Πώς τα γυαλιά της Google «σκοτώνουν» το Σαν Φρανσίσκο

Η Sarah Slocum λατρεύει τα Google Glass της. Φοράει το gadget πάνω από 12 ώρες την ημέρα και της αρέσει να δείχνει στους άλλους πώς να το χρησιμοποιούν. Με ένα κλείσιμο του ματιού μπορεί να βγάλει μια φωτογραφία ή να χρησιμοποιήσει τη φωνή της για να δώσει διαταγή και να γράψει ένα βίντεο. Η συσκευή, λέει, είναι «το μέλλον». Όταν, λοιπόν, διαπίστωσε ότι κάποιοι διαφωνούν με αυτό, σοκαρίστηκε.

Σε μια πρόσφατη επίσκεψή της σε ένα μπαρ στο Σαν Φρανσίσκο, η 34χρονη συγγραφέας σε θέματα τεχνολογίας δέχθηκε επίθεση από ανθρώπους που της είπε «Γαμ… Google!». Την κατηγόρησαν ότι «σκοτώνει αυτή την πόλη» και άρπαξαν τον hi-tech εξοπλισμό από το κεφάλι της.

Το περιστατικό έχει γίνει ο θεμέλιος λίθος γύρω από μια ευρύτερη συζήτηση στο Σαν Φρανσίσκο, όπου ένα τμήμα της κατά τ’ άλλα ανεκτικής, φιλελεύθερης και φιλειρηνικής κοινωνίας φαίνεται να έχει βαρεθεί την αδυσώπητη πορεία της τεχνολογίας.Μπαρ και καφετέριες έχουν αρχίσει να βάζουν πινακίδες για την απαγόρευση συσκευών Google Glass. Ειδικά λεωφορεία που μεταφέρουν εργαζόμενους στην κοντινή Silicon Valley έχουν δεχθεί επιθέσεις. Εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν πρόσφατα έξω από τα γραφεία του Twitter για να διαμαρτυρηθούν για τις φορολογικές ελαφρύνσεις στην εταιρεία.

Και, πάνω από όλα, υπάρχει οργή για την αύξηση των ενοικίων και τις εξώσεις, καθώς οι νέοι εργαζόμενοι στην τεχνολογία έχουν αποικίσει περιοχές χαμηλού εισοδήματος μέχρι πρότινος. Η Slocum είναι ένας από τους χιλιάδες «εξερευνητές» των τελευταίων gadget της Google. Όπως και με κάθε νυχτερινή φασαρία σε μπαρ, υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις για το τι συνέβη στη 1:30 π.μ. στο μπαρ Molotov. Αλλά επιμένει ότι δεν κατέγραφε κάποιον και δεν παραβίασε την ιδιωτική τους ζωή, αλλά απλά έδειχνε τη συσκευή σε κάποιους που ενδιαφέρθηκαν. «Λίγα λεπτά αργότερα με έβριζαν. Άρχισα να αισθάνομαι ότι απειλούμαι. Σε εκείνο το σημείο αποφάσισα να ενεργοποιήσω την κάμερα και να ξεκινήσω την εγγραφή αυτής της απεχθούς, απειλητικής συμπεριφοράς» λέει. «Στη συνέχεια, ένας άντρας και ένα κορίτσι με κατηγόρησαν. Ο τύπος άρχισε να κουνά τα χέρια του και να προσπαθεί να αρπάξει τα γυαλιά. Δεν μπορούσα να πιστέψω ότι συμπεριφερόταν με αυτόν τον τρόπο. Το μόνο που μπορούσα να κάνω ήταν να πω ‘σας γράφω’. Και συνέχισαν να με βρίζουν».

Μετά από λίγο, κάποιος της πέταξε ένα βρώμικο κουρέλι και μια γυναίκα είπε: «Σκοτώνεις αυτή την πόλη».

