Πολ Κρούγκμαν: "Η Γερμανία συμπεριφέρεται άσχημα στην Ευρώπη"

Η Γερμανία είναι η αρνητική πρωταγωνίστρια στην ευρωπαϊκή κρίση χρέους, επισημαίνει σε άρθρο του ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν. Όπως γράφει, η καταστροφή της ζώνης του ευρώ σε «αργή κίνηση» δεν οφείλεται στην Ελλάδα, στην Ιταλία ή στη Γαλλία, αλλά στην κυβέρνηση του Βερολίνου.

Υπό τον τίτλο «Όντας κακοί Ευρωπαίοι», ο Κρούγκμαν γράφει ότι

η ανεργία στην ευρωζώνη είναι σε σχεδόν διπλάσιο επίπεδο από την αντίστοιχη των ΗΠΑ και ότι ο πληθωρισμός απέχει πολύ από τον επίσημο στόχο. Επισημαίνει επίσης πως η απόδοση των γερμανικών μακροπρόθεσμων ομολόγων ύψους 0,7%, μοιάζει με τις αποδόσεις που συνδυάζονταν με τον ιαπωνικό αποπληθωρισμό (το ‘90) και ενστερνίζεται τις θέσεις εκείνων που υποστηρίζουν πως η Ευρώπη θα βιώσει την δική της χαμένη δεκαετία.

Ο Κρούγκμαν αποδίδει σε ανεύθυνους χειρισμούς τη δύσκολη θέση της Ευρώπης, αλλά ξεκαθαρίζει πως η κακή συμπεριφορά στον πυρήνα της ευρωζώνης δεν προέρχεται από την Ελλάδα, την Ιταλία και τη Γαλλία, αλλά από τη Γερμανία. Όπως χαρακτηριστικά τονίζει, οι Ευρωπαίοι νομοθέτες φαίνονται αποφασισμένοι να επιρρίψουν ευθύνες στις λάθος χώρες και στις λάθος πολιτικές για τα προβλήματά τους. «Δεν αρνούμαι ότι η ελληνική κυβέρνηση συμπεριφέρθηκε ανεύθυνα πριν την κρίση, ή ότι η Ιταλία έχει μεγάλο πρόβλημα με την στασιμότητα της παραγωγής. Όμως η Ελλάδα είναι μια μικρή χώρα της οποίας η δημοσιονομική ένδεια ήταν μοναδική, ενώ τα μακροχρόνια προβλήματα της Ιταλίας δεν είναι η πηγή της αποπληθωριστικής κίνησης της Ευρώπης», τονίζει ο Κρούγκμαν και προσθέτει πως αν προσπαθήσει κάποιος να εντοπίσει τις χώρες οι πολιτικές των οποίων ήταν ανάρμοστες πριν την κρίση και έχουν πλήξει την Ευρώπη από τότε που ξέσπασε η κρίση και οι οποίες αρνούνται να μάθουν από την εμπειρία, όλα δείχνουν ότι η Γερμανία ήταν ο χειρότερος πρωταγωνιστής.

Για να τεκμηριώσει τη θέση αυτή ο Αμερικανός οικονομολόγος προχώρησε σε μια απλή σύγκριση της ιστορικής εξέλιξης του πληθωρισμού και του κόστους εργασίας μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας. Όπως ανάφερε από το 1999, ο πληθωρισμός της Γαλλίας έχει αυξηθεί κατά 1,7% σε ετήσια βάση, ενώ το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος έχει αυξηθεί κατά 1,9% ετησίως. Και τα δυο νούμερα ευθυγραμμίζονται με τον στόχο της ΕΚΤ. Αντιθέτως, κατά τον Κρούγκμαν η Γερμανία συμπεριφέρεται με ανάρμοστο τρόπο, με τις τιμές και το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος να αυξάνονται κατά 1% και 0,5% αντιστοίχως.

Και καταλήγει: «Τι γίνεται με την επίλυση του προβλήματος του πολύ μικρού πληθωρισμού στη Γερμανία; Μια πολύ επιθετική νομισματική πολιτική θα μπορούσε να έχει επιτυχία (αν και δεν θα βασιζόμουν σε αυτό), αλλά οι γερμανοί αξιωματούχοι της οικονομίας προειδοποιούν για τέτοιες πολιτικές, διότι θα μπορούσε να κάνει τους οφειλέτες να ξεφύγουν. Αυτό που βλέπουμε, λοιπόν, είναι η εξαιρετικά καταστροφική δύναμη των κακών ιδεών. Δεν είναι εξ ολοκλήρου σφάλμα της Γερμανίας - η Γερμανία είναι ένας μεγάλος παίκτης στην Ευρώπη, αλλά είναι σε θέση να επιβάλει αποπληθωριστικές πολιτικές επειδή τόσο μεγάλο μέρος της ευρωπαϊκής ελίτ έχει πιστέψει την ίδια ψευδή αφήγηση. Και θα πρέπει να αναρωτηθούμε τι θα προκαλέσει την εισβολή της πραγματικότητας».

www.nytimes.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα