Ο ΣΥΡΙΖΑ σε κατάσταση νευρικής κρίσης

Σε σπασμωδικές κινήσεις οδηγούν τον ΣΥΡΙΖΑ το ρευστό πολιτικό σκηνικό, η δημοσκοπική στασιμότητά του, αλλά και τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η πρωτοβουλία της κυβέρνησης να εξαρθρωθεί η εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής.

Το παρόν φθινόπωρο δεν βρήκε τον ΣΥΡΙΖΑ

στα… καλύτερά του. Η αξιωματική αντιπολίτευση ξεδίπλωνε, ήδη από τα μέσα Αυγούστου, στρατηγική κοινωνικής και πολιτικής έντασης, προετοίμαζε ένα «θερμό φθινόπωρο» και προανήγγελλε «δημοκρατική ανατροπή της κυβέρνησης από τις λαϊκές κινητοποιήσεις». Πράγματι, όταν μπήκε ο Σεπτέμβριος, όλα έδειχναν ότι οι κοινωνικές συνθήκες θα αποτελούσαν βούτυρο στο ψωμί της Κουμουνδούρου: τα σχολεία και τα πανεπιστήμια έκλεισαν, οι κινητοποιήσεις στο χώρο της Υγείας πολλαπλασιάστηκαν, ενώ η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ ακόνιζαν τα μαχαίρια τους για το σχέδιο διαθεσιμότητας και κινητικότητας στο Δημόσιο.

Ομως, οι προσδοκίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης διαψεύστηκαν, καθώς έπειτα από μια «σκάρτη» εβδομάδα κινητοποιήσεων, το «κίνημα δημοκρατικής ανατροπής» της κυβέρνησης -κατά τον Αλέξη Τσίπρα- απλώς ξεφούσκωσε. Οι συγχωνεύσεις των νοσοκομείων προχωρούν κανονικά, χωρίς πλέον αντιδράσεις, ενώ με τη σύλληψη του αρχισυνδικαλιστή στο νοσοκομείο «Σωτηρία» να λαμβάνει 50.000 ευρώ για να μη γίνει απεργία, έπεσαν οι μάσκες και η όρεξη του «κινήματος». Τα σχολεία άνοιξαν, τα μαθήματα διεξάγονται κανονικά και η απεργία των εκπαιδευτικών έληξε άδοξα, με μόλις το 10 ή 15% αυτών να μετέχει κανονικά στις κινητοποιήσεις. Ακόμη και προχθές, στο συλλαλητήριο που διοργανώθηκε στα Προπύλαια κατά του σχεδίου διαθεσιμότητας των διοικητικών υπαλλήλων στα ΑΕΙ, συγκεντρώθηκαν μετά βίας 500 άτομα, κάτι που έχει οδηγήσει τον ΣΥΡΙΖΑ στο -όψιμο- συμπέρασμα ότι το «θερμό» φθινόπωρο… κρύωσε.

Σκληρό ροκ

Η διάψευση των προσδοκιών της Κουμουνδούρου αναφορικά με την «κινηματική» δραστηριοποίηση δεν ήταν η μόνη πολιτική απογοήτευση που βίωσε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ηδη, από το Σάββατο, που ξεκίνησαν οι συλλήψεις των χρυσαυγιτών, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν έκρυβαν την αμηχανία και το φόβο τους μήπως «ο Σαμαράς πάρει όλο το χαρτί», όπως έλεγαν λαϊκά μεταξύ τους. Κάπως έτσι, ο Αλέξης Τσίπρας βρέθηκε να ζητεί… εκλογές για την εξάρθρωση της Χρυσής Αυγής και να κατηγορεί την κυβέρνηση για όσα δεν έγιναν πριν από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι. Παράλληλα, στην Κουμουνδούρου είδαν με απογοήτευση ότι παρά τις προσδοκίες τους πως το φθινόπωρο θα τους βρει με ένα καθαρό προβάδισμα στις σφυγμομετρήσεις, η δημοσκοπική μάχη μεταξύ της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει μια μάχη στήθος με στήθος, ενώ στις περισσότερες μετρήσεις που έχουν δημοσιευθεί τον τελευταίο καιρό, το βασικό κυβερνών κόμμα διατηρεί το προβάδισμα στην πρόθεση ψήφου, αλλά και στην -παραδοσιακά αδιάψευστη στις εκλογές- παράσταση νίκης.

Τούτων δοθέντων, ο ΣΥΡΙΖΑ αναπροσάρμοσε τη στρατηγική του και αποφάσισε να κάνει ο ίδιος… ό,τι δεν έκανε η κοινωνία. Ετσι, ο Αλέξης Τσίπρας εισήγαγε την αντιπολιτευτική τακτική του σκληρού ροκ με σκληρή σύγκρουση με την κυβέρνηση εφ’ όλης της ύλης: Μέσα σε μόλις μία εβδομάδα, η αξιωματική αντιπολίτευση βρέθηκε να καταγγέλλει την κυβέρνηση για «διαπλοκή με τους καναλάρχες», να απορρίπτει την τροπολογία του υπουργού Εσωτερικών, Γιάννη Μιχελάκη, για την αναστολή χρηματοδότησης της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής, να επιχαίρει για την έκθεση του ΔΝΤ που σκιαγραφεί νέα μέτρα ύψους 6,8 δισ. ευρώ και να καταγγέλλει… προβοκάτσια σε βάρος της μέσω των «Σκουριών».

Κίνδυνος αυτοεγκλωβισμού στη θεωρία των δύο άκρων

Σε ό,τι αφορά την υπόθεση της Χρυσής Αυγής και τις καταγγελίες για τις Σκουριές, ο ΣΥΡΙΖΑ θέτει ως κεντρική πολιτική του προτεραιότητα τη θεωρία των δύο άκρων. Για την ακρίβεια, τη διακινεί περισσότερο ακόμη και από… ορισμένα στελέχη της κυβέρνησης, με αποτέλεσμα ακόμη και κορυφαία στελέχη του να φοβούνται μήπως η Κουμουνδούρου αυτοπαγιδευτεί στα «δύο άκρα» και… αυτοχαρακτηριστεί ως «άκρο». «Αλλο πράγμα είναι να απαντάμε -που οφείλουμε να το κάνουμε- και άλλο πράγμα να μιλάμε σχεδόν μόνο εμείς γι’ αυτή τη θεωρία. Στο τέλος, θα πείσουμε τον κόσμο ότι είμαστε… άκρο», σημειώνει σκωπτικά δημοφιλής βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θεωρώντας ότι δεν έχει να προσφέρει τίποτα στο κόμμα του η αναγωγή της θεωρίας των δύο άκρων σε υπ’ αριθμόν 1 πολιτικό ζήτημα. Σε κάθε περίπτωση, ο κύβος ερρίφθη, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τον Αλέξη Τσίπρα και τα κεντρικά στελέχη της Κουμουνδούρου. Μάλιστα, προχθές, η συζήτηση περί προβοκάτσιας πήρε νέες διαστάσεις, καθώς σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Η Αυγή» έβαλε φωτιά στο πολιτικό σκηνικό. Στο εν λόγω δημοσίευμα υποστηριζόταν ότι η κυβέρνηση «στήνει το άλλο άκρο στις Σκουριές» και πως μια «μικρή ομάδα σκληρών του Μεγάρου Μαξίμου» ετοιμάζει προβοκάτσια ώστε να χαρακτηρίσει «εγκληματική οργάνωση» τον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ! Το δημοσίευμα, ευλόγως, διαψεύστηκε από την κυβέρνηση διά του Σίμου Κεδίκογλου, ενώ και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας αναγκάστηκε να πάρει αποστάσεις, έπειτα από το σάλο που δημιουργήθηκε: «Εμείς δεν κάνουμε πολιτική με δημοσιεύματα», είπε, καλώντας τον πρωθυπουργό «να έρθει στη Βουλή και να δώσει εξηγήσεις». Ωστόσο, οι εξηγήσεις που ζητεί στην πραγματικότητα ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αφορούν στη θεωρία των δύο άκρων ούτε στο καθημερινό πολιτικό παιχνίδι. Αντιθέτως, αφορούν στο ερώτημα γιατί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει κολλήσει στις δημοσκοπήσεις και γιατί δεν μπορεί να πείσει τους πολίτες, παρά το ρευστό και πιεστικό οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον που ήδη αντιμετωπίζει η κυβέρνηση…

Γιάννης Γεωργίου στον Τύπο της Κυριακής

Keywords
Τυχαία Θέματα