Εξανεμίστηκε το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ

15:04 9/3/2014 - Πηγή: Antinews

Σε… υπαρξιακό φόβο εξελίσσεται το «ξεφούσκωμα» για τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς τα νέα πολιτικά δεδομένα από τη διαπραγμάτευση κυβέρνησης-τρόικας, αλλά και οι εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό και, ειδικότερα στο χώρο της Κεντροαριστεράς, έχουν οδηγήσει τα ποσοστά της Κουμουνδούρου σε νέα καθίζηση

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις

προκάλεσαν νευρικότητα και προβληματισμό στην ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Οι παρούσες πολιτικές τάσεις δείχνουν ότι το προβάδισμα 3 έως 5 ποσοστιαίων μονάδων, που εμφάνιζε πριν από δύο μήνες ο ΣΥΡΙΖΑ έναντι της Ν.Δ., έχει σχεδόν εξανεμιστεί, αφού πλέον τα δύο μεγάλα κόμματα δίνουν σκληρή μάχη για την πρωτιά και σε όσες δημοσκοπήσεις εμφανίζεται πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ το προβάδισμα δεν φτάνει καν τη μία ποσοστιαία μονάδα και βρίσκεται, σε κάθε περίπτωση, εντός των ορίων του στατιστικού λάθους.

Αμηχανία...

Η δημοσκοπική καθίζηση του κόμματος έχει αλλάξει τα δεδομένα και τους σχεδιασμούς των στελεχών του, καθώς, αν και πριν από ένα μήνα πολλοί προεξοφλούσαν ότι… στις ευρωεκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ θα προηγείται με πάνω από 5 μονάδες, πλέον οι περισσότεροι διαπιστώνουν ότι η μάχη θα είναι σκληρή και αμφίρροπη. Το «ξεφούσκωμα» του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποτελεί στρατηγικό «πονοκέφαλο» για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς, αν συνεχιστούν οι τωρινές πολιτικές τάσεις, τότε ανατρέπεται πλήρως ο σχεδιασμός του Αλέξη Τσίπρα και των συνεργατών του.

Αν, δηλαδή, η Ν.Δ. κρατήσει τις δυνάμεις της στις ευρωεκλογές και ο ΣΥΡΙΖΑ αναδειχθεί πρώτος με μικρή διαφορά, τότε δύσκολα η Κουμουνδούρου θα μπορέσει να αμφισβητήσει τη νομιμοποίηση της κυβέρνησης και, ακόμη κι αν το κάνει, η στάση της θα εκληφθεί από την κοινή γνώμη ως υποκριτική και μικροκομματική. Σαν να μην έφταναν αυτά, οι μετρήσεις που φτάνουν στην Κουμουνδούρου από το μέτωπο των περιφερειών και των μεγάλων δήμων δείχνουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ κινδυνεύει να δει το χάρτη των αυτοδιοικητικών εκλογών να βάφεται γαλάζιος, με μερικά κομμάτια πράσινα και μόνο κάποιες... ροζ κουκκίδες.

Διαπραγμάτευση

Όπως προαναφέρθηκε, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται σε κατάσταση αιφνιδιασμού, καθώς ουδείς στην Κουμουνδούρου περίμενε ότι η κυβέρνηση θα κρατήσει τις «κόκκινες γραμμές» της, πως η τρόικα θα έφευγε έχοντας εισπράξει πολλαπλά «όχι» από τους υπουργούς, αλλά και ότι ο Αντώνης Σαμαράς θα κατάφερνε να εξασφαλίσει τη στήριξη των δανειστών και την μετάθεση των αποφάσεων για μετά τις ευρωεκλογές.

Οι λαθεμένες εκτιμήσεις του ΣΥΡΙΖΑ, που πίστευε πως το Μαξίμου θα οδεύσει ως πρόβατο επί σφαγή στο βωμό των εμμονών του Πόουλ Τόμσεν, φαίνονται, εξάλλου, δημοσίως αν θυμηθεί κανείς τη στάση που κράτησε η αξιωματική αντιπολίτευση την περασμένη εβδομάδα: «Ενώ οι Απόκριες έχουν τελειώσει, η κυβέρνηση συνεχίζει να φορά τη μάσκα του σκληρού διαπραγματευτή απέναντι στην τρόικα. Δεν μπορεί, όμως, να κρύψει τη συμφωνία της στη συνέχιση της πολιτικής της μονόπλευρης λιτότητας, των απολύσεων και της διάλυσης του κοινωνικού κράτους, όσες φορές κι αν μοιράσει -στα λόγια- το πρωτογενές πλεόνασμα και όσες φορές κι αν διαφημίσει το τέλος του Μνημονίου», τόνισε προ μερικών ημερών ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Πάνος Σκουρλέτης, ισχυριζόταν πως «αυτές οι συζητήσεις με την τρόικα δεν είναι επί της ουσίας, επί της φιλοσοφίας της εφαρμοζόμενης πολιτικής. Απλώς είναι μία συζήτηση για το αν ικανοποιούνται τα ποσοτικά μεγέθη και αν συμπεριλαμβάνονται στην υλοποιούμενη πολιτική κάποιες από τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης», συνέχιζε ο κ. Σκουρλέτης, διαφωνώντας ακόμη και με την ίδια την πραγματικότητα.

Τούτων δοθέντων, τα νέα πολιτικά δεδομένα, η έμπρακτη στήριξη των δανειστών στις προσπάθειες της κυβέρνησης, αλλά και η άρνηση του Μαξίμου να αναδεχθεί τις παράλογες απαιτήσεις των εκπροσώπων των δανειστών οδηγούν τον ΣΥΡΙΖΑ -έστω και καθυστερημένα- στο συμπέρασμα ότι οι ευρωεκλογές -και πολλώ μάλλον οι αυτοδιοικητικές- δεν θα είναι ένας «περίπατος» ούτε μία «πρόβα εξουσίας» για την Κουμουνδούρου. Ισως, μάλιστα, να είναι το ακριβώς αντίθετο...

Η Κεντροαριστερά «τρομάζει» την Κουμουνδούρου

Σαν να μην έφτανε η ολική ανατροπή των δεδομένων στο επίπεδο της σχέσης της Αθήνας με τους δανειστές, σοβαρό πονοκέφαλο για την Κουμουνδούρου αποτελούν και οι εξελίξεις στην Κεντροαριστερά. Πρωτίστως το «Ποτάμι» του Σταύρου Θεοδωράκη, που κινείται ακόμη σε... άγνωστα νερά, και δευτερευόντως η «ολική επαναφορά» της ΔΗΜ.ΑΡ. και του Φώτη Κουβέλη με την «Προοδευτική Συνεργασία» και τον «τρίτο πόλο» προκαλούν ανησυχία στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ για τυχόν αλλαγή των συσχετισμών στο χώρο της Κεντροαριστεράς. Μία αλλαγή που, αν συντελεστεί, μοιραία θα επηρεάσει και τα ποσοστά του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ενδεικτική της ανησυχίας του ΣΥΡΙΖΑ για το εγχείρημα του δημοσιογράφου ήταν η αντίδραση κορυφαίων στελεχών του κόμματος, που έσπευσαν να στείλουν στο... πυρ το εξώτερον το «Ποτάμι». «Εκεί δηλαδή που “έφαγε” ο δάκος την “Ελιά”, ξεπηδάει ένα “Ποτάμι”», σχολίασε δηκτικά ο Δημήτρης Παπαδημούλης, «προφητεύοντας» πως «η εξαγγελία της συγκεκριμένης πολιτικής κίνησης θα πρέπει να ανησυχεί περισσότερο τους κ.κ. Βενιζέλο και Κουβέλη, διότι στο δικό τους χώρο κλωθογυρίζει». Ακόμη σκληρότερος ήταν ο Πάνος Σκουρλέτης, που «φωτογράφισε» το δημοσιογράφο ως «διάττοντα αστέρα της δημόσιας ζωής» και... άσκησε κριτική για τις εκπομπές του, υποστηρίζοντας πως «ενώ έδειχνε ευαισθησία σε ορισμένα κοινωνικά ζητήματα, την ίδια στιγμή επέδειξε συστηματική αποχή από οικονομικά θέματα».

Γιάννης Γεωργίου στον Τύπο της Κυριακής

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα