Ποιοι είναι οι ψηφοφόροι της Χρυσής Αυγής

Πολλές φορές έχουμε γράψει στο antinews ότι οι 500.000 Έλληνες που ψηφίζουν Χρυσή Αυγή δεν έχουν καμιά σχέση με τους 2-3 χιλιάδες που μπορεί να είναι φασίστες, νεοναζιστές, μπράβοι, παγανιστές και ότι άλλο μπορεί να σκεφτεί κανείς. Έχουμε γράψει ότι πρόκειται για Έλληνες πολίτες απογοητευμένους από το πολιτικό σύστημα, την ατιμωρησία, την έλλειψη δικαιοσύνης. Και προέρχονται απ’ όλους τους πολιτικούς χώρους. Μια δημοσκόπηση

της «Καθημερινής» προσπαθεί να απαντήσει ακριβώς πάνω στο ερώτημα αυτό. Τι και ποιοι είναι οι ψηφοφόροι της Χρυσής Αυγής. Σύμφωνα λοιπόν με την GPO είναι:

- Κυρίως άνδρες 25-55 ετών, οι οποίοι, μάλιστα, στην πλειοψηφία τους αυτοπροσδιορίζονται ως «κεντρώοι». Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ιδεολογική κλίματα 1-10, όπου 1 είναι η άκρα αριστερά και 10 η άκρα δεξιά, το 40,3% των χρυσαυγιτών επιλέγει τις μετριοπαθείς, κεντρώες, θέσεις (5 και 6) και μόνο το 27,2% απαντούν ότι είναι ακροδεξιοί. Αυτό σημαίνει ότι από τους 500.000 ψηφοφόρους μόνο οι 140.000 δηλώνουν ακροδεξιοί και οι υπόλοιποι από άλλους χώρους.

- Στην πλειοψηφία τους είναι άνδρες, αφού όπως προκύπτει από τα στοιχεία της GPO, μόνο το 25% αυτών είναι γυναίκες.

- Όσον αφορά για τον επαγγελματικό κλάδο στον οποίο ανήκουν οι ψηφοφόροι της ΧΑ, προκύπτει ότι είναι λάθος η αίσθηση ότι στο νεοναζιστικό μόρφωμα στράφηκαν πολλοί δημόσιοι υπάλληλοι. Όπως αποδεικνύεται, από την εν λόγω έρευνα, αυτοί αποτελούν μόνο το 4% του κοινού της.

- Στις τάξεις των Χρυσαυγιτών βρίσκει κανείς κυρίως:

μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα 24%άνεργους 17%συνταξιούχους 17%ελεύθερους επαγγελματίες (όχι επιστήμονες) 16%ελεύθερους επαγγελματίες (επιστήμονες) 7%Αγρότες 5%Νοικοκυρές 5%Δημόσιοι υπάλληλοι 4%Επιχειρηματίες 3%Φοιτητές 2%

Όσον αφορά το μορφωτικό τους επίπεδο, οι ψηφοφόροι της Χρυσής Αυγής είναι μέσου ή χαμηλού μορφωτικού επιπέδου, που ανήκαν στη μεσοαστική τάξη και δέχθηκαν από την κρίση ένα ισχυρότατο πλήγμα στο εισόδημά τους.

Αυτοί είναι οι Χρυσαυγίτες για όσους νομίζουν ότι είναι τέρατα με 4 κεφάλια. Δεν είναι σίγουρα οπαδοί του Χίτλερ, όπως ίσως ο Παππάς ή ο Μιχαλολιάκος. Νέοι, πικραμένοι, άνεργοι, ταλαιπωρημένοι, αδικημένοι είναι. Ας δουν λοιπόν τα κόμματα τι γιγάντωσε τη Χρυσή Αυγή, όχι τι είναι αυτό που τη γέννησε. Αυτό το ξέρουμε, όμως, οι περισσότεροι ψηφοφόροι της αδιαφορούν για τις σβάστικες και τα καπέλα του Χίτλερ. Ψήφος τιμωρίας είναι.

Keywords
Τυχαία Θέματα