Ακολούθησαν βρισιές και, σύμφωνα με την Slocum, ένας άνθρωπος της άρπαξε τη συσκευή και έφυγε από το μπαρ τρέχοντας. Τον κυνήγησε και την πήρε πίσω. Αυτό που ήταν ίσως πιο ενδιαφέρον από το ίδιο το περιστατικό ήταν η αντίδραση όταν το ανέφερε στο Facebook και είπε ότι αποτελούσε ένα «έγκλημα μίσους».Υπήρχαν κάποια μηνύματα συμπάθειας, αλλά πολλοί την κατηγόρησαν για το ότι έβγαλε μια συσκευή εγγραφής σε ένα μπαρ.

Τις επόμενες ημέρες, πολλά μπαρ και καφετέριες απαγόρευσαν τη συσκευή. Στο Willows, που είναι δημοφιλές στους νέους που ασχολούνται με τεχνολογία, ένα αυτοκόλλητο στο παράθυρο έδειχνε τα γυαλιά με μια κόκκινη γραμμή. «Οι πελάτες μας θέλουν την ιδιωτικότητά τους» έγραφε από κάτω. Το παραλήρημα ακολούθησε μια άλλη διαμάχη στο Σαν Φρανσίσκο, σχετικά με τα λεωφορεία της Google που έχουν αλλάξει παραδοσιακές περιοχές χαμηλού εισοδήματος, όπως η άλλοτε μποέμ και καλλιτεχνική συνοικία Mission.

Τα τεράστια, με κλιματισμό και εξοπλισμένα με internet λεωφορεία με τα φιμέ τζάμια περνούν από τα φτωχά καταστήματα και τα βιβλιοπωλεία με μεταχειρισμένα βιβλία, μεταφέροντας τους εργαζόμενους 30 μίλια πιο πέρα, σε εταιρείες όπως η Google, το Facebook, το LinkedIn, η Apple και η Yahoo.

Παρατηρώντας τα να περνούν, οι παλιοί κάτοικοι βλέπουν μια ορατή υπενθύμιση του «ένα τις εκατό» να περνά ανάμεσά τους, στους ξεχαρβαλωμένους , δημόσιους δρόμους. Έχουν γίνει διαμαρτυρίες με πέτρες και καμένα ελαστικά. Στα οχήματα έχουν βάλει πινακίδες που γράφουν «F --- off Google». Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι ο μέσος όρος επιβατών σε αυτά τα λεωφορεία είναι 30χρονοι που κερδίζουν πάνω από 100.000 δολάρια. Η Telegraph επιχείρησε να μιλήσει με κάποιους από αυτούς, οι οποίοι αρνήθηκαν, ακόμα και ανώνυμα.

Στο Σαν Φρανσίσκο, το 23,4 τοις εκατό των κατοίκων είναι κάτω από το όριο της φτώχειας, σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη. Τον Δεκέμβριο μόνο, τα ενοίκια αυξήθηκαν κατά 10,6 τοις εκατό. Στην συνοικία Mission, ένα δυάρι ενοικιάζεται αντί 10.000 το μήνα. Η Google, το σύνθημα της οποίας είναι «Μην είσαι κακός», ξέρει ότι έχει πρόβλημα και είναι αποφασισμένη να γίνει και πάλι αγαπητή στο Σαν Φρανσίσκο. Την περασμένη εβδομάδα δώρισε 6,8 δολάρια στην πόλη, για να μεταφέρονται τα μη προνομιούχα παιδιά με τα δημόσια λεωφορεία δωρεάν για τα επόμενα δύο χρόνια. Η Slocum πιστεύει ότι οι διαφορές θα πρέπει να επιλυθούν. «Είμαι πραγματικά ενθουσιασμένη για την εποχή που ζούμε» είπε. «Κάθε μέρα υπάρχει κάποια νέα εφεύρεση που πρόκειται να αλλάξει δραματικά τη ζωή μας».

telegraph.co.uk

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα