλια την ώρα, με τους παλμούς να ηχούν στα αυτιά σας. Μπορούμε να έχουμε μια αίσθηση του πως είναι να έρχεται καταπάνω σου ένας ογκώδης άντρας».

Υπάρχει αφθονία τεχνολογίας στη Βραζιλία, όπως οι αισθητήρες γραμμής τέρματος, οι θερμικά συνδεδεμένες μπάλες ποδοσφαίρου και το σπρέι που εξαφανίζεται που χρησιμοποιούν οι διαιτητές κατά τη διάρκεια των ελεύθερων βολών. Ιδιαίτερη εντύπωση έκανε ο ελεγχόμενος από τον νου εξωσκελετός που φόρεσε ο 29χρονος παραπληγικός Juliano Pinto και έκανε την εναρκτήρια κλωτσιά του τουρνουά.

Θα έχουν τα μελλοντικά Παγκόσμια Κύπελλα παρόμοια ρομποτική; Η τεχνολογία είναι σαφώς διαθέσιμη για να κάνεις τους παίκτες ακόμη πιο υπεράνθρωπους, αλλά για τον Lidbetter της Atos θα είναι «ένα ζήτημα πολιτιστικής αποδοχής». «Μήπως οι οπαδοί θέλουν το ποδόσφαιρο να γίνει όπως η Formula 1, όπου το αυτοκίνητο έχει μεγαλύτερη σημασία από τον οδηγό;» Ο καθηγητής Alexandre da Sliva Simoes είναι πρόεδρος του RoboCup, έναν ετήσιου διαγωνισμού ποδοσφαίρου για ρομπότ. Πιστεύει ότι θα υπάρξουν σίγουρα ρομπότ στον αγωνιστικό χώρο στο μέλλον - αλλά δεν θα πρέπει αναγκαστικά να παίζουν. «Περιμένω ότι το 2050 δεν θα έχουμε ανθρώπινους διαιτητές πια. Οι άνθρωποι θα είναι κατά πάσα πιθανότητα παρόντες ως επόπτες ενός αυτόματου διαιτητή που μπορεί να είναι ένα λογισμικό ή ακόμα και ένα ρομπότ», λέει. Και έχει μια πρόκληση για τη Fifa. «Το 2050, μια ποδοσφαιρική ομάδα που αποτελείται από πλήρως αυτόνομα ανθρωποειδή ρομπότ θα παίξει εναντίον των νικητών του Παγκοσμίου Κυπέλλου». Σύμφωνα με τις προβλέψεις του, τα ρομπότ θα κερδίσουν.

http://www.bbc.com/news/technology-27924188

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα